AFET DÝRENÇLÝ ÞEHÝRLER ÝÇÝN SÜRDÜRÜLEBÝLÝR BÝR ÇEVRE POLÝTÝKASI ÞART!

AFET DÝRENÇLÝ ÞEHÝRLER ÝÇÝN SÜRDÜRÜLEBÝLÝR BÝR ÇEVRE POLÝTÝKASI ÞART!

Çevre Dostu Yeþil Binalar Derneði’nin (ÇEDBÝK) ev sahipliðinde, T.C. Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý desteðiyle düzenlenen ‘Uluslararasý Yeþil Binalar ve Þehirler Zirvesi’23, bugün Hilton Bosphorus Ýstanbul'da gerçekleþtirildi. 41 uzman konuþmacý ve 500’den fazla katýlýmcýyý aðýrlayan zirveye ‘kentsel ve mekânsal dirençlilik’ kavramý damga vurdu.

Çevre Dostu Yeþil Binalar Derneði’nin (ÇEDBÝK) sürdürülebilirliðin geleceðimiz için giderek artan önemini vurgulamak hedefiyle düzenlediði ‘Uluslararasý Yeþil Binalar ve Þehirler Zirvesi’, ‘Sýfýrýn Ýnþasý: Dirençli Þehirler’ temasýyla 8 Kasým 2023 tarihinde Hilton Bosphorus Ýstanbul'da gerçekleþtirildi. 

Alanýnda uzman akademisyen, kamu ve özel sektör temsilcilerinin yer aldýðý 41 konuþmacý, 500’den fazla katýlýmcý ve toplamda 100’e yakýn kurum ve kuruluþa ev sahipliði yapan Uluslararasý Yeþil Binalar ve Þehirler Zirvesi’23, ‘kentsel ve mekansal dirençlilik’ kavramýný merkezine aldý. Zirvede, karbonsuzlaþma, dönüþümün finansman kaynaklarý, binalarýn ve Ýstanbul’un geleceði gibi çok önemli konular da masaya yatýrýldý.  

Zirvede; Dünya Yeþil Bina Konseyi (WGBC) CEO’su Cristina Gamboa, Yýldýz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yýlmaz ve Grundfos Yöneticisi Murat Emir, Þiþli Belediye Baþkaný Muammer Keskin ve Avcýlar Belediye Baþkaný Turan Hançerli açýlýþ konuþmalarýný yaptý. Zirvenin Afet-Dirençli Þehirler’ açýlýþ panelinde ise ÇEDBÝK Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Sami Kýlýç, Prof. Dr. Sinan Mert Þener ve Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi Ýmar ve Þehircilik Dairesi Baþkaný Gürkan Akgün yer aldý. 

 

‘Ekonomik, ekolojik ve sosyolojik açýdan sürdürülebilir kentler dirençli’

Kahramanmaraþ depremlerinin ‘kentsel dirençlilik’ kavramýnýn önemini hatýrlattýðýný belirten ÇEDBÝK Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Sami Kýlýç, bu kavramýn sadece depreme dayanýklý kentleri deðil ayný zamanda yeni þartlara adapte olabilen, ekonomik, ekolojik ve sosyolojik açýdan sürdürülebilir kentleri ifade ettiðini kaydetti. Kýlýç, “Yeniden þehirleþme çalýþmalarýnda, kentleri sadece üst yapýlarýyla deðil meydanlarý ve alt yapýlarýyla beraber afete dirençli hale getirmemiz gerekiyor. Bu noktada riskli arazilerde yerleþime uygunluk analizi, binalar için zemin etütleri ile statik uygulamalarýn yapýlmasý, yeterli afet toplanma alanlarýnýn belirlenmesi ve devamlýlýk arzeden denetim mekanizmasý kritik öneme sahip. Bakanlýklarýmýz ve yerel yönetimlerimiz bu alanda etkin olmakla birlikte farkýndalýðýmýz daha da artmalý. Kent ve bina ölçeðinde afet dirençliliði ancak sürdürülebilir bir çevre politikasýyla mümkün” diye konuþtu. 

