ÝYÝ MÝMARÝ,  ENTEGRE TASARIM?à TMB BÝNASI

ÝYÝ MÝMARÝ, ENTEGRE TASARIM?à TMB BÝNASI

Avcý Architects'in Türkiye Müteahitler Birliði için tasarladýðý TMB Binasý, Building Awards 2014'te 'üstün entegre tasarým anlayýþý' ve 'mimarlýk ve inþaat sektörlerinde eþik yükselten yaklaþýmý' nedeniyle 'Yýlýn En Ýyi Uluslararasý Projesi' ödülüne layýk görüldü.

 Avcý Architects tarafýndan Ankara'nýn Çankaya ilçesinden tasarlanan ve ocak ayýnda açýlýþý yapýlan Türkiye Müteahhitler Birliði Binasý (TMB), mimarlýk, iç mimarlýk, yapý ve gayrýmenkul sektörlerinde faaliyet gösteren Ýngiliz UBM Built Environment firmasý ve Londra merkezli Building dergisi tarafýndan organize edilen Building Awards Ödülleri içindeki 'En Ýyi Uluslararasý Proje'. TMB Binasý, ayný kategoride finale kalan ve aralarýnda Aedas tasarýmý 'Al Bahr Towers' ile Foster + Partners tasarýmý 'Queen Alia International Airport' gibi projelerin de bulunduðu 5 finalist arasýndan sýyrýlarak ödüle deðer bulundu.

TMB Binasý, 'projenin üstün entegre tasarým anlayýþý, yerellik vurgusu, inþaat sektöründe AR-GE çalýþmalarýný teþvik edici olmasý ile mimarlýk ve inþaat sektörlerinnde eþik yükselten yaklaþýmý' nedeniyle ödüllendirildi. Binanýn en önemli unsurlardan biri de, yeþil bina teknolojilerini bir adým öteye taþýyan termal labirent sisteminin Türkiye'de ilk kez bu projede kullanýlýyor olmasý. Sürdürülebilirlik Danýþmanlýðý'ný Londra merkezli danýþmanlýk firmasý Atelier Ten'in yaptýðý proje, toprak zeminin belli bir derinliðinde yýl boyu sabit olan sýcaklýðý kullanarak ýsýtma ve soðutmadaki enerji tüketimini minimize eden labirent sistemi baþta olmak üzere, bünyesindeki çok çeþitli ekolojik uygulamalar sayesinde standart binalara oranla yüzde 50'ye yakýn enerji tasarrufu saðlýyor.

TMB'de mimari yaklaþým

TMB Binasý'nýn mimari programýnda tipik bir ofis binasýnýn gereksinimlerinin en optimize þekilde karþýlanmasýnýn yanýnda, bir dernek binasýnýn özel ihtiyaçlarýna da cevap verecek þekilde farklý fonksiyonlar yer alýyor. Kütle kompozisyonu bu farklý fonksiyonlarý dýþavurumcu bir anlayýþla organize ederken, mahremiyetin sokak seviyesinden üst katlara çýkýldýkça dereceli olarak kontrol edilmesini de saðlýyor.

Binanýn tasarýmýnda TMB'nin kurumsal þeffaflýk ilkesinin yapýda okunurluðu hedeflenmiþ ve bu doðrultuda iç ve dýþ mekanlarda hem kurgusal hem de yapýsal bir araç olarak geçirgenlik esas alýnmýþ. Bu baðlamda, yapýnýn zemin kotunda kent dokusu ile iliþki saðlayan fonksiyonlar aracýlýðý ile kamusal alanýn devamlýlýðý saðlanýrken, yapýnýn ana kurgusunu saðlayan atrium da, bina içinde katlar arasýndaki görsel iliþkiyi giriþ katýndan ofis alanlarýna taþýyor. Yapýnýn mekansal kurgusu, daha yukarý çýkýldýkça yönetim katý ve 'salon' alaný gibi özel mahallerin mahremiyetini de gözeterek cam bir çatý ile sonlanýyor.

