TMB, YILIN ÝLK 9 AYINA ÝLÝÞKÝN ÝNÞAAT SEKTÖRÜ ANALÝZÝ RAPORU’NU YAYIMLADI

TMB, YILIN ÝLK 9 AYINA ÝLÝÞKÝN ÝNÞAAT SEKTÖRÜ ANALÝZÝ RAPORU’NU YAYIMLADI

Türkiye Müteahhitler Birliði’nin (TMB) 2023 yýlýnýn ilk 9 ayýna iliþkin Ýnþaat Sektörü Analizi Raporu’nda, “Kamu projeleri üstlenmiþ olan müteahhitlik firmalarýnýn kamu yatýrýmlarýndaki yüksek seviyelerdeki maliyet artýþý nedeniyle fiyat farký, tasfiye ve süre uzatýmý düzenlemelerine ihtiyacý son derece artmýþtýr. Kamuda 2024 yýlýna ait yatýrým programý hazýrlýklarý çerçevesinde projelerin önceliklendirilmesi kararýnýn da tasfiye hakký ile desteklenebileceði deðerlendirilmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Ekonominin genelinde 200’ün üzerinde alt sektöre yarattýðý talep ve istihdam gücüyle lokomotif rolü üstlenen inþaat sektörünün önde gelen kuruluþlarýný temsil eden Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB), ekonomi çevreleri ve sektör tarafýndan ilgiyle takip edilen Ýnþaat Sektörü Analizi Raporu’nun Ekim 2023 sayýsýný yayýmladý. “Cumhuriyetin Ýkinci Yüzyýlýna Girerken Gündem; Ekonomik Sorunlar” baþlýklý analizde, küresel ve ulusal ekonomi ile inþaat sektörüne iliþkin veriler deðerlendirildi.

 

Kamu müteahhitleri darboðazda

Ýnþaat Sektörü Analizi Raporu’nun Ekim 2023 sayýsýnda, deprem bölgesinde yeniden inþa amacýyla artan faaliyetlerle birlikte inþaat sektörünün, yýlýn ilk iki çeyrek döneminde sýrasýyla %4,5 ve %6,2 oranlarýnda büyümesinin önemi belirtilse de; “Milli gelirden aldýðý pay 2016 yýlýnda %9’un üzerinde olan inþaat sektöründeki mevcut görünüm geçtiðimiz yýllarýn çok gerisindedir. Konut dýþý inþaat faaliyetlerinde ülke genelinde büyüme gözlemlenmemekte olup; kamuda tasarruf tedbirleri kapsamýnda gelecek yýl zorunlu haller dýþýnda Yatýrým Programýna yeni proje alýnmayacak olmasý, sektör için ileriye dönük büyük bir darboðaz yaratmýþtýr”  tespitine yer verildi.

 

Fiyat farký, tasfiye ve süre uzatýmý düzenlemelerine ihtiyaç var

Sektörün yaþadýðý girdi maliyetlerindeki büyük artýþlar, kamu yatýrýmlarýnda ödenek yetersizliði, hakediþ tahsilatlarýndaki gecikmeler, krediye eriþimde kýsýtlar ve sektörde kalifiye iþgücü bulunmamasý sorunlarýna dikkat çeken raporda, kamu projeleri üstlenmiþ olan müteahhitlik firmalarýnýn maliyetlerdeki artýþ nedeniyle fiyat farký, tasfiye ve süre uzatýmý konularýnda düzenleme ihtiyacýnýn son derece arttýðý vurgulandý, “Kamuda 2024 yýlýna ait yatýrým programý hazýrlýklarý çerçevesinde projelerin önceliklendirilmesi kararýnýn da tasfiye hakký ile desteklenebileceði deðerlendirilmektedir” denildi.

 

Finansmana eriþim sorunu arttý

Raporda, “Son dönemde benimsenen politika deðiþikliði ile faiz oranlarýnýn yükselmesi, bankalarýn kredi verme iþtahýnýn da düþük seyretmesiyle finansmana eriþim sorunu artmýþtýr. Bununla birlikte Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Temmuz 2023 verilerine göre; sektörün toplam nakdi kredi hacmi önceki yýlýn ayný dönemine göre %40 artarak 752,1 milyar TL olmuþtur ve sektörde takipteki kredi oraný %3,3’tür. Sektörün kullandýðý kredilerdeki artýþ, Temmuz 2021-2022 döneminde ise %60 dolayýndaydý. Hýzlý faiz artýþlarý çerçevesinde ilerleyen dönemde sektör için kaynak temini sorunu daha fazla artacaktýr” deðerlendirmelerinde bulunuldu.

