AVUKAT ALÝ ALPER TÜFEKÇÝ, KÝRA SÖZLEÞMESÝ VE TAHLÝYE KONULARINDA BÝLGÝ VERDÝ

AVUKAT ALÝ ALPER TÜFEKÇÝ, KÝRA SÖZLEÞMESÝ VE TAHLÝYE KONULARINDA BÝLGÝ VERDÝ

Dünya genelinde yaþanan enflasyonist dönemde hem konut sahiplerinin hem de kiracýlarýn haklarýný bilmesinin önemli olduðuna dikkat çeken Avukat Ali Alper Tüfekçi, “Ýki tarafýn da ortak bir paydada buluþmasý kira sürecini uyum içerisinde geçirmelerini saðlayacaktýr” dedi.

Kira sözleþmesi, kiraya verilen yeri kullanan kiþinin, kararlaþtýrýlan kira bedelini ödemeyi kabul ettiði yazýlý þekil þartýna baðlý olmayan bir sözleþme türüdür. Bazý durumlarda sözleþme bitimince ücret gibi bir takým konularda kiracýlarla anlaþamayan ev ve iþ yeri sahipleri, kiracýlarýný tahliye etmek isteyebiliyor. Bu tür konularla ilgili detaylý bilgiler aktaran ve vatandaþlara uyarýlarda bulunan Avukat Ali Alper Tüfekçi, sözleþmenin yazýlý þekil þartýna baðlý olmamasý sebebiyle her iki tarafýn da haklarýna hâkim olmasý gerektiðine dikkat çekti. Bilinçli olunmasýnýn, tahliye ve TEFE-TÜFE zammýnýn uygulanabilirliði noktasýnda çok önemli olduðuna vurgu yapan Tüfekçi, vatandaþlarýn kira sözleþmelerini yazýlý olarak yapmalarý ve TEFE-TÜFE zammýný ek bir kira sözleþmesiyle baðlý hale getirmeleri konusunda tavsiyede bulundu.


“Elden ödenen kira bedeli karþýlýðýnda taraflarýn yazýlý imzasý bulunan bir belge alýnmalýdýr”

Avukat Ali Alper Tüfekçi, yazýlý sözleþmelerde dikkat edilmesi gereken bazý noktalara deðindi. Kiranýn ödenme þekilleriyle ilgili bilgiler de veren Tüfekçi, “Yazýlý sözleþme yapýlmak istenirken özellikle sözleþmelere eklenen ‘Kiracý, kira dönemi sonunda kiralananda oturmaya devam etmek isterse TEFE-TÜFE ortalamasýndaki zammý þimdiden kabul ve taahhüt eder’ maddesine dikkat edilmelidir. Bunun yerine ’Kiracý kira dönemi sonunda kiralananda oturmaya devam etmek isterse yeni kira oranýnýn yýl sonu açýklanan TEFE-TÜFE ortalamasý oranýnda artýrýlýp karþýlýklý taraflarca hesaplanýp anlaþýldýðý durumda, yeni kira oranýna göre ek kira sözleþmesi hazýrlanýp taraflarca imzalanacaktýr’ þeklinde madde koymak daha koruyucu nitelikte olacaktýr. Kira hususunda deðinilmesi gereken bir diðer husus kira bedelinin ödeme þeklidir. Ev sahipleri kirayý bankadan yatýrýlmasýndan ziyade elden almak istediðini belirtebilir. Bu gibi durumlarda ödenen bedel karþýlýðý yazýlý ve taraflarýn imzasý bulunan bir belge alýnmalýdýr. Zira elden para ödendiðinde parasýný almadýðýný iddia eden ev sahibine karþý kiracýnýn elinde yazýlý bir delil bulunmadýkça Yargýtay içtihatlarýna göre de kira bedeli ödenmemiþ kabul edilmektedir. Ayrýca Maliye Bakanlýðýnca yayýnlanan tebliðe göre 500 TL’nin üzerindeki kira gelirlerinin bankaya yatýrýlmasý zorunludur” dedi.


