UKRAYNA SAVAÞI SONRASI TÜRKÝYE'DE YABANCIYA KONUT SATIÞI DÜÞTÜ

UKRAYNA SAVAÞI SONRASI TÜRKÝYE'DE YABANCIYA KONUT SATIÞI DÜÞTÜ

EVA Gayrimenkul Deðerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazýcý, 2023 Aðustos'ta yabancýya konut satýþýnýn önceki yýla göre azaldýðýný, Ukrayna savaþý sonrasý patlayan Rus talebinin soðumasýnýn düþüþte etkili olduðunu açýkladý.

Yabancýlara yapýlan konut satýþlarý Ocak-Aðustos döneminde bir önceki yýlýn ayný dönemine göre yüzde 43,6 azalarak 25 bin 134 oldu. Geçtiðimiz yýl ilk 8 ayda bu sayý 44 bin 595 olmuþtu.

Türkiye’ye giren döviz eriyor

Yabancýya satýþýn düþüþünde Ukrayna savaþý sonrasý patlayan Rus talebinin soðumasýnýn etkili olduðunu vurgulayan EVA Gayrimenkul Deðerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazýcý,  “Ruslarýn Türkiye’den aldýðý konut sayýsý son 5 aydýr 1000 rakamýnýn altýnda seyrediyor. Son olarak 2023 Mart’ta Türkiye’den 1175 konut satýn alan Ruslar, bu alýmlarýný nisanda 817’ye düþürmüþtü. Öte yandan yabancý alýmlarý piyasa fiyatlarýný yükseltiyor, özellikle piyasa fiyatýna ilave edilen  komisyon bedeli ile fiyatlarýn daha da yukarý çekildiðini sonra da bu rakamlarýn çevre mülklere emsal yapýldýðý görülüyor. Bu alýmlar iç piyasa fiyatlarýný çok yukarýya çekiyor. Giren dövizin %30-40 ‘ý bu þekilde eriyor.” dedi.

Yabancýya satýþta tekrar 1 milyon dolar sýnýrýnýn getirilmesi þart

Türkiye’ye giren paranýn düþünüldüðü gibi olmadýðýnýn da altýný çizen Yazýcý, “Türkiye gibi büyük bir ülke için bu rakam vatandaþlýðý vermek kadar önemli olmamalý. Bu hesaplardan yola çýkarak artýk yabancýya satýþta tekrar 1 milyon dolar sýnýrýnýn getirilmesi gerekir. Son günlerdeki geliþmeler nedeni ile Ýsrail’ den de Türkiye’ye bir talep olacaðýný düþünebiliriz. Türkiye‘de yabancýya satýþýn tamamen durdurulmasý gerekli. Eðer durdurulmayacaksa en azýndan bu rakamýn acilen arttýrýlmasý gerekiyor. Çünkü yabancýlara yapýlan satýþlar nedeni ile gayrimenkul ve kira fiyatlarýnýn olmasý gerekenin üstünde ivmelendi, piyasa büyük sýkýntýda, uzun vadeli sonuçlar asla göz ardý edilmemeli.” þeklinde konuþtu.

Kredi olanaklarý kýsýtlanýnca piyasa sakinleþti

Türkiye’de yaþanan emlak kriziyle ilgili de önerilerde bulunan Yazýcý, “Ülkemizdeki ekonomik geliþmelerde parasýný korumak isteyen kiþilerin faiz yerine emtia alýmýna yöneldiðini gördük. Araba ve gayrimenkul olarak bu durum son 2 yýlda gerçekleþti. Faiz oranlarý düþün deðer artýþlarý bu rakamlardan yüksek olunca mal almak parayý elde tutmaktan daha karlý hale gelmiþti. Ancak kredi olanaklarý kýsýtlanýnca piyasa sakinleþti. Ama iþinde þu anda ev sahibi olmak veya ev kiralamak büyük bir problem haline geldi.

 

Kira deðerleri arttýkça barýnma sorunu büyüyor

Her ne kadar kirada kanuni artýþ sýnýrý konulsa da ev sahiplerinin istediði artýþlar çok yüksek. Sonuçta ev sahibi de bu para ile geçiniyorsa ortada bir dengesizlik doðuyor. Ev sahibi de bir yatýrýmcý devletin çözemediði konut sorununu çözemez. Ev sahibi sonuçta yatýrým olsun belki de emeklilikte gelir olsun diye yatýrým yapmýþ ve bununla geçinir durumda olabilir. Kiracý mal sahibi taraflarý arasýnda mutlaka bir denge oluþturulmalý. Kira deðerleri arttýkça barýnma sorunu büyüyor. Konut kiralamada arz ve talep dengesi hýzla bozuluyor. Kiralýk evlerde zaten yüksek olan fiyatlar daha da çok arttý. Anadolu’da þehir dýþýnda konumlanan evlerin bile fiyatlarý 2-3’e katlandý. Güney’de Antalya ve civarýndaki konutlar Ukrayna Rus savaþý nedeni ile gelen yabancýlarla dolu. Ýsrail savaþý da bazý dinamikleri deðiþtirebilir, zaman gösterecek.

Gayrimenkul sektörü koordine edilmeye çalýþýlýyor

Önce Suriye savaþý ardýndan Suriyeli göçmen krizi, ardýndan hala devam eden Rusya-Ukrayna savaþý derken özellikle son 3 yýldýr ülkemiz ciddi bir yabancý insan göç dalgasýna kapýlmýþtýr. Bu göç dalgasý,  6 Þubat’ta yaþanan Kahramanmaraþ Depremi sonrasýnda þekilde deðiþtirmiþ vatandaþýn içi göçü halini almýþtýr. Bir tarafta yardým amaçlý evlerini ücretsiz kullandýranlar diðer tarafta fýrsattan yararlanýp kira bedeline zam yapanlar var.  Ülkemizde gayrimenkul çok önemli bir olgudur ve ekonomi için çok önemli belirleyici bir unsurdur. Mevcut durumda birçok farklý mevzuat ve yönetmelikle gayrimenkul sektörü koordine edilmeye çalýþýlmaktadýr. Ancak geliþen piyasalar bunu her geçen gün zorlaþtýrmaktadýr. Gayrimenkul ve bileþenlerinin tek bir Kurulun çatýsý altýnda toplanmasý gerekliliði doðmuþtur. Bu çatý Gayrimenkul Piyasalarý Kurulu veya benzer bir ada sahip gayrimenkul ile ilgili tüm sorumluluklarý alarak sonuçlandýracak tam yetkili bir kurum olmalýdýr. Bu kurum yakýn orta ve uzun vadeli sektörel planlamalar yaparak tüm ilgili kurumlarla direkt koordinasyon saðlanmalýdýr.” diyerek sözlerini tamamladý.

 

Yorumlar

Top