ELEKTRÝKLÝ ARAÇ ÞARJ ÝSTASYONLARINA ULAÞIM KOLAYLAÞIYOR

ELEKTRÝKLÝ ARAÇ ÞARJ ÝSTASYONLARINA ULAÞIM KOLAYLAÞIYOR

Elektrikli araçlar, çevre dostu ve sessiz seyahat avantajlarý ile giderek daha fazla ilgi çekiyor. Bu artan talep, Türkiye ve Avrupa Birliði (AB) düzeyinde yeni düzenlemeleri beraberinde getiriyor. Ayrýca, Alternatif Yakýt Altyapýsý Yönetmeliði (AFIR) de bu konuda önemli bir rol oynayan yeni düzenlemeler arasýnda yer alýyor.

Türkiye’de Elektrikli Araç Þarj Ýstasyonlarýna Yönelik Yenilikler

Türkiye’de son güncelleme ile birlikte elektrikli araç þarj istasyonlarýna yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Artýk, elektrikli þarj istasyonlarý için iþ yeri açma ve çalýþma ruhsatý almak gerekiyor. Düzenlemenin kapsamý sadece þarj etmekle sýnýrlý deðil. Ýsteyen herkese þarj istasyonlarýna kendi iþ yerlerini ekleyebilme hakký getirildi. Bu da bir kafe, market veya diðer ticari operasyonlarý iþletmeyi mümkün kýlýyor.

Diðer iþ yerleri ve toplu yapýlar içindeki þarj istasyonlarý içinse iþ yeri ruhsatý þartý kaldýrýldý. Bunun yerine artýk "Yer Seçimi ve Faaliyet Ýzin Belgesi" almak gerekiyor. Bu belgeyi alabilmek için, örneðin iþletme faaliyetlerinin belirli sýnýrlar içinde olmasýnýn gerekmesi gibi birtakým kurallara uymak þart koþuluyor.

Avrupa Birliði’nin Elektrikli Þarj Ýstasyonlarýna Ýliþkin Regülasyonlarý

AB, elektrikli araç þarj istasyonlarýnýn sayýsýný artýrmak ve kullanýcýlarýn rahatça ulaþabileceði yerlere yerleþtirmek için ilgili direktifi yürürlüðe koydu. Bu direktife göre, her 10 elektrikli araç için bir þarj istasyonu hedeflenmekte ve yoðun bölgelerde þarj istasyonlarý arasý mesafenin 100 kilometreye kadar düþürülebilmesi öngörülüyor.

Ek olarak, aðýr hizmet araçlarý için belirli kapasitelerdeki þarj istasyonlarýnýn konumlandýrýlmasý ve kullanýcýlarýn ödemelerini kolaylaþtýrmak adýna kart veya temassýz cihaz kullanýmýnýn zorunlu kýlýnmasý gibi detaylý düzenlemeler de bulunuyor.

AFIR ile Alternatif Yakýt Altyapýsý Yönetmeliði

AFIR düzenlemesi, aðýr hizmet araçlarý için minimum 350 kilowatt kapasiteli þarj istasyonlarýnýn konumlandýrýlmasýný ve 2030'a kadar aðýn tamamýnýn kapsanmasýný hedefliyor. Alternatif Yakýt Altyapýsý Direktifi’nde olduðu gibi, ödeme süreçlerinin kullanýcýlar için daha kullanýcý dostu hale getirilmesi amacýný taþýyor.

Bu düzenlemelerle, elektrikli araç sahipleri için þarj istasyonlarýna ulaþým daha da kolaylaþýyor ve ayný zamanda temiz enerji kullanýmýnýn yaygýnlaþmasýna katký saðlanýyor. Türkiye ve AB, sürdürülebilir ulaþým için önemli adýmlar atmaya devam ediyor. Sonuç olarak Türkiye ve AB, elektrikli araç sahiplerine daha geniþ ve kullanýcý dostu bir þarj altyapýsý sunmak adýna kararlý bir þekilde ilerliyor. Bu düzenlemeler, sadece günlük yaþamý kolaylaþtýrmakla kalmýyor, ayný zamanda temiz enerji kullanýmýný teþvik ederek çevresel sürdürülebilirliðe de katký saðlýyor. Elektrikli araçlar artýk sadece bir trend deðil, geleceðin ulaþým normu haline geliyor.

Yorumlar

Top