 

Kýsa vadede konut fiyatlarýnda dengelenme beklenmiyor

Makroekonomik geliþmelerin, konut fiyatlarýnda yakýn zamanda dengelenme yaþanmasý beklentisini desteklemediði, Hükümetin bu konuda önlemler almaya hazýrlandýðýnýn takip edildiðinin kaydedildiði raporda, “Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Mehmet Özhaseki tarafýndan 11 Eylül 2023 tarihinde yapýlan açýklamada, konut arzýnýn artýrýlmasý, vatandaþýn konuta eriþiminin kolaylaþtýrýlmasý ve kiralarýn düþmesi amacýyla Hazine arazilerinin imara açýlacaðý dile getirilmiþtir. Bu adým olumlu olmakla birlikte etkilerinin bugünden yarýna deðil daha orta vadede konut arzýna dönmesi söz konusu olabilecektir. Yaklaþan yerel seçimlerle birlikte özellikle ilk el satýþlarýn desteklenmesine yönelik bir konut kampanyasý beklentisi de mevcuttur. Diðer taraftan ikinci konut alýmýnda BDDK, kredi kullaným oranýna sýnýrlama getirmiþtir” denildi.

 

Dönüþüm maliyetine alternatif çözüm geliþtirilmeli

Deprem bölgesindeki yeniden inþa çalýþmalarýnýn planlý ve denetimli biçimde yürütülmesinin büyük önem taþýdýðý vurgulanan raporda, þu ifadelere yer verildi: “Ülke genelindeki yapýlarýn depreme dayanýklý biçimde dönüþümden geçirilmesine duyulan ihtiyaç da büyüktür. Özellikle þehir merkezlerinde eski konut stokunun yenilenmesi sektör için fýrsat sunmaktadýr. Binalarýn dönüþüme girebilmesi için arsa payý sahiplerinin 2/3 olan onayýnýn %51 oranýna çekilmesinin sinyallerinin verilmiþ olmasý, sürecin hýzlandýrýlmasý açýsýndan olumlu olurken; enflasyonist ortamda dönüþümün tüm maliyetinin vatandaþýn sýrtýna yüklenmemesi için alternatif çözümler geliþtirilmesi önemlidir.”

 

Türkiye Müteahhitler Birliði’nin 2023 yýlýnýn ilk 9 ayýnýn deðerlendirdiði raporda, inþaat sektörüne iliþkin özetle þu tespitlere de yer verildi:

 

YURTDIÞINDA 9 AYDA 12,9 MÝLYAR DOLARLIK YENÝ PROJE: Türk inþaat sektörü, bu yýlýn ilk dokuz ayýnda yurt dýþýnda 12,9 milyar ABD Dolarý tutarýnda 185 proje üstlenmiþtir. Böylece sektörün ilk kez 1972 yýlýnda Libya ile yurt dýþý pazara açýlmasýndan bu yana ulaþtýðý uluslararasý proje portföyü büyüklüðü, 135 ülkede üstlenilen 11.837 projeyle toplam 486 milyar ABD Dolarý olmuþtur.

 

SAVAÞIN KAYBI KÖRFEZ ÝLE TELAFÝ EDÝLECEK: Türk inþaat sektörü, faaliyet bölgesinde savaþ kaynaklý olarak yaþadýðý kaybý Körfez açýlýmýyla kapatmayý hedeflemektedir. Körfez ülkeleriyle son dönemde yeniden geliþmeye baþlayan siyasi iliþkiler kapsamýnda Suudi Arabistan öne çýkmakta olup, söz konusu hedef doðrultusunda bu pazara yönelik olarak TMB koordinasyonunda çalýþmalar gerçekleþtirilmektedir. Geçmiþ yýllarda sektör için geleneksel pazarlardan biri olan Suudi Arabistan, Türk yurt dýþý müteahhitlik hizmetlerinde 25,5 milyar ABD Dolarý tutarýndaki 394 proje ile altýncý ülke konumunda yer almaktadýr.

