MORÝWAKÝ: “ DOÐU ANADOLU FAY HATTI KIRILMAYA BAÞLADI”

MORÝWAKÝ: “ DOÐU ANADOLU FAY HATTI KIRILMAYA BAÞLADI”

Yüksek inþaat mühendisi, mimar ve deprem uzmaný Yoshinori Moriwaki, KYK Yapý Kimyasallarý Deprem Eðitim TIR’ý “Kaþif” ile deprem bölgesini dolaþmaya devam ediyor. Hatay’da baþladýðý eðitimlerine Diyarbakýr ve Malatya’da devam eden Moriwaki, deprem ve bina güçlendirmesi hakkýnda eðitim verdi.

‘’Yeniden Hep Birlikte Ayaða Kalkýyoruz’’ mottosuyla yeni bir dönem baþlatan KYK Yapý Kimyasallarý’nýn 6 Þubat depreminin yaþandýðý þehirlerde düzenlediði eðitimler sürüyor.  KYK Yapý Kimyasallarý Deprem Eðitim TIR’ý “Kaþif” ve Japon Deprem Uzmaný Yoshinori Moriwaki son olarak Doðu Anadolu bölgesinde Diyarbakýr ve Malatya’ya geldi. 

KYK Yapý Kimyasallarý öncülüðünde gerçekleþen; Japon deprem uzmaný, yüksek mimar ve yüksek inþaat mühendisi Yoshinori Moriwaki’nin de yer aldýðý deprem eðitimlerine Diyarbakýr ve Malatya’da yoðun ilgi vardý. Çok sayýda sektör profesyoneli ve ilgilinin yer aldýðý Malatya’daki bilgilendirme toplantýsýna Malatya Büyükþehir Belediye Baþkaný Selahattin Gürkan da katýldý.  Eðitim öncesinde konuþan ve deprem konusunda görüþlerini dile getiren Gürkan, depremin deðil, depreme dayanýksýz yapýlarýn insanlarý öldürdüðünü yaþanan depremlerle gördüklerini söyledi. 

Moriwaki: “DAF Kýrýlmaya Baþladý”

Deprem eðitimi sýrasýnda Türkiye’de 81 ilin 52’sinin birinci derece deprem bölgesinde yer aldýðýný ifade eden Yoshinori Moriwaki ise, “1939’da Erzincan’da deprem oldu sonra 1941’de Tokat’ta deprem yaþandý. Doðudan batýya sanki domino taþý gibi depremler yaþandý. 1999 yýlýnda Gölcük’te deprem oldu. Doðu Anadolu Fayý uzun zamandýr kýrýlmýyordu. Üç sene önce Silivri’de küçük bir deprem oldu. Ondan sonra Elazýð depremi yaþandý. Uzun zamandýr kýrýlmayan Doðu Anadolu Fayý kýrýlmaya baþladý. Maalesef 6 Þubat depremini gördük” dedi.

“Ýnsaný Deprem Deðil Bina Öldürüyor”

Türkiye ile Japonya arasýnda deprem karþýlaþtýrmasý yapan Yoshinori Moriwaki, þunlarý söyledi: “5,5 büyüklüðünde yani orta seviyede depremler en fazla Çin’de meydana geliyor. Japonya 4, Türkiye ise 6’ncý sýrada. Metrekare olarak bakýlýrsa Japonya 6, Türkiye 17’inci. Tarihte en büyük depremlere bakýldýðýnda; Türkiye’de 1939 yýlýnda Erzincan’da 7,9 büyüklüðünde olurken, Japonya’da ise 2011 yýlýndaki Thoku depremi, büyüklüðü ise 9. Depremde can kaybýna bakýldýðýnda ise Türkiye aniden 3’üncü oluyor. Ýnsaný deprem deðil bina öldürüyor. Türkiye’de Japonya’daki gibi deprem var ama Türkiye’de can kaybý çok oluyor. Bunu nasýl düzeltebiliriz? Mimar ve mühendis arkadaþlar biz bunu düzeltmeliyiz, düzeltebiliriz.”