“Tahliye davasý kiralanan mülkün bulunduðu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesinde açýlmalýdýr”

Ev sahibinin kendi ihtiyaçlarýný öne sürerek kiracýyý tahliye etmeyi istemesi halinde bunu mahkeme karþýsýnda kanýtlamasý gerektiðini söyleyen Tüfekçi, “Kiracý isterse, kontratýn bitiminden 15 gün önce ev sahibine yazýlý ihtarda bulunarak evden çýkabiliyor. Bazen de ev sahibi kendi ihtiyacý sebebiyle kiraya verdiði konuttaki kiracýnýn tahliyesini isteyebiliyor. Bu gibi durumlarda ev sahibinin gerçekten evine ihtiyacý olduðunu mahkemede kanýtlamasý gerekiyor. Örnek verecek olursak, bakýma muhtaç yaþlý bir annesi olmasýný veya hali hazýrda baþka bir evinin olmamasýný ispat etmesi yeterlidir. Açýlacak tahliye davasýnýn kiralanan mülkün bulunduðu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesinde açýlmasý gerekmektedir. Deðinilmesi gereken bir diðer husus ise kira taahhütnamesidir. Kira sözleþmesinin imzalandýðý tarih ile ayný tarihli olan kira taahhütnamelerinin, yerleþik Yargýtay içtihatlarýnda da kabul edildiði üzere herhangi bir geçerliliði bulunmamaktadýr” þeklinde konuþtu.


“Dava yoluyla kiracýnýn tahliyesi ve kira sözleþmesinin fesih halleri bazý haller ile sýnýrlýdýr”

Kiracýnýn tahliyesine iliþkin süreçle ilgili de konuþan Avukat Ali Alper Tüfekçi konuþmasýný þöyle sonlandýrdý:

“Kiracýnýn tahliyesine iliþkin düzenlemeler TBK’da temel iki ana baþlýk altýnda düzenlenmiþ ve bildirim yoluyla tahliye davalarý ve dava yoluyla tahliye davalarý olmak üzere ikiye ayrýlmýþtýr. TBK 347 ve devamý maddelerinde bildirim yoluyla tahliyeye iliþkin hükümler, TBK 350 ve devamý maddelerinde ise dava yolu ile tahliyeye iliþkin hükümler düzenlenmiþtir. Kiracýnýn bildirim yolu tahliye edilebilmesi için taraflar arasýndaki kira sözleþmesinin en az 10 yýldýr devam ediyor olmasý ve TBK 347’de düzenlenen diðer þartlarýn yerine getirilmesi gerekmektedir. Dava yoluyla tahliye davalarý için ise kanunda sayýlan tahliye sebeplerinin gerçekleþmesi gerekmektedir. Ayrýca belirli bir sürenin geçmesi aranmamaktadýr. Kira sözleþmesi bildirim yoluyla fesih edilebileceði gibi TBK 350 ve devamý maddelerinde düzenlenen þartlarýn oluþmasý durumunda dava yolu ile fesih edilebilir. Ancak dava yoluyla tahliye de kira sözleþmesinin fesih halleri kanunda sayýlan haller ile sýnýrlýdýr. Diðer bir deyiþle kanunda yer almayan özel bir sebebe dayanarak dava açýlarak kiracýnýn tahliye edilmesi mümkün deðildir. Kiraya verenin konut ihtiyacý veya iþ yeri ihtiyacý, yeni malik ihtiyaç, yeniden inþa veya imar, tahliye taahhütnamesine dayalý tahliye, kira bedelinin ödenmemesi nedeniyle iki haklý ihtar sonrasý tahliye, kiracýnýn veya eþinin ayný ilçede konutunun bulunmasý sebebi ile kiracýnýn tahliyesi dava yoluyla kiracýnýn tahliyesi kanunda sýnýrlý olarak sayýlmýþtýr.”

Yorumlar

Top