 

TÜRK MÜTEAHHÝTLER IRAK’IN ALTYAPISINA TALÝP: Geleneksel pazarlardan bir diðeri olan Irak’ýn da önümüzdeki dönemde Türk müteahhitleri için yeni fýrsatlar sunabileceði deðerlendirilmektedir. Irak, 33,3 milyar ABD Dolarlýk projeyle Orta Doðu’da birinci, dünyada üçüncü büyük pazar olarak öne çýkmaktadýr. Türk müteahhitlik firmalarý Irak’ta gündemde olan þehir alt yapýsý iyileþtirme ve yenileme ile konut projeleri, Kalkýnma Yolu kapsamýndaki kuzey-güney demiryolu ve otoyol projesinin yaný sýra hastane yapým ve iþletme projeleri ile de yakýndan ilgilenmektedir. Ülkeye kýsa süre içinde farklý alanlara yönelik iki ayrý müteahhitlik heyeti ziyareti daha düzenlenmesi gündemde yer almaktadýr.

 

ÝNÞAAT MALÝYETLERÝNDEKÝ ARTIÞ SÜRÜYOR: Son yýllarda inþaat sektöründe, gerek küresel gerek ulusal bazda yaþanan geliþmelerle beklenmedik biçimde artan girdi maliyetleri yükü öne çýkmaktadýr. Salgýnýn etkileri ve döviz kurundaki artýþla birlikte 2021 yýlýnda temel girdi maliyetlerinde %150 düzeyine varan fiyat artýþlarý yaþandýðý görülmüþtür. Ardýndan ortaya çýkan Rusya-Ukrayna savaþýyla küresel çapta artan emtia kriziyle de 2022 yýlýnda bu oranýn %170’i aþtýðý izlenmiþtir. Enerjiye ve ithalata baðýmlý yapýsý nedeniyle sorunun sürdüðü sektörde, öne çýkan girdilerdeki maliyet artýþýna Ocak aylarý itibarýyla bakýldýðýnda örneðin inþaat demirinde fiyat artýþýnýn 2022 yýlýnda %104, 2023 yýlýnda %41 ve döviz kurundaki hýzlý artýþa kadar Mayýs 2022 – Mayýs 2023 döneminde %7 olduðu izlenmiþ; diðer taraftan 2022 ve 2023 Mayýs aylarý itibarýyla hazýr beton ve çimentoda fiyat artýþlarýnýn sýrasýyla %134 ve %147 olduðu görülmüþtür.

 

ÝLK EL KONUT SATIÞLARI YÜZDE 9,5 AZALDI: 2023 yýlýnýn Aðustos ayýna gelindiðinde, yýlýn en yüksek aylýk satýþ adedi yakalanmýþ olsa da konut satýþlarý bir önceki yýlýn ayný ayýna göre %1,1 azalarak 122 bin 91’e gerilemiþtir. Faiz oranlarýndaki artýþla birlikte ipotekli konut satýþlarý Aðustos’ta %26,1 düþmüþ, böylece toplam konut satýþlarý içinde ipotekli satýþlarýn payý %13,4 olarak gerçekleþmiþtir. Kredilere eriþimde sýnýrlamalarýn artmasýnýn yaný sýra son aylarda mevduat faizlerinde yaþanan yükseliþ de bu satýþlar üzerinde baský yaratmaktadýr. Ekonomiye ve sektöre etkileri bakýmýndan esasen incelenen ilk el konut satýþ sayýsý da %9,5 azalmýþ, satýþlar içindeki payý %28,9 olmuþtur.

 

YABANCILARIN KONUT ALIMI AZALIYOR: Bölgemizdeki geliþmelerin aðýrlýklý etkisiyle yabancý talebindeki büyük artýþýn ardýndan yurt dýþý yerleþiklerin Türkiye’den konut alýmý azalarak sürmektedir. Aðustos’ta yabancýlara yapýlan konut satýþlarý, %42 azalarak 3 bin 58 olmuþtur. Deprem ve ardýndan seçim gündeminde oluþan belirsizlikle yurt dýþý yerleþiklere satýþlarda gerileme Mayýs ayýnda %50’ye yaklaþmýþtýr. Toplam konut satýþlarý içinde yabancýlara yapýlan satýþlarýn payý halihazýrda %2,5’tir.

Yorumlar

Top