Kentsel dirençliliðin iklim deðiþikliði, doðal afetler ve sosyo-ekonomik þoklar gibi riskleri yönetmede etkin olduðunu belirten Kýlýç, yeþil binalarýn ise bunun çok önemli bir parçasý olduðunu hatýrlattý. Kýlýç, “Enerji tüketimini azaltan, su kullanýmýný optimize eden ve sürdürülebilir malzeme kullanýmýný teþvik eden yeþil bina sistemleri, enerji verimliliðini artýrarak sera gazý emisyonlarýný düþürmeye yardýmcý olur. Dünya Yeþil Bina Konseyi verilerine göre, yeþil bina sistemlerinin 2030 yýlýna kadar küresel enerji tüketimini yüzde 50, sera gazý emisyonlarýný ise yüzde 39 oranýnda azaltabileceði tahmin ediliyor” dedi. 

‘Bütüncül bir planlama anlayýþý þart’

Ýstanbul’un depreme karþý dirençli hale gelmek için kýsa zamanda kat etmesi gereken uzun bir yol olduðunu kaydeden Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi (ÝBB) Ýmar ve Þehircilik Dairesi Baþkaný Gürkan Akgün, panelde mevcut çalýþmalarýný aktardý. Akgün, “ÝBB bünyesinde, hýzlý taramadan kira yardýmýna, sosyal konut üretiminden toplanma alanlarýnýn iyileþtirilmesine kadar birçok alanda çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz. Bu konuya bütüncül bir planlama anlayýþý ile yaklaþmak gerekiyor. Öncelik planlamasýyla imar planý ve mülkiyet sorunlarýndan kaynaklý sýkýntý çeken bölgelerimizde çalýþmalarýmýzý yoðunlaþtýrýyoruz” deðerlendirmesini yaptý. 

‘Afet dirençli þehirler yaratmak için gereken 5 aþamaya dikkat’

Prof. Dr. Sinan Mert Þener ise açýlýþ panelinde yaptýðý sunumda, afet dirençli þehirler yaratmak için gereken 5 aþamayý aktardý. Bu alanda öncelikli adýmýn toplumun bilgilendirilmesi olduðuna ve kamu, sivil toplum kuruluþlarý ile akademik kurumlarýn iþ birliði içinde hareket etmesinin gerekliliðine dikkat çeken Þener, 5 aþamayý, ‘Toplumu bilinçlendirme’, ‘Kamunun planlama, finans yaratma ve teþvik etme özelliðini öne çýkarmasý’, ‘Sivil toplum kuruluþlarýnýn bireyler ve kamuyla birlikte proje geliþtirmesi’, ‘Akademik kurumlarýn eðitim desteði vererek afetlere hazýr olma sorumluluðunu yaymasý’ ile ‘Planlý yerleþke ve bölgeler geliþtirme’ olarak sýraladý.   

Planlý yerleþke ve bölgeler yaratmak için; risk yönetimi, yönetmelik ve teþviklerle yapýlacak hýzlý bir güçlendirme ve acil durum kaçýþ güzergahlarýnýn planlanmasýna ihtiyaç duyulduðunu belirten Þener, bu alanda atýlacak diðer adýmlar arasýnda dönüþümün teþviðinin, az katlý yapýlaþmanýn, yeþil ve sulak alanlarýn planlanmasýnýn, yapý malzeme denetiminin ve kent ölçeðinde prefabrik hýzlý konut üretiminin de yer aldýðýný kaydetti. 

