GAYRÝMENKUL YATIRIM FONLARI YENÝ BÝR YATIRIM ARACI OLARAK DEVREYE GÝRDÝ

GAYRÝMENKUL YATIRIM FONLARI YENÝ BÝR YATIRIM ARACI OLARAK DEVREYE GÝRDÝ

Gayrimenkul sektörü, yüksek getirisiyle her zaman en çok tercih edilen yatýrým türlerinden biri oldu. Özellikle son zamanlarda yatýrým enstrümanlarýnýn çeþitlenmesi ile beraber gayrimenkul yatýrým fonlarý da dikkat çekmeye baþladý. Gayrimenkul Hukuku alanýnda uzman Avukat Elvan Kakýcý Þimþek gayrimenkul yatýrýmlarý ile ilgili önemli bilgiler vererek, bu alanda yatýrým yapacaklara yol haritasý çizdi.

Gayrimenkul yatýrýmlarýnýn bireysel olarak yapýlmasýnýn hem ekonomik hem de deneyim eksikliðine baðlý zorluklarýna karþý gayrimenkul yatýrým fonlarý özellikle nitelikli yatýrýmcýlar tarafýndan tercih edilmektedir.

Peki, gayrimenkul yatýrým fonu nedir ve yatýrýmcýya ne gibi faydalar saðlar?

Ýlk olarak 1938’de isviçre'de ortaya çýkan, ülkemizde ise SPK tarafýndan düzenlenen bir kollektif yatýrým formudur. Gayrimenkul yatýrým ortaklýðý (gyo) ile benzerlikler taþýmasýna karþýn, temel fark gyf'lerin gyo'lar gibi tüzel kiþlik olmamasýdýr. Gayrimenkul yatýrým fonu(GYF), aðýrlýklý olarak taþýnmazlara yatýrým yaparak pay sahiplerine gelir saðlayan ve yatýrým fonu yapýsýný kullanan bir fondur. Nitelikli yatýrýmcýlardan alýnan katýlma paylarý karþýlýðýnda toplanan paralardan oluþturulan ve Sermaye Piyasasý Kurulu (SPK) düzenlemelerine tabi olan bu fonlar 6362 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanunu’nun 52-54. Maddeleri arasýnda düzenlenmiþ olarak yatýrým fonlarýndan olup ayrýca Gayrimenkul Yatýrým Fonlarýna Ýliþkin Esaslar Tebliðinde ayrýntýlý olarak düzenlenmiþtir.

Gayrimenkul Yatýrým Fonlarýna Ýliþkin Esaslar Tebliði madde 4 uyarýnca ; “Fon, Kanun hükümleri uyarýnca nitelikli yatýrýmcýlardan katýlma paylarý karşýlýğýnda toplanan para, gayrimenkuller, 18 inci maddenin üçüncü fýkrasýnda belirtilen gayrimenkul projeleri kapsamýndaki bağýmsýz bölümler veya gayrimenkule dayalý haklarla, pay sahipleri hesabýna inançlý mülkiyet esaslarýna göre üçüncü fýkrada belirtilen varlýk ve işlemlerden oluşan portföyü işletmek amacýyla Kuruldan faaliyet izni alan portföy yönetim şirketleri ve gayrimenkul portföy yönetim şirketleri ile gayrimenkul ve girişim sermayesi portföy yönetim şirketleri tarafýndan bir içtüzük ile süreli veya süresiz olarak kurulan ve tüzel kişiliği bulunmayan malvarlýğýdýr. Bununla birlikte, fon, tapuya tescil, değişiklik, terkin ve düzeltme talepleri dahil olmak üzere her türlü sicil işlemleri ile ortağý olacağý anonim ortaklýklarýn kuruluş, sermaye artýrýmý veya pay devri işlemleri dahil her tür ticaret sicili işlemleriyle sýnýrlý olarak tüzel kişiliği haiz addolunur. “

Gayrimenkul yatýrým fonu, kurucular tarafýndan SPK’nýn ve Gayrimenkul Yatýrým Fonlarýna Ýliþkin Esaslar Tebliði esaslarýna uygun olarak, pay sahiplerinin menfaatine inançlý mülkiyet prensipleri çerçevesinde yönetirler. Bu fon, süreli veya süresiz olarak kurulabilen ve tüzel kiþiliði bulunmayan bir malvarlýðý olarak tanýmlanýr. Ancak, tapuya tescil, değişiklik, terkin ve düzeltme talepleri dahil olmak üzere her türlü sicil işlemleri ile ortağý olacağý anonim ortaklýklarýn kuruluş, sermaye artýrýmý veya pay devri işlemleri dahil her tür ticaret sicili işlemleriyle sýnýrlý olmak kaydý ile tüzel kiþiliði olan bir yapýya sahiptir.

