EVÝNÝ SATAN ÝÞ YERÝ ALIYOR

EVÝNÝ SATAN ÝÞ YERÝ ALIYOR

Birkaç yýl öncesine kadar TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artýþ oranlarý, hükümet tarafýndan getirilen uygulama sonrasýnda yüzde 25'le sýnýrlandýrýlmýþtý. Yenilenen sözleþmelerde, kiracýya yüzde 25'in üzerinde zam yapýlamýyor.Ev sahipleri de çözümü evlerini satmakta buluyor.

Gayrimenkul uzmaný Gülcan Altýnay, “Ev sahipleri kiracýlara istedikleri zammý yapamadýðý için evlerini satýlýða çýkardýlar. Talep olmadýðý için dairelerinin prim yapma oraný, deðer oraný da düþük seviyede devam ediyor” dedi.

KONUT YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKIYOR

Konutlar yatýrým aracý olmaktan çýktýðýný ve yatýrýmcýnýn artýk iþ yeri almaya yöneldiðini ifade eden Altýnay, “Özellikle Trakya bölgesinde yatýrýmcýlar artýk konut almaya deðil de iþ yeri almaya yöneldi. Yani küçük metrekarelerde fabrikalarý, sanayi dükkanlarý alýp yatýrýmlarýný bu þekilde yapýyorlar. Örnek vermem gerekirse, 300 metrekarelik bir sanayi dükkanýný, metrekaresi 900 dolar, 1000 dolar gibi satýn alýyorlar. Yani 270 bin dolardan satýn alýyorlar. TL bazýnda yaklaþýk 7 buçuk milyon TL ye geliyor. Bu 300 m2 iþyerini Kiraya vermek istediðin zaman kira bedeli yaklaþýk 1500 dolar. Bu da 50 bin civarý bir rakama denk geliyor. Ve bunu 150 ayda amorti ediyor” diye konuþtu.

 

“YATIRIMCI SANAYÝ DÜKKANI ALMAYA YÖNELDÝ”

Ekim ayý kira artýþ oraný iþ yerlerinde þu an yüzde 55 oranýndaolduðunu belirten Gayrimenkul uzmaný Gülcan Altýnay, “Konutlarda ise yüzde 25 olduðu için yatýrýmcý, artýk yatýrýmlarýný iþ yerlerine, sanayi dükkanlarýna yani bütçesine uygun yerlere yapýyor. Örnek veriyorum. 7-8 milyon liraya daire almak deðil de bunun yerine sanayi dükkaný almaya yöneldi. Bütçesi daha fazla olan daha büyük metrekareyi tercih ediyor ya da 2 tane dükkaný yan yana alýyor. Daha büyük bir iþ yerine daha büyük bir sanayiciye,fabrikaya kiraya veriyor” diye konuþtu. Ýþ yerlerinde kasým ayýnda yapýlacak kira artýþ oraný ise ekim ayý enflasyon verilerinin açýklanmasýyla yüzde 54,26 olarak kayýtlara geçti.

 

--

Yorumlar

Top