AKDENÝZ HAVZASINDA SINIR OTESÝ ÝÞBÝRLÝÐÝ PROGRAMI TEKLÝF ÇAÐRISI DUYURULDU

AKDENÝZ HAVZASINDA SINIR OTESÝ ÝÞBÝRLÝÐÝ PROGRAMI TEKLÝF ÇAÐRISI DUYURULDU

Avrupa Birliði Baþkanlýðý’nýn Ulusal Otoritesi olduðu Bulgaristan-Türkiye ve Karadeniz Havzasý Sýnýr Ötesi Ýþbirliði Programlarýna bir yenisi eklendi. Türkiye, Sýnýr Ötesi Ýþbirliði Programlarý 2021-2027 dönemi kapsamýnda Avrupa Birliði’nin en yüksek bütçeli programlarýndan olan Interreg NEXT Akdeniz Havzasýnda Sýnýr Ötesi Ýþbirliði Programýna ilk kez dahil oluyor.

281,4 milyon avro bütçeye sahip Interreg NEXT Akdeniz Havzasýnda Sýnýr Ötesi Ýþbirliði Programý kapsamýnda 2021-2027 döneminde  açýlan ilk çaðrýdan, Türkiye’den Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yer alan 21 ilimiz yararlanabilecek. Programdan yararlanacak iller; Tekirdað, Edirne, Kýrklareli, Balýkesir, Çanakkale, Ýzmir, Aydýn, Denizli, Muðla, Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya, Uþak, Antalya, Isparta, Burdur, Adana, Mersin, Hatay, Kahramanmaraþ ve Osmaniye. Programa söz konusu illerde bulunan ve çaðrý rehberinde belirtilen þartlarý saðlayan kamu idareleri, belediyeler, sektör kuruluþlarý, üniversiteler, araþtýrma merkezleri, ve benzeri kurumlar ve kar amacý güden kuruluþlar dahil olmak üzere dernek, vakýf, birlik, sivil toplum kuruluþlarý, KOBÝ’ler ve benzeri özel kurumlar ile uluslararasý kuruluþlar baþvurabilir.

Programa Türkiye’nin yaný sýra Fransa, Yunanistan, Ýtalya, Malta, Portekiz, Ýspanya, Güney Kýbrýs Rum Yönetimi, Cezayir, Mýsýr, Ýsrail, Filistin, Ürdün, Lübnan ve Tunus katýlým saðlamaktadýr. Bu ülkelerin program alanýna dahil olan bölgelerinde yer alan kurum ve kuruluþlarla proje ortaklýðý geliþtirilmesi beklenmektedir. Programýn ortaklýk ilkesi kapsamýnda geliþtirilecek olan projelerde en az 3 ülkenin yer almasý  gerekmekte olup söz konusu ortaklýklarýn en az bir AB üyesi ülke ve en az bir AB üyesi olmayan ülke içermesi gerekmektedir. Bir projede ayný ülkeden en fazla 2 kurum yer alabilir. Avrupa Birliði’nin eþ finansmaný ile hayata geçirilen Program kapsamýnda katýlýmcý kurumlarýn %11 eþ finansman katkýsý eklemesi gerekmekte olup Türkiye’den katýlým saðlayan kurumlarýn eþ-finansman katkýsý ulusal bütçeden karþýlanacak.

Program Öncelikleri KOBÝ’leri ve Gençleri de Hedefliyor

Proje ortaklarý 4 farklý öncelik altýnda projelerini geliþtirebilecekler. Programýn ilk önceliði araþtýrma ve inovasyon kapasitelerinin geliþtirilip artýrýlmasý ve KOBÝ’lerin sürdürülebilir büyümesinin ve rekabetçiliðinin artýrýlmasý ve KOBÝ’lerde istihdam yaratýlmasý ve benzeri gibi özel hedefleriyle “daha rekabetçi ve daha akýllý bir Akdeniz”. Ýkinci öncelik enerji verimliliðinin teþvik edilmesi ve sera gazý emisyonlarýnýn azaltýlmasý, iklim deðiþikliðine uyumun ve afet riski önleme ve dirençliliðin desteklenmesi, suya eriþimin ve sürdürülebilir su yönetiminin desteklenmesi ve döngüsel bir ekonomiye geçiþin desteklenmesi ve benzeri gibi alt baþlýklarý ile “daha yeþil, düþük karbonlu ve dirençli bir Akdeniz”. Üçüncü öncelik, saðlýk hizmetlerine eþit eriþimin saðlanmasý ve birinci basamak bakým dahil olmak üzere saðlýk sistemlerinin dirençliliðinin pekiþtirilmesi ve kurumsaldan aile ve topluluk bazlý bakýma geçiþin teþvik edilmesi ve benzeri gibi özel hedefleriyle “daha sosyal ve kapsayýcý bir Akdeniz”. Söz konusu temalarda geliþtirilecek projeler için maksimum toplam bütçe 3.000.000 Avro’dur.

Ayrýca söz konusu temalarda geliþtirilen ancak gençleri de içeren projelere ayrýlacak maksimum bütçe ise 1.200.000 Avro’dur. Son öncelik ise uluslar ötesi paylaþýmlar, aþaðýdan yukarýya ve katýlýmcý yaklaþýmlar yoluyla yerel düzeyde ortak menfaat konularýnýn ele alýnmasýný göz önünde bulundurarak yerel yönetiþim modellerinin ve süreçlerinin desteklenmesi ve benzeri gibi özel hedefi ile “Akdeniz için daha iyi iþbirliði yönetiþimi”. Söz konusu öncelik için geliþtirilecek maksimum toplam bütçe 1.500.000 Avro’dur.

Çaðrýnýn son baþvuru tarihi 28 Mart 2024 olup bu süre içinde çaðrý ile ilgilenen kurum ve kuruluþlara yönelik çeþitli proje hazýrlama eðitimleri, bilgilendirme toplantýlarý ve ortaklýk forumu düzenlenmesi öngörülüyor. Geliþtirilecek projelerin 24 ile 36 ay sürmesi bekleniyor. 2021-2027 dönemi kapsamýnda 2024, 2025, 2026 tarihlerinde üç ayrý çaðrýya daha çýkýlacak.

Proje teklif çaðrýsýna ve detaylara ulaþmak için ziyaret ediniz:

Akdeniz Havzasýnda Sýnýr Ötesi Ýþbirliði Programý Teklif Çaðrýsý Duyuruldu

Yorumlar

Top