TÜRKÝYE’DE EV SAHÝBÝ OLANLARIN ORANI DÜÞÜYOR

TÜRKÝYE’DE EV SAHÝBÝ OLANLARIN ORANI DÜÞÜYOR

Türkiye’nin 2023 yýlý konut portresini özetleyen KONUTDER Yönetim Kurulu Baþkaný Ramadan Kumova, “2023 yýlýný hem ülkemizde hem de dünyada yaþanan kritik siyasi, sosyal ve ekonomik geliþmelerin gölgesinde geride býrakýyoruz. Milat kabul edeceðimiz, 11 ilimizde etkisini gösteren deprem felaketinin yaralarýný sarmak için el birliðiyle çalýþmaya devam etmek milli meselemiz olmaya devam edecektir.” dedi.

“Enflasyonist piyasa koþullarý en çok da sektörümüzde konuta eriþim ve kira fiyatlarýndaki hýzlý yükseliþle kendisini göstermiþtir. 2023 yýlý hem üretici hem de tüketici için zor bir yýl oldu.  Seçimlerin bir kesim tarafýndan iç karýþýklýk beklentisi yaratmasý, yabancý yatýrýmcýya karþý önyargýlý tutum örnekleri, deprem felaketinin yarattýðý negatif etkilerin satýþlara doðrudan yansýdýðýný görmekteyiz.  Dünyadaki rakip ülkeler nezdinde kan kaybettiði ve 2023 yýlý yabancýya konut satýþ rakamlarýnda Türkiye’de %45 ve Ýstanbul’da %72 oranýnda gerileme yaþandýðýný görmekteyiz.”

“Arza Paralel Olarak Arsa Maliyetleri Devlet Tarafýndan Desteklenmeli”

Alýnan ruhsat sayýlarý ile inþasýna baþlanan proje sayýsý arasýndaki farka da dikkat çeken KONUTDER Yönetim Kurulu Baþkaný Ramadan Kumova, “Türkiye Ýstatistik Kurumu verilerine bakýldýðýnda konut satýþlarý Ocak-Kasým döneminde yüzde 14.9 azalýþla 1 milyon 87 bin 349 adet olarak gerçekleþti. 2023 yýlýnýn 1 milyon 180 bin bandýnda satýþý ile kapanacaðýný öngörüyoruz. Satýþlarda birinci elin yerine ikinci elde aðýrlýk devam ediyor. Markalý konut üreticileri önlerindeki belirsizlik nedeniyle projelerini ertelemekte veya iptal etmektedir. Ancak bu durumu sektör lehine çevirmek de mümkün. Arza paralel arsa maliyetlerinin devlet tarafýndan desteklendiði, ilk evini alacak tüketiciye özel ödeme modeliyle eriþilebilir konut sosyal ve ekonomik bir sorun olmaktan çýkabilir. Sektörümüz kamu özel sektör iþ birliði için hazýr” mesajýný verdi.  

“Birinci El Konut Satýþlarýnda Büyük Azalýþ Var”

Kumova, “2018 yýlýnda 700.000 adet birinci el konut satýlýrken biz bu seneyi 350.000 civarýnda birinci el konutla kapatacaðýz. Birinci elde yarý yarýya düþüþ var. %50’lik bu düþüþ sadece bir rakam deðil aslýnda ülkemiz için bir kýrmýzý alarm. Hane halký sayýmýz 3,17’ya kadar geriledi ve gerilemeye devam ediyor. Evlilik sayýlarý artarken boþanma sayýlarý da artýyor. Üniversite öðrencisi sayýsý artýyor. Ayný zamanda biz maalesef bir deprem ülkesiyiz. Saydýðým bu veriler ve daha fazlasý ülkemiz için ihtiyaca baðlý, doðru segmentte konut üretiminin ne kadar hayati olduðunu gösteriyor. Ýlk evini alacaklara destek olacak kampanyalara sektör olarak destek olmanýn yaný sýra ikinci ve üçüncü konutunu alacak olanlarýn krediye eriþiminin önünün açýlmasýný da önemsiyoruz.”

“Ýþ Birliðinin ve Verinin Gücüne Ýnanýyoruz”

Ekonomik ve sosyal yaþamýn dengesini korumak adýna bir sivil toplum kuruluþu olarak çözüm önerilerimizi ilgili Bakanlýklarla ve Bürokratlarla paylaþmaya, sektörümüzün önünce engel teþkil eden sorunlara iliþkin çözüm önerileri üretmeye, uluslararasý araþtýrma þirketleriyle çalýþarak veriye dayalý aksiyon planlarý oluþturmaya bu yýl da devam edeceðiz.

 

“2024 Yýlýnda Konuta Eriþimin Önü Açýlmalý”

“2024’te arzda sýkýntý yaþanabilir. Satýþlarýmýz 2023’te yaklaþýk yüzde 20 geriledi ve 2024’ün 2023’ten daha temkinli olunmasý gereken bir yýl olduðunu düþünüyoruz. Satýþýn olmamasý halinde sektör yeni konut üretemez ve finansman yaratamaz. Bu da arzý geriye götürür. Sektör oyuncularýndan birçoðu öz sermayesinin yanýnda konut üretimini sattýðý yeni konutlar ile finanse etmektedir.  Peki bu durum nasýl çözülecek? Arsa maliyeti Türkiye’de bütün dünyada ki örneklerinin çok üzerinde. Arsa maliyetini düþürme konusundaki önerilerimizi Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýmýz ile paylaþtýk. Arsa maliyetlerinin payýný dünyada olduðu gibi yüzde 15’lere çekebilirsek konut fiyatlarýnýn da yaklaþýk olarak yüzde 40 geriye gelebileceðini anlattýk. Ev sahiplik oranýný muhakkak arttýrmalýyýz; bunun için arsa maliyetlerini uygun koþullara getirmeliyiz. Bu noktada çok çarpýcý bir rakamý daha sizinle paylaþmak istiyorum. Ülkemizde ipotekli konut satýþý sayýsý 4 yýlda üçte birine düþmüþtür. Konut ihtiyacý olan insanlar için uygun konut kredisi koþullarý oluþturamadýðýmýz sürece ev sahiplik oranýný artýrmamýz da kiralýk konut krizini çözmemizde maalesef mümkün deðil. Ýlk evini alacaklara destek olacak kampanyalara sektör olarak destek olmanýn yaný sýra ikinci ve üçüncü konutunu alacak olanlarýn krediye eriþiminin önünün açýlmasýný da önemsiyoruz. Çünkü yatýrým amaçlý alýnan daireler kira arzýna çözüm olacak, fiyatlarýn hýzlý yükseliþine denge getirecektir.”

“Konutta Gündem Kentsel Dönüþüm Olacak”

“2024 yýlýnda sektörün gündeminde kentsel dönüþüm olacak. 6 Þubat’ta yaþadýðýmýz büyük deprem felaketi sonrasýnda kentsel dönüþümün önemini bir kez daha gördük. Uzmanlar, Ýstanbul depremi için uyarýlarýný sýklaþtýrdý. Kentsel dönüþümle ilgili yeni düzenlemeler yapýldý. Bu noktada 2024 yýlýnda dönüþümün hýzlanarak yapý stokunun afetlere karþý dirençli hale gelmesi için daha hýzlý adýmlar atýlacaðýný düþünüyoruz.

Biz de KONUTDER olarak sektöre öncü olacak adýmlarý atmaya, sektörün sorunlarýna iliþkin çözüm önerileri geliþtirmeye devam edeceðiz.”

Yorumlar

Top