Yatýrýmýn temeli, toplanan sermayenin, uzman bir portföy yönetimi altýnda gayrimenkul varlýklarýna yönlendirilmesi ve bu varlýklardan elde edilen kira geliri veya alým-satým karlarýndan pay sahiplerine gelir daðýtýlmasýdýr. Bu fonlar, portföy deðerinin en az %80’ini gayrimenkul yatýrýmlarýndan oluþturmak zorundadýr. Portföylerinde gayrimenkul satýn alabilir, satabilir, kiralayabilir ve gayrimenkul satýn alma veya satma vaadinde bulunabilirler. Ancak; GYF’lerin gayrimenkul projelerine direkt yatýrým yapmalarý, inþaat iþlerini üstlenmeleri veya otel, hastane gibi ticari gayrimenkulleri iþletmeleri mümkün deðildir. Yatýrým yapýlabilir varlýklar ve iþlemler, ihraç belgesinde belirtilen esaslara göre þekillendirilir. Yalnýzca SPK tarafýndan tanýmlanan nitelikli yatýrýmcýlar bu fonlardan katýlma payý satýn alabilirler.

Türkiye’deki gayrimenkul yatýrýmlarý için gayrimenkul yatýrým fonlarýnýn kullanýlmasý, aþaðýda aktardýðýmýz üzere baþta vergisel anlamda olmak aþaðýda üzere birçok avantaj saðlamaktadýr;

1- Vergisel avantajlarý;

Kurumlar Vergisi açýsýndan; 5520 s. Kurumlar Vergisi Kanunu uyarýnca, gayrimenkul yatýrým fonlarý tarafýndan elde edilen kazançlar kurumlar vergisinden istisnadýr. Keza, 2009/14594 s. Bakanlar Kurulu Kararý uyarýnca, gayrimenkul yatýrým fonlarý tarafýndan elde edilen kazançlara uygulanacak stopaj oraný %0 olarak belirlenmiþtir ve elde edilen kazançlar fon içerisinde kaldýðý sürece, bunlar üzerinde vergi yükü bulunmamaktadýr.

Damga Vergisi açýsýndan ; 488 s. Damga Vergisi Kanunu uyarýnca, münhasýran gayrimenkul yatýrým fonunun gayrimenkul portföyü ile ilgili olmak kaydýyla, gayrimenkul alým, satým ve satým vaadi sözleþmeleri damga vergisinden istisna edilmiþtir ve fonlarýn gayrimenkul portföyüne iliþkin iþlemleri damga vergisinden istisna edilmek suretiyle, iþlem masraflarý ciddi anlamda azaltýlmýþ olmaktadýr.

Deðer Artýþ Kazancý açýsýndan; Katýlým paylarýnýn fona iadesinden veya satýþýndan doðan kazançlar stopaja tabidir. Þayet kazanç elde eden kiþi gerçek kiþi ise bu stopaj oraný %10 olarak (“193 sayýlý Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67'nci maddesinde yatýrým fonlarý ve SGMK ürünleri tevkifat oranlarýnda yapýlan deðiþiklik 31 Aralýk 2023 tarihine kadar uzatýlmýþ olup, stopaj oraný %0’dýr. Ayrýca 03.09.2021 Tarrihli ve 4454 sayýlý Cumhurbaþkaný Kararý ile iki yýldan fazla süreyle elde tutulan gayrþmenkul Yatýrým fonu katýlma paylarýndan elde edilen kazançlar için %0 stopaj uygulanmaktadýr.); þayet Türkiye Cumhuriyeti kanunlarýna göre kurulmuþ bir ticaret þirketi veya yabancý ülkelerde bunlarýn muadili olan bir tüzel kiþi ise %0 olarak belirlenmiþtir.

