ÜÇ YILDA BÝR MÝLYON MODÜLER ÇELÝK KONUT ÜRETMEK MÜMKÜN

ÜÇ YILDA BÝR MÝLYON MODÜLER ÇELÝK KONUT ÜRETMEK MÜMKÜN

Türk Yapýsal Çelik Derneði’nin “24. Yapýsal Çelik Günü”nde çelik yapýlar, depremden sürdürülebilirliðe kadar her yönüyle ele alýndý. Programda konuþan Türk Yapýsal Çelik Derneði Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý ve Consera Kurucusu Melih Þimþek, nüfusun yüzde 60’ýnýn faal deprem alanlarýnda yerleþtiðini hatýrlatarak, “Rutinimizi deðiþtirip modüler çelik yapý endüstrilerini kurduðumuzda, hiçbir ek yatýrým gerekmeden deprem dirençli yapýlara kavuþacaðýz. Üç yýlda bir milyon modüler çelik konut üretmek mümkün” dedi.

Türk Yapýsal Çelik Derneði tarafýndan 6-7 Aralýk’ta Yeditepe Üniversitesi Ýnan Kýraç Konferans Salonu'nda düzenlenen 24. Yapýsal Çelik Günü’nde, “Deprem Dirençli Yapýlaþma” ile “Sürdürülebilirlik ve Dijitalleþme” temalarý ele alýndý. Alanýnda uzman yerli ve yabancý konuþmacýlarýn katýldýðý etkinlikte bir araya gelen sektör profesyonelleri, bilgi ve deneyimlerini paylaþtý. 

Consera Kurucusu ve Türk Yapýsal Çelik Derneði Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Melih Þimþek de 6 Aralýk’ta yaptýðý “Yapýsal Çelik ve Modüler Yapýlar ile Ülkemizin Depreme Karþý Dayanýklý Konut Sorununun Çözümü Mümkün” baþlýklý konuþmasýnda, Türkiye nüfusunun yüzde 60’a yakýnýnýn, zarar verebilen faal deprem alanlarý üzerinde yerleþtiðini hatýrlatarak, “Depreme karþý güvenli ve sürdürülebilir yapýlar üretmenin yolu, modüler çelik yapýlardan geçiyor. Çelik yapýlar; geleneksel yapýlara göre 7-8 kat daha hafif olduklarýndan deprem yükünü bu oranda daha az alýrlar. Depremlerden daha az etkilenirler. Üstelik en az iki kat daha hýzlý inþa edilirler. Ayrýca çelik yapýlar; geleneksel yapýlara göre çok daha fazla sürdürülebilirdir. Geri dönüþüm özellikleri sebebiyle doða dostu yapýlardýr. Gelecek nesillerin kaynaklarýný bugünden tüketmezler” dedi.

“En büyük modüler çelik yapý endüstrisine sahip ülke olabiliriz”

Türkiye’nin depreme karþý güvenli yapýlara kavuþmasý için ihtiyacý olan her þeye zaten sahip olduðunu belirten Þimþek, konuþmasýnda özellikle þunlarý vurguladý: 

“Bir senede 500 bin konut üretebilmek için 3.5 milyon ton yapýsal çelik gerekiyor. Türkiye’deki kapasite ise, 50 milyon ton. 120 bin insan kaynaðýna ihtiyacýmýz var. 2023 verilerine göre, 3.5 milyon iþsiz bulunuyor. 20 bin metrekarelik 135 fabrika kurmalýyýz. Bu da 10 adet TOGG Fabrikasý kapalý alanýna denk düþüyor. Özetle, üç yýlda bir milyon modüler çelik konut üretmemiz mümkün. Rutinimizi deðiþtirip modüler çelik yapý endüstrilerini kurduðumuzda, hiçbir ek yatýrým gerekmeden, sadece mevcut tercihlerimizi dönüþtürerek deprem dirençli yapýlara kavuþacaðýz. Ýhraç edilebilir yepyeni bir endüstri kurmuþ olacaðýz. Dünyanýn en çok elektrikli otomobil üreten ülkesi olamayabiliriz ama en büyük modüler yapý endüstrisine sahip ülkesi olmamýzýn önünde kendimizden baþka hiçbir engel yok. Depremler coðrafyamýzda devam edeceðine göre hýzlý yapým metotlarý geliþtirmek zorundayýz. Depremlerde yýkýlmayacak yapýlar inþa edersek, can ve mal kayýplarýmýz olmayacak. Büyük ekonomik kayýplar da yaþamayacaðýz. Üstelik karbon salýnýmýmýzý da azaltacaðýz.” 

24. Yapýsal Çelik Günü’nde ayrýca, deprem uzmaný yüksek mimar ve inþaat mühendisi Yoshinori Moriwaki aðýrlanýrken, anchorman Ali Kýrca’nýn ve EKOTÜRK TV “Yapýsal Parite” programýnýn yapýmcýsý ve sunucusu, yüksek mimar Kývanç Ýlhan’ýn moderatörlüðünde açýk oturumlar gerçekleþtirildi. Sektörün geliþimine katký saðlayan kiþi ve kuruluþlara “Sektör Ödülleri” verildi.

Yorumlar

Top