BÝNALARDA YANGINLA MÜCADELEDE 'TEMÝZ SU' KRÝTÝK ÖNEM TAÞIYOR

BÝNALARDA YANGINLA MÜCADELEDE 'TEMÝZ SU' KRÝTÝK ÖNEM TAÞIYOR

Türkiye’de ki binalarýn yüzde 80’inde yangýn önlemi yok. Yangýnla mücadelede kritik önem taþýyan su bile binalarda doðru yöntemlerle depolanmýyor. Çünkü yapýlarda yaygýn olarak kullanýlan ‘betonarme yangýn su depolarý’, suyun kimyasal yapýsýný bozarak, yangýnla mücadelede ki etkisini düþürüyor.

Ekomaxi Yönetim Kurulu Baþkaný Osman Yaðýz, yangýnla mücadelede temiz su kullanýmýnýn önemini ve bu konuda yapýlmasý gerekenleri paylaþtý.

Yangýn, yapýlarý ve yapýlardaki yaþamý tehlikeye sokan ve en sýk karþýlaþýlan felaketler arasýnda yer alýyor. Ýstatistiklere göre Ýstanbul'da her 23,18 dakikada bir yangýn çýkýyor. Bu durum yapýlarýn yangýna ne kadar hazýr olduðu sorusunu da beraberinde getiriyor. Uzmanlar, Türkiye’de ki binalarýn yüzde 80’inde yangýn önlemi olmadýðýný belirterek, yangýna müdahale de temiz su kullanýmýnýn önemine dikkat çekiyor.

Ekomaxi Yönetim Kurulu Baþkaný Osman Yaðýz, yangýnla mücadelede kritik önem taþýyan suyun binalarda doðru yöntemlerle depolanmadýðýný belirterek, bu konuda yapýlmasý gerekenleri paylaþtý:

“Binalarda yangýna erken müdahale edilmesi için yangýn tesisatýnýn ve bu tesisatý oluþturan ekipmanlarýn doðru bir þekilde kurgulanmasý gerekiyor. Bu kapsamda binalarda ki su deposunun, depoda ki suyu basýnçlandýrarak sprinkler sistemini harekete geçirecek olan pompalarýn ve sprinkler sisteminin doðru kapasitelerde ve donanýmsal özelliklerde seçilmesi binanýn güvenliði açýsýndan kritik önem taþýyor. Özellikle de itfaiyenin müdahale edemediði yüksek katlý yapýlarda. Biz, Ekomaxi olarak bu sistemin önemli bir parçasý olan su depolarý alanýnda binalara güvenli çözümler sunuyoruz.

Betonarme yangýn su depolarý, suyun kimyasal yapýsýný bozuyor

Binalardaki ‘yangýn su depolarý’nýn donanýmsal özellikleri yangýnla mücadeledeki baþarýyý doðrudan etkiliyor. Çünkü su, ateþi söndüren önemli maddeler arasýnda yer alýyor. Bu nedenle suyun güvenli bir þekilde depolanmasý ve her an kullanýma hazýr halde bulundurulmasý hayati önem taþýyor. Yangýn suyunu muhafaza eden deponun içinde barýndýrdýðý durgun suyun özelliðini bozmamasý gerekiyor. Yönetmelikler de galvaniz esaslý malzemelerle imal edilen modüler su depolarýný zorunlu tutuyor. Çünkü dýþ ortam þartlarýna açýk olan betonarme su depolarýnda zamanla; pas, yosun ve bakteri oluþabiliyor. Bu durum ise suyun kimyasal yapýsýný bozarak, yangýnla mücadelede ki etkisini düþürüyor.

GRP yangýn su depolarý, suyun kalitesini koruyor

Bu nedenle yangýnla mücadelede, GRP su depolarýnýn tercih edilmesi, betonarme su depolarýnýn olumsuz etkilerini ortadan kaldýrýyor. GRP panellerin pürüzsüz yüzey yapýsý ve cam elyaf içeriði su içerisinde; yosun, mantar, bakteri oluþumunu önlüyor. Böylece Ekomaxi GRP yangýn su depolarý, 50 yýllýk kullaným ömürleri boyunca depolanan suyu, kalitesini bozmadan güvenli bir þekilde muhafaza ediyor.

Ayrýca yangýn su deposunun binalarda ki kullaným suyu deposu ile birleþtirilmemesi ve yeterli kapasite de seçilmesi de kritik önem taþýyor” diyerek sözlerini tamamladý.

Yorumlar

Top