YENÝ YATIRIMLAR ÝLE 2024'TE DE BÜYÜMEYE DEVAM

YENÝ YATIRIMLAR ÝLE 2024'TE DE BÜYÜMEYE DEVAM

Gayrimenkulde 14 yýllýk sahip olduðu tecrübesi ile konsept geliþtirmeden satýþ sonrasý hizmetlere A’dan Z’ye danýþmanlýk hizmeti sunan Aremas Gayrimenkul’ün Yönetim Kurulu Baþkaný Vedat Arslan, Dubai ve Londra’da önemli iþ birlikleri yaptýklarýný belirterek, 2024 yýlýný da týpký 2023’te olduðu gibi büyümeyle kapatmayý planladýklarýný açýkladý.

14 yýl önce, büyük ölçekli konut projelerine satýþ ve pazarlama danýþmanlýðý sunmak üzere kurulan Aremas, zaman içerisinde iþ kollarýna konsept geliþtirme, proje geliþtirme danýþmanlýðý ve ticari satýþ ile kiralama fonksiyonlarýný da ekleyerek, gayrimenkul projelerine 360 derece danýþmanlýk hizmeti veren bir marka haline geldi.

 

Yurt içinde Ýstanbul, Ýzmir ve Bodrum’da, yurt dýþýnda Frankfurt ve Dubai þehirlerindeki ofisleriyle çalýþmalarýný yürüten Aremas Gayrimenkul’ün Yönetim Kurulu Baþkaný Vedat Arslan, gayrimenkul sektörünün 2023 yýlýný deðerlendirerek 2024 yýlý için gerek sektör gerek Aremas’a dair bir projeksiyon sundu.

 

Gayrimenkul sektöründeki son geliþmeleri deðerlendiren Vedat Arslan, 2020 Haziran ayýndan 2022 sonuna kadar devam eden konut sektöründeki hareketlenmenin nakdin konuta yönlendirilmesi odaklý artýþ gösterdiðini, 2023’ün baþýnda yaþanan deprem ve sýkýlaþtýrma politikalarý ile daralmanýn kaçýnýlmaz olarak yaþandýðýný ifade etti. Arslan; “Yüzde 8‘lere kadar inmiþ olan Merkez Bankasý faizleri geldiðimiz noktada yüzde 40’lara çýkmýþ durumda, ikinci konutunu isteyenlere yönelik caydýrýcý politikalar ile genel yaklaþým neredeyse konut almayýn yönünde olmuþtur.” diye konuþtu.

 

Daralmayý Doðrulayan Ýstatistikler

2021 ve 2022’de hemen hemen ayný kalarak yaklaþýk 1,5 milyon seviyelerinde gerçekleþen konut satýþlarýnýn, 2023’te 1,1 milyon seviyesinde kapanacaðý yönündeki tahminini belirten Arslan, “Bu durum, daralmanýn önemli bir istatistiki göstergesi ile karþý karþýya kaldýðýmýzý gösteriyor.” dedi.

 

“Fiyatlar Yüksek, Yabancýlar Temkinli”

Yabancýlara konut satýþý hakkýnda da deðerlendirmelerde bulunan Arslan þöyle konuþtu: “Suudi Arabistan, Ýran ve Irak uzun yýllar lokomotif ülkelerdi ancak Ukrayna savaþýyla birlikte Ruslarýn ciddi alým talebine karþý öngörümüz bunun en fazla bir yýl süreceði yönündeydi. Geçtiðimiz yýlsonu itibariyle yüksek fiyatlarýn da etkisiyle, hareketlilikte ciddi bir azalma oluþtu. 2023’te zirvede Rusya olsa da satýþ adeti bir önceki yýlýn ayný dönemine göre yaklaþýk % 45 seviyesinde azalmýþ durumda. 2022’yi yaklaþýk 6 milyar dolarlýk satýþla kapatan gayrimenkul sektöründe 2023 yýlý için bu rakam 4 milyar dolarý bulamayacak gibi görünüyor.

