YENÝ NESÝL OFÝS KAVRAMI: MUTLU OFÝSLER

YENÝ NESÝL OFÝS KAVRAMI: MUTLU OFÝSLER

Harvard Business Review öncülüðünde düzenlenen 'Mutlu ofisler: Ýnsaný Harekete Geçiren Yaþam Alanlarý' etkinliðinin açýlýþ konuþmasýný yapan FerYapý Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova, " Dünyada farklý coðrafyalarda, farklý tarzda çalýþma alanlarýný görmek mümkün. Bir de, tüm bunlardan baðýmsýz olarak evrenselleþen bir ofis eðilimi var. Bunlar, yüksek teknolojiye sahip, geniþ sosyal imkanlarý bünyesinde barýndýran ve çaða ayak uyduran ofisler" dedi.

Dünyanýn en saygýn yayýnlarýndan Harvard Business Review'ýn öncülüðünde düzenlenen  'Mutlu ofisler: Ýnsaný Harekete Geçiren Yaþam Alanlarý' etkinliði bugün Ýstanbul'da baþladý. Sektör profesyonellerinin yoðun ilgi gösterdiði organizasyonun açýlýþ konuþmasýný FerYapý Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova yaptý. Yeni nesil ofis vurgusu yapan Kumova, deðiþimin hemen her alanda yaþandýðýný ve Türkiye'nin yeni nesil ofislere ihtiyacý olduðunu söyledi.

Kumova, konuyla ilgili þunlarý söyledi: "Dünya üzerinde gerek coðrafi farklýlýklardan, gerekse kültürel ve sosyal alýþkanlýklardan kaynaklanan farklý yaþam ve çalýþma biçimleri var.  Çalýþma biçimi kuzeye doðru çýktýkça, disipline olurken, daha sýcak  iklimlerde ise daha rahat bir hal alýyor. Almanya'da tüm çalýþma prosedürleri kurallarla belirlenmiþken, Yunanistan'a ya da Kýbrýs'a gittiðimizde ise öðlen siesta yapan esnaflarý görmek normal karþýlanýr. Farklý coðrafyalar ya da sosyo kültürel alýþkanlýklardan baðýmsýz olarak dünyada evrenselleþen yeni bir ofis yöneliminin geliþtiði ise yadsýnamaz bir gerçek. 'Mutlu Ofisler' olarak tanýmlanan bu yapýlar, çalýþanlarýn rahat ve huzurlu hissettiði, yüksek teknolojik özellikleri bünyesinde barýndýran, geniþ sosyal, eðlence ve spor imkanlarý barýndýran yeni çalýþma alanlarýdýr. Çoðunluðunu Y kuþaðýnýn oluþturduðu günümüz çalýþanlarýný mutlu etmeden verimlilikten söz edemeyiz.  Standartlarý tanýmayan Y kuþaðýnýn motivasyonu 'Mutlu Ofisler' den geçiyor"

Yeni nesille geliþen 'evrensel ofisler'
Dünyanýn sürekli bir deðiþim içinde olduðuna dikkat çeken Ramadan Kumova, yaþlarý 18 ile 33 arasýnda olan Y kuþaðýnýn günümüz ve geleceðin trendlerini belirlediðini söyledi. Kumova, "Bu kitle, 2025 yýlý itibarýyla çalýþan nüfusun yüzde 70'ini oluþturacak ve 2018 itibarýyla bir önceki nesilden daha fazla harcama gücüne sahip olacak. Türkiye'de Y kuþaðýnýn en büyük hedefi yüzde 86 ile "ev sahibi olmak" Ýkinci sýrada yüzde 82 ile "iþ yerinde güçlü bir unvana sahip olmak" ve üçüncü sýrada yüzde 80 ile "yüksek maaþlý bir iþte çalýþmak" geliyor. 11 ülkede yapýlan bir araþtýrmaya göre Y kuþaðý üyeleri arasýnda kendi iþini kurmak isteyenlerin oranýna bakýldýðýnda yüzde 76 ile Türkiye birinci sýrada yer alýyor. Bu kadar giriþimci bir jenerasyona uygun ofis trendlerini geliþtirmeye çalýþýyoruz" þeklinde konuþtu.

Çalýþanlar için konforlu ve verimli ofislerin 'olmaz olmaz' niteliðinde olduðunu ifade eden Kumova, "Deðiþimi tetikleyen unsurlarýn baþýnda, insanoðlunun yeni ihtiyaçlarý ve gereksinimleri geliyor. Dünya kendi kendine geliþmiyor. Dünyayý biz ve bizim ihtiyaçlarýmýz deðiþtiriyor. Küresel ölçekte hemen her alanda deðiþimi görmek mümkün. Bu deðiþim, çalýþma alanlarýnda da net bir þekilde görülüyor. Sadece Türkiye'de, bir derginin ilk 500 listesinde yer alan þirketlerde 2012'de 1 milyon çalýþan olduðu hesaplandý. Deðiþen taleplere, yenilikle karþýlýk vermelisiniz. Hal böyle olunca da, yeni nesil ofis kavramý karþýmýza çýkýyor."

Yeni nesil ofis kavramý

FerYapý Yönetim Kurulu Üyesi Kumova, deðiþen yeni nesil ofis kavramýný þu cümlelerle yorumladý: "Önce bu kavramý irdelemek gerekiyor. Yeni nesil ofis, sadece yeni inþa edilmiþ bir bina anlamýna gelmiyor. Bir zamanlar ofis temel olarak m2 / kiþi sayýsý gibi basit bir verimlilik hesabý iken, þimdi ofis verimliliði, içerdiði sosyal imkanlar, teknolojisi, sosyalleþme, eðlence ve spor tesislerinin bütününden oluþuyor. Bu yeni anlayýþ trendleri belirliyor. Dünyanýn en büyük þirketlerinin merkez ofisleri artýk 'kampüs' konseptinde inþa ediliyor. Peki nedir bu kampüs konsepti? Küresel ölçekteki þirketler, çalýþanlarýndan daha fazla verim alabilmek için kampüs konseptini benimsemiþ durumda. Google, Microsoft gibi dünya devleri çalýþanlarýna ev rahatlýðýnda çalýþma ortamý sunuyorlar. Dünya devi Google'da bir çalýþan öðle arasýnda 20 dakika yüzme yapýp, duþunu alýp yan bloktaki ofisine geri dönebiliyor. Ya da kitabýný alýp, ofisinin önündeki yemyeþil bahçede kýsa süre de olsa baþka bir dünyaya gidebiliyor. Arabasýyla iþe gelirken otopark sorunu yaþamýyor. Dünyada ofis eðilimleri bu yöne kayýyor."

Ramadan Kumova, Ýstanbul Kaðýthane'de yükselen Premier Kampüs Ofis'in, tüm bu eðilimler ýþýnda hayata geçirilen, evrenselleþen bir ofis düzeninin Türkiye'deki ilk örneði olduðunu vurguladý.

Yorumlar

Top