2. Fon Bünyesindeki Gayrimenkullerde Haciz Yasaðý; 52-3 numaralý Gayrimenkul Yatýrým Fonlarýna Ýliþkin Esaslar Tebliði madde 5(2) uyarýnca, gayrimenkul yatýrým fonlarýnýn malvarlýðý kamu alacaklarýnýn tahsili amacý da dahil olmak üzere haczedilemez, üzerinde ihtiyati tedbir konulamaz ve iflas masasýna dahil edilemez. Bu bakýmýndan fonun malvarlýðý, portföyün kurucusunun, yöneticisinin malvarlýklarýndan ayrý bir nitelik taþýmaktadýr. Nitekim portföy yöneticisi, yönettiði her bir fonun çýkarlarýný ayrý ayrý gözetmekle yükümlüdür. Mevzuatýn bu istikametteki anlayýþý, gayrimenkul yatýrým fonu katýlýmcýlarýnýn yatýrým olarak getirdiði meblaðlarýn korunmasýný saðlamaktadýr.

3. SPK Denetimi; Gayrimenkul yatýrým fonlarýnýn kurulmasý ve yönetilmesi, Sermaye Piyasasý Kurulu tarafýndan verilen izin ile gerçekleþtiði için  Faaliyet devam ettiði müddetçe de portföy yöneticileri Sermaye Piyasasý Kurulu denetimine tabi olmaktadýrlar.

4. Yabancý Yatýrýmcýlar için Ýþlem Kolaylýðý; Türkiye Cumhuriyeti vatandaþý olmayýp Türkiye’de gayrimenkul satýn almak suretiyle yatýrým gerçekleþtirmek isteyen kiþiler zaman zaman yasal engellerle karþýlaþabilmektedir. Ancak; Yatýrýmýn gayrimenkul yatýrým fonu aracýlýðýyla yapýlmasý, bu kaygýlarý bertaraf ederek yabancý yatýrýmcýlar için iþlem kolaylýðý saðlamaktadýr.

5. Miras açýsýndan Kolaylýk; Yukarýda da belirtildiði gibi gayrimenkul yatýrým fonunun portföyünde yer alan taþýnmazlarýn maliki, ilgili tapu dairelerinde gayrimenkul yatýrým fonunun kendisi olarak kayýt edilmektedir. Bu durumda ise vefat halinde gayrimenkullerin intikali ve paylaþtýrýlmasý süreçleri yerine katýlma belgelerinin devri yöntemi çok daha pratik bir yöntem olarak avantaj saðlamaktadýr.

Dezavantajlarý açýsýndan bir deðerlendirme yapacak olursak ise ; Kýsa vadeli getiri bekleyen yatýrýmcýlar açýsýndan uygun olmayýp genellikle ezan az 2 yýl beklenmesi uzmanlarca önerilmektedir, nitelikli yatýrýmcý olmanýz yani en az 1 milyon TL’lik pay almanýz gerekir ve konut kredisi gibi uzun vadeli ve sabit geri ödemeli kredi ile baþvurmanýz mümkün olmadýðý için nakit baþvuru gerekmektedir.

Gayrimenkul yatýrýmý yapmak isteyen, ancak bakým, onarým, kiralama gibi iþlerle uðraþmayýp bunlarý profesyonellere býrakmak isteyenler için yeni bir yatýrým aracý olarak gayrimenkul yatýrým fonlarý bir alternatif olarak devreye girmiþtir. Bu yatýrým aracý, birden fazla yatýrýmcýnýn bir araya gelerek güvenli bir þekilde yatýrým yapmasýna olanak saðladýðý gibi bireysel yatýrýmcýlarýn bir yýlda yaptýðý birden fazla gayrimenkul satýþýnýn "ticari kazanç" olarak deðerlendirildiði riskli bir ortamda bu tehdit olmadan gayrimenkule yatýrým yapýlmasýna olanak vermektedir. Gayrimenkul yatýrým fonlarý; profesyonel kiþiler tarafýndan yönetilen, operasyonel yüklerden kurtaran, þeffaf ve son derece güvenli bir yatýrým aracýdýr. Gayrimenkul yatýrým fonlarýnýn ülkemize geç girmesi, vergisel avantajlarýnýn bilinmiyor ve henüz yeterince tanýnmýyor olmasý dolayýsýyla ülkemizde henüz hak ettiði yerde ve potansiyelde deðildir.

Yorumlar

Top