GELENEKSEL SÝSTEMLERDEN YÜZDE 30 DAHA TASARRUFLU ISINMAK MÜMKÜN

GELENEKSEL SÝSTEMLERDEN YÜZDE 30 DAHA TASARRUFLU ISINMAK MÜMKÜN

Uzmanlar, elektrikli kombi gibi sistemlerden 5 kat daha verimli olan ýsý pompalarý ile ýsýtmanýn geleneksel sistemlerden yüzde 30 daha tasarruflu, daha sürdürülebilir ve daha güvenli yapýlabileceðini söylüyor.

Uluslararasý Enerji Ajansý'na (IEA) göre; ýsý pompalarýnýn sera gazý emisyonlarý, gaz yakýtlý bir kazandan yüzde 20 daha düþük oluyor. Üstelik sistemin kullandýðý elektrik, temiz bir enerji kaynaðý tarafýndan üretiliyorsa sera gazý emisyonlarý yüzde 80'e kadar düþürüyor.

 

Yükselen enerji fiyatlarý, temiz enerji kaynaðý olarak bilinen ýsý pompalarýna olan talebi artýrdý. Üstelik yalnýzca fiyatlar deðil, tüketicilerin doðal ve yenilenebilir çözümlere olan yönelimi de bu talep artýþýnda önemli rol oynadý.

“Isý pompalarý hem enerji güvenliðini artýrýyor hem de evlerde, iþyerlerinde ve kamu binalarýnda ki ýsýtma ve soðutma giderlerini düþürüyor” diyen Üçay Mühendislik Teknik Hizmetler Koordinatörü Halil Büyükbaþ, ýsý pompalarý ile saðlanacak avantajlara dikkat çekti:

“Enerjinin yüzde 75'ini havadan, topraktan veya sudan saðlýyor”

Isýtma, soðutma ve sýcak su kullanýmýný tek bir cihazda toplayan ýsý pompalarý; kazan ve elektrikli ýsýtýcý gibi geleneksel ýsýtma teknolojilerine göre yüksek enerji tasarrufu saðlýyor. Çünkü transfer ettiði enerjinin yüzde 75'ini havadan, topraktan veya sudan yani doðal kaynaklardan saðlýyor. Kalan yüzde 25'ini ise elektrik enerjisinden karþýlýyor. Böylece ýsýtmada elektrikli ýsýtýcýlara göre yüzde 80, diðer geleneksel sistemlere göre ise yüzde 30’lara varan oranlarda tasarruf saðlýyor.

“Isý pompalarý yalnýzca enerji tasarrufu saðlamýyor, ayný zamanda sürdürülebilir bir geleceðin kapýlarýný da aralýyor” diyen Halil Büyükbaþ, sözlerine þöyle devam etti:

Gazlý sistemlerden 5 kat daha verimli

“Türkiye’deki toplam emisyonlarýn yüzde 10’u binalardaki ýsýtma sistemlerinden kaynaklanýyor. Gazlý sistemlerden 5 kat daha verimli olan ýsý pompalarý, ýsýyý; toprak, su ve hava gibi dünya üzerinde var olan kaynaklardan transfer ettiði için ýsýtmanýn çevresel etkilerini düþürüyor. 

Sera gazý emisyonlarýný yüzde 80'e kadar düþürüyor

Uluslararasý Enerji Ajansý'na (IEA)  göre; ýsý pompalarýnýn sera gazý emisyonlarý, gaz yakýtlý bir kazandan yüzde 20 daha düþük oluyor. Üstelik sistemin kullandýðý elektrik, temiz bir enerji kaynaðý tarafýndan üretiliyorsa sera gazý emisyonlarýný yüzde 80'e kadar düþürüyor. Küresel olarak; gaz, petrol ve kömür yakýtlý sistemlerin yerini alan ýsý pompalarý sayesinde Avrupa’nýn 2030 yýlýna kadar CO2 emisyonlarýný 500 milyon ton azaltacaðý öngörülüyor. Bu bilinçle tüketiciler, iklimlendirmede temiz enerji çözümü olan ýsý pompasý çözümlerine yöneliyor” dedi. 

“Daire, villa ve konutlarda sistemi 1 günde kurup, devreye alabiliyoruz”

Isý pompasý alýmý yapýlmadan önce uzman mühendisler tarafýndan yapýlacak projelendirme çalýþmasýnýn önemine de dikkat çeken Halil Büyükbaþ, “Isý pompasý seçimi yapýlmadan önce binada keþif yapýlmasý gerekiyor. Yani süreç baþarýlý bir keþif ve projelendirme çalýþmasý ile baþlýyor. Çünkü ýsý pompasý ile hedeflenen verimi saðlamak için cihazýn kapasitesini, binanýn metrekaresini ve yalýtým durumunu dikkate alarak hesaplamak gerekiyor. 

Üçay Mühendislik olarak, alanýnda uzman ekibimiz ve teknik hizmetler departmanýmýz ile müþterilerimize; projelendirme, ürün tedariði ve uygulama hizmetini tek elden sunuyoruz. Her bölgede konuyla ilgili saha mühendislerimiz bulunuyor. Daire, villa ve konutlarda sistemi 1 günde kurup, devreye alabiliyoruz. Ayrýca müþterilerimize, esnek ödeme seçenekleri de sunuyoruz.” diyerek sözlerini tamamladý.

Yorumlar

Top