2024 YILINDA KONUT AÇIÐI DAHA DA ARTACAK

2024 YILINDA KONUT AÇIÐI DAHA DA ARTACAK

Karmar AÞ Ýcra Kurulu Baþkaný Emrullah Yedikardeþ uyardý: “Ruhsat sayýsýndaki artýþ konut üretiminin artacaðýný göstermiyor. Sektör üretim konusunda isteksiz. Gelecek sene konut açýðý daha fazla olacak, fiyatlar düþmeyecek. Yýllýk 100 bin sosyal konut üretimi açýðýn derinleþmesini engellese de kapatmasýný saðlamayacak”. Emrullah Yedikardeþ sektörün sýkýntýlarýndan birinin de nitelikli personel ve usta bulma yönünde olduðunu, istihdam rekoru kýran sektörde eleman sýkýntýsýnýn da zirvede olduðunu söyledi.

Yýlýn ikinci çeyreðine ait inþaat ruhsatlarý geçen yýlýn ayný dönemine göre artýþ göstererek sektörde hareketlenme þeklinde yorumlandý.  Resmi verilere göre, yýlýn ikinci çeyreðinde ruhsat alýnan bina sayýsý yüzde 5.7, daire sayýsý yüzde 31.3 oranýnda artýþ gösterdi. Ýnþaat sektörünün önde gelen temsilcilerine göre, bu artýþ konut üretiminin artacaðý þeklinde yorumlanmamalý, çünkü sektörün üretim konusundaki iþtahý bugünlerde oldukça zayýf…

Sektördeki geliþmeleri deðerlendiren Karmar AÞ Ýcra Kurulu Baþkaný Emrullah Yedikardeþ, ruhsatlardaki artýþýn hem deprem  bölgesinde baþlayacak konutlardan kaynaklandýðýný, hem de müteahhitlerin sektörün yeni yerel yönetimlerin seçimi öncesi ruhsatýný almayý tercih ettiðini söyledi. Emrullah Yedikardeþ “Ancak bu durum, gelecek yýl daha fazla konut üretileceðinin garantisi gibi görülmemeli. Çünkü sektörde üretim iþtahý yok. Artan maliyetler, usta ve eleman bulma sýkýntýsý, alýcýlarýn finansal açýdan konutlara ulaþamamasý gibi olumsuzluklar yeni yatýrým planlayanlarýn ertelemesine neden oluyor. Ayný yýl hayata geçirilmesi zorunlu olmadýðý için tedbiren ruhsatlar alýnýyor” dedi. Ýnþaat ruhsatlarýnýn 3 yýl içinde hayata geçirilmesi gerekiyor, bu süre sonunda iptal oluyor.

Son zamanlarda markalý üreticilerin birbiri ardýna yeni proje lansmaný yapmalarýnýn iyi bir geliþme olmasýna raðmen, ülkedeki toplam konut ihtiyacýný gidermeye yetmeyeceðinin altýný çizen Emrullah Yedikardeþ, “Türkiye’nin yýllýk konut ihtiyacý 1 milyon seviyesinde. Üretim ise geçen yýl 642 bin adet seviyesinde kaldý. Her yýl ortalama 400 bin konut açýðý doðarken, bu sene herkes elindeki projeyi tamamlayýp bekleme niyetinde olduðu için gelecek yýl daha fazla konut açýðý doðacak” diye konuþtu.

500 bin sosyal konut da açýðý kapatmayacak

Hükümetin barýnma sorununa çözüm olarak, 5 yýllýk kalkýnma planýnda toplam 500 bin, yýllýk bazda ise 100 bin sosyal konut üretiminin oldukça güzel bir haber olduðunu ifade eden Emrullah Yedikardeþ, “Bu durum gelecek sene belki de 1 milyona çýkacak olan konut açýðýnýn derinleþmesini engeller ama kapatmaz. Kapanmayan konut açýðý da fiyatlarýn doðal olarak yüksek seyretmesine neden olur” yorumunu yaptý.

Konut fiyatlarý yükselecek

Bu nedenle konut fiyatlarýna iliþkin sorunun sadece malzeme fiyatlarýný dizginlemekle çözülemeyeceðini ifade eden Karmar AÞ Ýcra Kurulu Baþkaný Emrullah Yedikardeþ “Her þeyin fiyatý düþük olsa bile ortada üretim olmadýðý için konut fiyatlarý yükselecek. Bu defa insanlar kiralýk konutlara yönelecek, kiralýklarda sýkýntý olacak” yorumunu yaptý. Bunu önlemek için arzý artýrýp finansa ulaþýmý kolaylaþtýrmak gerektiðini ifade eden Emrullah Yedikardeþ, müteahhit için de alýcýlar için de kredi maliyetlerinin yüksekliði ve limitlerin kýsýtlý olmasýnýn hareketleri de daralttýðýný açýkladý.

Nitelikli personel sýkýntýsý zirvede

Ýstihdam deposu olmasý açýsýndan inþaatýn ekonominin lokomotifi özelliðini hala koruduðunu anlatan Emrullah Yedikardeþ son rakamlara göre sektörde aðustos ayýnda istihdam rekoru kýrýldýðýný, ancak nitelikli personel bulma sýkýntýsýnýn da zirvede olduðunu açýkladý. Emrullah Yedikardeþ sözlerini þöyle sürdürdü: 

“Þu anda 11 deprem kentinde önemli miktarda konut yapýmý söz konusu. Dolayýsýyla büyükþehirlerde malzemeleri geç teslim alabiliyoruz. Üstüne bir de inþaat ustasý sýkýntýsý ekleniyor. Usta, bir þantiyenin en önemli aktörlerinden. Hatta çoðu zaman yeni baþlayan mühendisler bazý konularý ustalardan öðrenir. Ancak sektördeki ustalarýn hepsi alaylýdýr. Daha önceki ustalarýndan ne gördüyse onu yaparlar. Ama inþaat malzemeleri, teknoloji, inþaatta yapým teknikleri her geçen dönem geliþiyor. Bu nedenle saðlam ve güvenilir binalar istiyorsak önce ustalara el atýlmasý gerekir. Onlarýn da en az 2 yýllýk mesleki eðitimden geçirilmesinde büyük fayda var.”

Yorumlar

Top