'GAYRÝMENKUL PÝYASASINA PANÝK ATAK MÜDAHALE YAPILIYOR'

'GAYRÝMENKUL PÝYASASINA PANÝK ATAK MÜDAHALE YAPILIYOR'

EVA Gayrimenkul Deðerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazýcý, gayrimenkul piyasasýnda hýzla yükselen fiyatlara devletin birtakým önlemler almaya çalýþtýðýný ancak bu önlemlerin piyasaya panik atak bir müdahale olduðunu ve yetersiz kaldýðýný belirtti.

Enflasyon ortamýnda konutu bir yatýrým aracý olarak görme eðiliminin arttýðýna dikkat çeken EVA Gayrimenkul Deðerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazýcý, “Konut satýþlarýn azaldýðýný görüyoruz. Daha da fazla azalmasýný bekliyorduk ancak yine dirençli bir satýþla karþý karþýyayýz. Ekim ayýnda gerçekleþen bir ayda 93 bin konut satýþý ciddi bir rakam. Türkiye'de nakit parayla konut alýmý yapýlýyor görünüyor ve eskiden yaklaþýk yüzde 20 gibi ipotekli konut satýþýnýn toplam satýþ içindeki oraný varken bugün neredeyse yüzde 5’lere gerilemiþ durumda. Ýpotekli satýþta bu kadar en son Kasým 2018’de gerilemiþtik. Takribi beþ yýllýk bir geri gidiþ var.” dedi.

Krediler durdu, piyasa sakinledi

 

Enflasyonu durdurmak için kredi kullanýmýnýn azaltýldýðýna dikkat çeken Yazýcý, “Bu doðru bir karardý, piyasa biraz sakinledi. Ýpotekli konut kredileri sýnýrlandýrýlmasý sayesinde konut fiyatlarý yerinde sayýyor ve bir süre sonra da dolar bazýnda geriye gidecek. Geçtiðimiz yýl dolara ve enflasyonist ortama karþý yatýrýmcýlar kendilerini korumak amaçlý gayrimenkule yöneldiler. Bir kýsmý kredi aldý, bir kýsmý elindeki nakit parayý korumak için gayrimenkule yatýrdý ve fiyatlar olmasý gerektiðinden çok daha fazla arttý. Þimdi bunun dolar bazýnda geriye gitmesini bekleyeceðimiz bir döneme geldik ama ekonomik olarak yine ayný yaptýrýmlarýn devam etmesi þartýyla. Bunun sonucu gayrimenkul fiyatlarý biraz sakinleþecek ama konuttaki barýnma sorununa  uzun vadeli bu çözüm yeterlimi diye düþünmek gerekiyor.

Piyasaya panik atak bir müdahale var

Bundan birkaç yýl önce Türkiye'de barýnma sorunuyla karþý karþýya kalacaðýz demiþtik. Çünkü fiyatlar yatýrým yapan gayrimenkulcüler nedeniyle aþýrý derecede hýzlý yukarý doðru gidiyordu. Þimdi devlet birtakým önlemler almaya çalýþýyor fakat bu önlemler çok nokta atýþý, bütün resmi kaplayacak þekilde deðil maalesef.

Piyasada kiracýlarla ev sahipleri arasýndaki iliþkiyi devlet yüzde 25 ile sýnýrlandýrmaya çalýþtý ve bunun için uðraþýyor. Fakat öte yandan birçok kiþi bu kira geliri ile yaþýyor. Piyasadan tespit ettiðimiz ev sahiplerinin son dönemlerde kiracýlarýný çýkarmaya çalýþtýklarý ve özellikle yabancý uyruklu kiþilere yüksek fiyatlarla kiraya vermek istedikleri yönünde. Bunun en büyük sebebi, enflasyon ile her þeyin fiyatýnda büyük bir artýþ yaþanýrken bu durumdan kira fiyatlarýnýn da doðal olarak etkilenmesi. Türkler için farklý avantajlar saðlanmasý gerekli örneðin yabancýya kiralayanýn göreceli olarak daha fazla oranda vergi vermesi lazým.

2024 yýlý kiracýlar açýsýndan zorlu geçecek. Ev sahibi ile mal sahibi arasýnda problemler görmeye devam edeceðiz. Devlet “arabulucu çözsün” dedi ama arabulucunun elinde sihirli deðnek yok, dolayýsýyla sorunlarý biraz öteliyoruz, sorunlarý çözmüyoruz. Basit bir örnek neden taraflar deðerleme raporu arabulucuya gelmek zorunda býrakýlmýyorlar, uzlaþma için zemin hazýr masaya oturamýyorlar, bu sayede arabuluculuðun baþarýsý artar yargýnýn yükü azalýr.  Gayrimenkulün orta, kýsa, uzun vadeli birtakým çözümlere ihtiyacý var ve þu anda maalesef bunu yapamýyoruz.

Özetle diyebiliriz ki Türkiye'de gayrimenkule bir bütün olarak bakýlamýyor. Gayrimenkule panik atak bir müdahale var .Gayrimenkul ile ilgili konularýn kýsa orta ve uzun vadeli daha kapsamlý düþünülmesi tek elde koordine edilerek yönetilmesi lazým. Bu bugünün veya yarýnýn iþi deðil, dünün iþiydi çok bile geç kaldýk.

Gayrimenkul Piyasalarý Kurulu olmalý

Türkiye'de gayrimenkul çok büyük bir konu, gayrimenkulü tek bir elden yöneten bir kurulumuz yok. Sermaye piyasalarýmýz kurulumuz, bankacýlýk denetleme düzenleme kurulumuz var ama gayrimenkul kurulumuz yok, her þeyi bir orkestra þefi ritminde düzenleyecek bir kurum olmalý. Türkiye'de gayrimenkul tam anlamýyla kayýt altýnda deðil, vergilendirmede problem var. Maliye bakanlýðýyla kayýt altýna alabilir, kira takibinin e-devlet üzerinden yapýlmasý isteniyor ama bu durumda da açýktan para ödenmesi vb riskler var. Bu iþe bir bütün resimde bakacak, kaçaklarý kapatacak doðruyu özendirecek teþviklerde bulunacak bir planlama ve koordinasyon kuruluna ihtiyaç var.” þeklinde konuþtu.

Yorumlar

Top