 

2023 yýlýnda Türkiye'de satýlan her 100 konuttan sadece 3 tanesi yabancýlara satýldý”

Dünyada yabancýya satýþýn en yoðun olduðu ülkeler ABD, Ýngiltere, Portekiz, Almanya ve Birleþik Arap Emirlikleri (Dubai) olarak sayýlabilir. Pastanýn büyük payý bu ülkelerde ve bu ülkelerin payý en düþük olanýnda dahi yabancýya satýþýn toplam satýþa oraný yüzde 10’un üzerinde, hatta Dubai de bu oran % 65-70 seviyelerine kadar çýkýyor. Önemli olduðunu düþündüðümüz bir rakam daha var: Dünyada gerçekleþen toplam yabancýya gayrimenkul satýþý pazarý yaklaþýk 400 milyar dolarýn üzerinde ve Türkiye’nin bundan aldýðý pay yüzde 1 bile deðil. Türkiye'de 2023 yýlý için satýlan her 100 konuttan sadece 3 tanesi yabancýlara satýlýrken, Rusya-Ukrayna savaþýnýn etkisiyle Antalya'da satýlan her 100 konutta yaklaþýk 20 tanesi yabancýlara satýlmýþ durumda. Bu oran Ýstanbul'da ise % 6 diyebiliriz.

 

Ýstanbul’daki yabancýya konut satýþ adedi düþük sayýlmaz ancak Ýstanbul’un bir ilçesi büyüklüðündeki Dubai’de, yabancýya satýþýn toplam deðerinin 65 milyar dolar olduðu ve Türkiye’nin tamamýnda bu oranýn yüzde 5’ine ancak ulaþabildiðimiz düþünüldüðünde ciddi eksikliklerle karþý karþýya olduðumuzu belirtmek isterim. Türkiye'deki konut fiyatlarýnýn yükselmesindeki ana sorun yabancýlarmýþ gibi gösteriliyor ve yatýrým yoluyla vatandaþlýk veya oturum alanlarýn, düzensiz göç edenlerle (mülteciler) karýþtýrýlýyor. Oysa ülkemize döviz getiren yabancýlarla mültecileri ayný kefeye koyarak yabancýya satýþý zorlaþtýrmak yerine, dövize bu kadar ihtiyaç duyulan bir dönemde bu süreci kolaylaþtýrmanýn önemli olduðunu düþünüyoruz. Bununla birlikte yabancýya satýþ konusunda da; gerek geliþtirici gerek aracýlýk gerekse hukuk ve deðerleme tarafýndaki tüm paydaþlarý kapsayacak, onlarý regüle edecek doðru çözümler ortaya koyarak süreç yönetilmelidir. Ayrýca kamunun da, uluslararasý örnekleri gözeterek, vatandaþlýk ve altýn vize uygulamalarýnýn detaylarýný yeniden deðerlendirmesi yerinde olacaktýr.”

 

Ticari Gayrimenkulde Ývme Yukarý Doðru

Ticari gayrimenkul satýþlarý hakkýnda bilgi veren Arslan sözlerine þöyle devam etti: “Ticari anlamda, özellikle ofisleri düþündüðümüzde 2023’ün kötü geçen bir yýl olmadýðýný söyleyebilirim. Ofis kira rakamlarý ve doluluk oranlarý 2022’ye göre artýþ saðlamýþ durumda. 2022 yýlýnda % 19 seviyelerinde olan boþluk oranlarý bu yýl % 10 seviyesine geriledi. A sýnýfý ofis binalarýndaki kira rakamlarý geçtiðimiz yýla göre dolar bazýnda ortalama % 25 arttý. Kira bedellerinde ve doluluk oranlarýndaki artýþ ise doðal olarak satýþ rakamlarýný da yukarý yönlü hareketlendirmiþ durumda. Biz de Aremas olarak, konjonktürün getirdiði fýrsat niteliði taþýyan gayrimenkulleri yatýrýmcýlarýmýz özelinde inceleyip, deðerlendirilmesine aracýlýk ediyoruz.”