Binanýn cephesinde ise cephe kabuðu iki katmandan oluþuyor. Yapýyý saran ilk katman klasik bir cam cama birleþimli panel sistem, ikinci katman ise gölgelendirme ve güneþ kontrolünü̈ saðlayan paslanmaz çelik að olarak belirlenmiþ.  Hassasiyetle tasarlanan bu katmanýn yoðunluðu bina sakinlerinin dýþarýsý ile iliþki kurmalarýna engel olmadan, yönelimlere göre açýklýklarý optimize ederek güneþten kaynaklý ýsý kazanýmýnýn önüne geçmek üzere hesaplanmýþ.

Bina, tüm disiplinlerin mimar liderliðinde en ince ayrýntýsýna kadar koordine edildiði, deneyimlerin, etütlerin, AR-GE çalýþmalarýnýn yapýlarak Türkiye'deki inþaat ve malzeme sektörünün geliþimine katkýda bulunan ve yerel malzemelerin kullanýmýný teþvik eden, bir 'entegre tasarým' ürünü olmasýyla dikkat çekiyor.

TMB Binasý'nda Sürdürülebilirlik Kriterleri


Entegre tasarým: Proje, tasarým çalýþmalarý kapsamýnda tüm disiplinlerin mimar tarafýndan koordine edildiði, etütlerin, AR-GE çalýþmalarýnýn yapýlarak, Türkiye'deki inþaat ve malzeme sektörünün geliþimine katkýda bulunan ve yerel malzemelerin kullanýmýný teþvik eden bir 'entegre tasarým' örneðidir.

Termal Labirent: LEED Platinum Sertifikasý adayý olan yapýnýn en dikkat çeken özelliklerinden biri olan termal labirent sistemi Ankara'nýn tipik iklim özelliði olan gündüz ve gece arasýndaki sýcaklýk farkýný kullanarak önemli ölçüde enerji tasarrufu saðlýyor. Termal labirent yaz aylarýnda düþük gece ýsýsýný depolayarak gündüz yapýnýn pasif olarak soðutulmasýný, kýþýn ise toprak altýnýn öz ýsýsýnýn kullanýlarak yapýnýn pasif olarak  ýsýtýlmasýný saðlýyor.

MESH sistemi: Binanýn cephesinde kullanýlan ve paslanmaz çelik malzemeden üretilen mesh (að) sistemi, güneþe açýk yüzeylerde aþýrý ýsýnmayý önlüyor ve binanýn aldýðý gün ýþýðýný optimize ediyor.

Mekanik sistemler: Binada kütlesel ýsýtma ve soðutma saðlayan betonarme döþeme içi borular, bina iklimlendirmesinde enerji tasarrufu saðlayan 'chilled-beam' (soðuk kiriþ) sistemi, su tasarrufu saðlayan vitrifiye elemanlarý, sýcak su saðlanmasýnda kullanýlan güneþ kolektörleri, bahçe sulamasýnda ve tuvaletlerde kullanýlmak üzere yaðmur suyunun toplanmasý gibi ekolojik sistemler yer alýyor.

Elektrik sistemleri: Yapýnýn enerji ihtiyacýnýn yaklaþýk yüzde 5'i bina çatýsýna yerleþtirilecek fotovoltaik panellerle karþýlanýyor. Binada yer alan enerji tasarruflu LED aydýnlatmalar, binanýn fiziksel durumunu kontrol altýnda tutan otomasyon sistemi, gün ýþýðýna ve harekete duyarlý aydýnlatma seviye otomasyonu ve gökyüzünde ýþýk kirliliðini azaltan dýþ aydýnlatma tasarýmý binanýn önemli ekolojik unsurlarýný oluþturuyor.

Çevreci peyzaj: Peyzaj tasarýmýnda az su tüketen endemik bitkiler tercih edilerek bütünsel bir yaklaþým elde ediliyor. Sulama gerektirmeyen bitkilerin kullanýlacaðý yeþil çatý sistemi su tasarrufu saðlarken yaz aylarýnda binanýn ýsýnma gereksinimini azaltarak enerji tasarrufuna da katkýda bulunuyor.

Türkiye'de yeþil bina kategorisinde benzersiz teknolojilerle inþa edilerek bir örnek proje haline gelen TMB Genel Merkez Binasý, mimar ve iþveren uyumunun da Türkiye'deki baþarýlý örneklerinden biri. Mimar Selçuk Avcý'nýn sürdürülebilir entegre tasarým alanýndaki uluslararasý deneyimleriyle hayata geçen proje, LEED Platinum sertifikasýna da aday.


Yorumlar

Top