‘Dirençli binalar artýk tercih deðil, bir zorunluluk’

Zirvenin ‘Binalarýmýzýn Geleceði’ baþlýklý oturumuna katýlan Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý Enerji Verimliliði ve Tesisat Dairesi Baþkaný Murat Bayram ise, iklime duyarlý, çevre ile uyumlu binalarýn yapýmý ve belgelendirilmesi konusundaki sektörel bilincin sevindirici olduðunu ancak henüz yeterli seviyede olmadýðýný belirtti. Bayram, “Kahramanmaraþ depremi ile afetlere dirençli binalar inþa etmek, enerji ve su verimliliði, sürdürülebilir yapý malzemeleri, doðru planlama gibi konular artýk tercih deðil zorunluluk haline geldi. Ýnþaat sektörü, kamu ve STK’lar öncelikli olarak bilinçli ve eðitimli olmalý” diye konuþtu.  

4 oturumda dünya ve Türkiye gündemini yansýtan konular tartýþýldý

’Afet- Dirençli Þehirler’in ele alýndýðý açýlýþ panelinin ardýndan ‘Karbonsuzlaþma ama Nasýl?’, ‘Binalarýmýzýn Geleceði’, ‘Yeniden Yaþam’, ‘Dönüþümün Kaynaðý Nerede?’ ve ‘Ýstanbul'un Geleceði’ gibi sektörde önem arz eden ve dünya gündemini yansýtan önemli baþlýklar, 4 ayrý oturumla akademisyenler ile kamu ve özel sektörün önde gelen temsilcileri tarafýndan masaya yatýrýldý. 

Bu kapsamda zirvede inþaat ve bankacýlýk sektörlerinin yeþil binalar için sunduðu finansal ürünler ve sertifika sistemleri, ‘karbonsuzlaþma’ alanýnda uluslararasý stratejilerin Türkiye'de uygulanmasýna yönelik imkân ve engeller, binalarda enerji verimliliðin artýþý ve potansiyeli ile yenilenebilir enerji üretiminde Türkiye'nin durumu ve ulusal enerji politikalarý da incelendi. Ýstanbul’un geleceðinin masaya yatýrýldýðý zirvede ünlü þovmen Okan Bayülgen'in moderatörlüðünde gerçekleþtirilen kapanýþ paneline, aralarýnda Prof. Dr. Naci Görür'ün de olduðu önemli akademisyenler katýldý. 

‘7. Yeþil Ekonomi’ ve ‘Sürdürülebilirlik Fikir Yarýþmasý’ ödülleri verildi

Yeni Arayýþlar Giriþimi Platformu Derneði’nin (YAPDER) düzenlediði Yeþil Ekonomi Ödülleri’nin 7’incisinin de verildiði zirvede, çevreye karþý duyarlý yaklaþýmla 11 dalda proje üreten kurumlara ödülleri takdim edildi. Ödül alan kurumlar ve yöneticileri arasýnda ÝSO Yönetim Kurulu Üyesi ve ÝSO Sürdürülebilirlik Platformu Baþkaný Sultan Tepe, Orka Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Süleyman Orakçýoðlu, Ege Yapý Yönetim Kurulu Baþkaný Ýnanç Kabadayý, Fatih Belediye Baþkaný Ergün Turan ve Küçükçekmece Belediye Baþkaný Kemal Çebi gibi isimler yer aldý.

Zirvede ÇEDBÝK tarafýndan düzenlenen ‘ÇEDBÝK Sürdürülebilirlik Fikir Yarýþmasý 2023: Dönüþümü Tasarlamak’ Ödül Töreni’nin kazananlarýna ödülleri takdim edildi. Bu yýl yaþadýðýmýz depremleri kentsel ve mekânsal dirençlilik çerçevesinde odaðýna alan yarýþmada, Çanakkale ilinin Merkez ilçesine baðlý Barbaros Mahallesi’nin kýyý bölgesinde seçilen bir proje alanýnda, afet sonrasýnda afetzedelerin anlýk ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasýný saðlayan iþleve dayalý en iyi mekansal çözümler geliþtiren MS5ÝY rumuzlu ekip lideri Yasemin Kaya birincilik, BEEM1 rumuzlu ekip lideri Zeynep Berika Özcan ikincilik ve Ç2578 rumuzlu ekip lideri Eren Yiðit Beleþ üçüncülük ödülüne layýk görüldü.

Yorumlar

Top