 

2024 Yýlýnda Gayrimenkul Sektörünü Neler Bekliyor?

2024’ün ise gayrimenkul sektörü açýsýndan zor bir yýl olabileceðinin altýný çizen Arslan; proje finansmaný ve Mortgage’ýn olmadýðý, piyasanýn daraldýðý bir ortamda satýþa sunulabilecek projelerin azalabileceðini vurgulayarak kentsel dönüþümün önemine dikkat çekerek; Ýstanbul, kentsel dönüþüme gitmeli ama nasýl sorusuna þu þekilde yanýt verdi:

 

Kentsel Dönüþüme Özel ‘Mortgage’ Önerisi

“Kentsel dönüþümün sosyolojiden þehir planlamaya, mimariden finansmana kadar pek çok unsuru olduðunun farkýndayýz ama biz konumumuz gereði kentsel dönüþüme satýþ odaklý olarak yaklaþýyoruz. Böyle baktýðýmýzda da, konjonktür gereði kentsel dönüþüm için gerekli olan finansmanýn sadece öz kaynak ya da dýþ finansman yoluyla temin edilemeyeceðini biliyoruz.  Kentsel dönüþüme özel bir mortgage sisteminin kurulmasý ve bu þekilde riskin tabana yayýlmasý saðlanmalýdýr. Bu mortgage sistemini destekleyecek yapýlar; gayrimenkul yatýrým ortaklýklarý ve fonlarý, emeklilik fonlarý veya portföy yönetim þirketleri vasýtasýyla kurulmasý ve bu yapýlarýn satýþýn güçlü kýlýnarak desteklenmesi gerekmektedir. Güçlü satýþ için ise kurumsallaþmasýný tamamlamýþ organizasyonlara ihtiyaç bulunmaktadýr. Ekonomi yönetiminin güncel politikalarý doðrultusunda artmaya baþlayan yabancý sermaye akýmýnýn, yapýlacak düzenlemelerle ilerleyen dönemde sektörümüze de yönleneceðini bekliyoruz. Ancak, yabancý sermayeyi sektöre sokmakla ilgili çalýþmalara devam etmekle birlikte kentsel dönüþümde vakit kaybetmeden aksiyon almak gerekiyor.”

 

“2023’ü Büyümeyle Kapattýk, 2024 için Beklentimiz Yüksek”

Aremas Gayrimenkul’ün Yönetim Kurulu Baþkaný Vedat Arslan, 2024 yýlýnda yurt içi ve yurt dýþýnda yeni projelere hizmet vermeye devam edeceklerini belirterek gayrimenkul sektöründe dinamiklerin deðiþeceðinin de sinyalini verdi. Bugüne kadar satýþ pazarlama, proje ya da konsept geliþtirme hizmeti verdiði projelerin toplam satýlabilir alan büyüklüðü yaklaþýk 5 milyon metrekareye ulaþan, gayrimenkul projelerine 360 derece danýþmanlýk hizmeti veren Aremas, yurt içinde Ýstanbul, Ýzmir ve Bodrum’da, yurt dýþýnda ise Frankfurt ve Dubai’deki ofisleriyle çalýþmalarýný sürdürüyor.

 

Aremas’tan 2024’te Yeni Ýþbirlikleri Müjdesi

2023’ü her türlü olumsuz duruma raðmen büyümeyle kapattýklarýný ifade eden Vedat Arslan, yurt dýþý gayrimenkul satýþlarýnda DPA Real Estate, alüminyum cephe sistemleri ve mermer konusunda uzmanlaþan Arcons Global; varlýk yönetimi alanýnda uzmanlaþan Miva Invest markalarý ile yurt dýþý pazarlara hizmet vermeye baþladýklarýnýn müjdesini verdi.

 

Yorumlar

Top