“Barýþ Ukrayna’da Gazze’de Lazým Ýmar’da Deðil”

Moriwaki, Türkiye’de 2001 yýlýnda Yapý Denetim Sistemi’nin baþladýðýný kaydederek, “Ama sýkýntý neydi? Türkiye’de 21 milyon yapý stoku varsa bunun yüzde 50’si yönetmeliklere uygun deðil. Yapý Denetim Sistemi var ama izinsiz ise ya da belediyeden ruhsat alýnmýyorsa sisteme girmiyor. Burada sýkýntý var. Türkiye’de imar barýþý var. Ukrayna ve Gazze’de savaþ var, bu savaþlarda barýþ lazým ama imar için barýþ denilince bu baþka bir konu. Türkiye’de bir gazeteci bana ‘Ýmar barýþý hakkýnda ne düþünüyorsunuz?’ diye sorduðunda, ilk baþta anlamadým ama þimdi anlýyorum. Japonya’da ‘ruhsatsýz’ ya da ‘iskânsýz’ diye bir þey yok. Tadilat yapacaksa da belediyeden izin alýyor. Þimdiye kadar oldu ama bundan sonra bunun olmamasýna çalýþmalýyýz” diye konuþtu.

 “Malatya Ovasý’nda Zemin Yumuþak; Tehlikeli!”

Japon Bilim Adamý Yoshinori Moriwaki, Malatya’nýn en çürük bölgelerini açýkladý. Belirttiði bölgelerde konut inþasýnýn yapýlmamasý gerektiðini vurgulayan Moriwaki;” Malatya’da Maraþ ve Hatay’da olduðu gibi Ova tarafýndan yumuþak zeminin yeri yapýlaþma için tehlikeli diyebilirim. Bunun biraz zeminin iyi olduðu bölgelerde, sert zeminin olduðu yamaçlarda kentsel dönüþümün baþlatýlmasý iyi olacaktýr” dedi.

En Kötü Senaryo Ne?

Yoshinori Morivaki Malatya’daki deprem bilgilendirme toplantýsýnda katýlýmcýlarýn “en kötü senaryo” ve “tsunami” olasýlýðý sorularýný da yanýtladý: “Hatay'dan sonra Suriye ve Kýbrýs'a uzanan bir fay hattý bulunuyor. Denizin altýndaki bu fay kýrýlýrsa tsunami riski ortaya çýkabilir; genel olarak bir metrelik bir dalga olabilir. En kötü senaryo ise hem deprem hem de kayma durumunun yaþanmasý. Bu durumda en kötü senaryo 3 metrelik bir dalga. Binalarýn deniz seviyesinden en az 3 metre yüksekte olmak önemli. Ancak, tsunami Türkiye'de pek görülmüyor.  Ýzmir depremindeki dalganýn boyu bir metreydi.” 

“Türkiye’de Deprem Çocuklara Anlatýlmýyor”

Deprem eðitimlerinin önemine de dikkat çeken Moriwaki, “Türkiye’de deprem eðitimi, tatbikatý yapýlýyor ama senede kaç kere? Bir veya en fazla iki diye duydum. Örneðin ilkokuldaki çocuða senede bir kere eðitim verildiðinde geçen sene ne yapýldýðýný hatýrlamýyordur. Japonya’da ise ayda bir kere okulda, ayda bir kere de mahallede olmak üzere ayda iki kez eðitim veriliyor. Çocuklar aldýklarý eðitimle artýk ne yapacaklarýna alýþýyor. Bunun yanýnda küçük yaþtan eðitim veriliyor. Türkiye’de ise çocuklar duymasýn, görmesin. Tabii depremdeki kötü görüntüyü bizde göstermiyoruz ama depremi anlatýyoruz" þeklindeki konuþtu.

Yorumlar

Top