KÝRA UYARLAMA DAVASI TARAFLARIN HER AN MAHKEMEDEN TALEP EDEBÝLECEÐÝ BÝR DAVADIR

KÝRA UYARLAMA DAVASI TARAFLARIN HER AN MAHKEMEDEN TALEP EDEBÝLECEÐÝ BÝR DAVADIR

Kakýcý & Þimþek Hukuk Bürosu kurucularýndan Av. Elvan Kakýcý Þimþek, son günlerde gündemden düþmeyen kira uyarlama davasý açýlmasý konusuyla ilgili önemli açýklamalarda bulunarak, kira uyarlama davasýnýn taraflarýn her an mahkemeden talep edebileceði bir dava olduðunu söyledi.

Kakýcý & Þimþek Hukuk Bürosu kurucularýndan Av. Elvan Kakýcý Þimþek, kira uyarlama davasý açýlmasý için zamana iliþkin bir sýnýrlama olmadýðýna vurgu yaparak,  “6098 sayýlý yasanýn 138. Maddesinde sayýlan koþullar gerçekleþmiþ ise her zaman “ Kira bedelinin Uyarlanmasý davasý “ açýlabilir. Kira uyarlama davasý, kira bedeli tespiti davasýnda olduðu gibi kira döneminin sona ermeden en az 1 ay öncesinde karþý tarafa yazýlý bildirimde bulunma zorunluluðu olan bir dava türü deðildir. Aþýrý ifa güçlüðünün oluþmasýyla birlikte taraflarýn her an mahkemeden talep edebileceði bir davadýr.” dedi.

Þimþek, kira uyarlama davasý açýlmasý için gerekli þartlarý ve dikkat edilmesi gerekenleri þöyle anlattý:

Hem kiracý hem de kiraya veren talepte bulunabilir

“Kira bedelini uyarlanmasý davalarý Türk Borçlar Kanunu madde 138’de düzenlenen aþýrý ifa güçlüðüne dayalý olarak talep edilebilen bir dava türü olarak karþýmýza çýkmaktadýr. Uyarlama davasýna yönelik kanunda herhangi bir zamanaþýmý veya hak düþürücü süre öngörülmemiþse de ifa güçlüðünün ortaya çýkmasýyla birlikte derhal davanýn ikame edilmesinde fayda vardýr. Zira kira bedelinin uyarlanmasý ile ilgili olarak hakim dava tarihinden itibaren geçerli olacak þekilde uyarlama kararý vermektedir. Burada da kira tespit davalarýnda olduðu gibi; kira bedelinin uyarlanmasý talebinde sözleþmenin taraflarýndan hem kiracý hem de kiraya veren talepte bulunabilmektedir.

TBK M.138’e Göre; Sözleþmenin Yeni Koþullara Uyarlanmasýný Ýsteme veya Bunun Mümkün Olmamasý Halinde Sözleþmeden Dönme Hakkýnýn Kullanýlabilmesi Ýçin Aþaðýda Sayýlacak Þartlarýn Birlikte Gerçekleþmesi Gerekmektedir:

1- Sözleþmenin deðiþen koþullara uyarlanmasýný isteyebilmek için öncelikli olarak taraflar arasýnda geçerli bir kira sözleþmesi bulunmasý gerekmektedir.

2- Sözleþmenin kurulmasýndan sonra, taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de mümkün olmayan olaðanüstü bir durum ortaya çýkmýþ olmalýdýr. Taraflarca öngörülemeyen olaðanüstü bir durum olarak yakýn dönemde tüm dünyayý etkisi altýna almýþ olan Covid-19 pandemisini ve ülkenin içinde bulunduðu ciddi ekonomik kriz ve yüksek enflasyonu örnek gösterebiliriz.

3-  Ortaya çýkan olaðanüstü durum borçlu tarafýndan kaynaklanmamýþ olmalýdýr.

4-  Bu durum, taraflarca sözleþmenin yapýldýðý sýradaki mevcut durumu bozarak borçluyu aþýrý ifa güçlüðüne düþürmeli ve artýk sözleþmenin ifasýný borçludan beklenemeyecek þekilde deðiþtirmiþ olmalýdýr. Aþýrý ifa güçlüðü yine somut olaya göre deðiþiklik gösterebilmekte ve borçlunun aþýrý ifa güçlüðüne düþüp düþmediði hakim tarafýndan her dava özelinde ayrýca deðerlendirilmektedir.

5-  Borçlu, borcunu henüz ifa etmemiþ olmalý veya ifanýn aþýrý ölçüde güçleþmesinden doðan haklarýný saklý tutarak örneðin ihtirazý bir kayýt ile ifa etmiþ olmalýdýr. Bu noktada borçlu uyarlama talebi için þartlarý oluþtuðu halde herhangi bir ihtirazý kayýt düþmeksizin ve dava açmaksýzýn borcunu ödemeye devam etmiþse artýk bu ödemeleri geri alamayacaktýr. Çünkü kira sözleþmesinin uyarlanmasý hakkýnda verilen kararlarda yukarýda da açýklandýðý üzere kira bedeli, dava tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uyarlanmaktadýr.   

Sözleþmenin direkt feshinin mahkemeden talep edilebilmesi mümkün deðil

Ýþbu gerçekleþmesi halinde taraflar sözleþmenin yeni koþullara uyarlanmasýný talep edebilmektedir. Bunun mümkün olmamasý hâlinde ise sözleþmeden dönme hakkýný kullanabilmektedir. Ancak; sözleþmenin uyarlamasýný talep etmeden Türk Borçlar Kanunu madde 138’e dayanýlarak aþý ifa güçlüðü nedeniyle sözleþmenin direkt feshinin mahkemeden talep edilebilmesi mümkün deðildir. Kanun borçluya bu hakký  terditli olarak talep edilebilmek üzere tanýmaktadýr.

Kira Tespit Davasý ile Kira Sözleþmesi Uyarlama Davasý Arasý Farklar Nelerdir;

Kira bedeli tespit davasý, sadece konut ve çatýlý iþyeri kiralarýna iliþkin olarak ikame edilebilmekteyken kira bedeli uyarlama davasý her türlü kira sözleþmesine iliþkin olarak talep edilebilmektedir. Kira bedelini uyarlama davasýnýn açýlabilmesi için kira sözleþmesinde herhangi bir belirsizlik veyahut aþýrýlýk aranmazken kira bedeli tespiti davalarýnda; sözleþmede kira artýþ oranýnýn belirlenmemiþ olmasý veya belirlenmiþse de kira artýþ oraný için üst sýnýrýn aþýlmýþ olmasý ya da herhangi bir belirleme olmasýna bakýlmaksýzýn taraflar arasýndaki sözleþmenin beþ yýldan uzun süreli olmasý gerekmektedir. Ancak kira bedeli uyarlama davalarýnda yukarýda sayýlan aþýrý ifa güçlüðünün ortaya çýkmasýyla sözleþme süresine veya hükümlerine bakýlmaksýzýn uyarlama talep edilebilmektedir.”

 

Yorumlar

Top