TEKNÝK YAPI: 2024 TÜM ZORLUKLARI AÞACAK GÜÇTEYÝZ

TEKNÝK YAPI: 2024 TÜM ZORLUKLARI AÞACAK GÜÇTEYÝZ

Türk inþaat sektörünün 2023 yýlýnda yoðun bir mücadele içinde geçtiðinin altýný çizen Umut Durbakayým, marka proje üreticilerin her þeye raðmen ayakta kaldýðýný ve her zorluktan ders alarak daha da güçlendiðini belirtti. 2024’ün ise daha iyi geçeceðini belirten Durbakayým özellikle yýlýn ikinci yarýsýndan ümitli olduðunu aktardý.

2023’de yaþanan doðal afet, sýnýr komþularýmýzýn savaþlarý gibi birçok olumsuz þartlarýn sektörü ve ekonomiyi zorladýðýný belirten Teknik Yapý Yönetim Kurulu Baþkaný Umut Durbakayým, ayný süreçte alýnan ekonomik tedbirlerle olumsuz etkinin azaldýðýný ve 2024 için beklenti oluþturduðunu açýkladý. Sektöre yönelik 2023 deðerlendirmesi ve 2024 öngörülerini açýklayan Umut Durbakayým, sektör üzerindeki ekonomik ve diðer faktörlerin önceki yýllara göre biraz daha az yýpratýcý ve biraz daha az zorlayýcý olduðunu vurguladý. 

Yönetim Kurulu Baþkaný Umut Durbakayým, beklenti ve öngörülerine þöyle sýraladý;

“Geçtiðimiz 4 yýlda yaþadýðýmýz ekonomik krizler, doðal afetler ve sýnýr komþularýmýz arasýnda yaþanan savaþlardan kaynaklanan olumsuz faktörler bir yandan inþaat sektöründe finansal dalgalanmalara neden olurken, diðer yandan sektörün ülke ekonomisindeki öneminin ne kadar fazla olduðunu gösterdi. Bu süreçte ortaya çýkan bir diðer sonuç ise sektörümüzde atýlan temellerin çok saðlam olduðu ve sektörü güçlendirmek, geliþtirmek için hazýrlanan harçlarýn tutmaya baþladýðýdýr. Ekonomi yönetiminin aldýðý tedbirlerin semeresinin 2024’ün ilk yarýsýnda ortaya çýkacaðýna inanýyorum. Ýkinci yarýyýlda ise sektörümüzde bahar havasý eseceðini düþünüyorum”

Ýþçilik, malzeme maliyetini geçti

Sektörün maliyetlerle mücadelesinin devam ettiðini ve edeceðini kaydeden Baþkan Durbakayým sözlerine þu þekilde devam etti;

“Konut kredi faizlerinin yükselmesi ve eriþiminin zorlaþmasý, malzeme fiyatlarýndaki artýþ gibi faktörler 2023’te inþaat sektöründeki en önemli problemler olmaya devam etti. Ýstihdam ‘iþçilik’, kuþkusuz sektörün hiç beklemediði bir gündem maddesiydi.  Zira 2023’ün yýlýn ikinci yarýsýndan sonra sektörde ciddi anlamda istihdam sorunu yaþandý. Sektörün yaþadýðý en önemli sorunlardan biri inþaat malzemelerinde ve iþçilikte ortaya çýkan arz talep dengesizliðidir. Bilindiði gibi yýlýn baþýnda yaþadýðýmýz deprem nedeniyle yýkýlan konutlarýn yeniden inþasý için oldukça hummalý ve hýzlý bir çalýþma baþladý. Bu nedenle demir, çimento gibi inþaat malzemelerinde ‘temin’ ve ‘fiyat’ sýkýntýsý yaþandý. Fakat asýl sorun iþçilikte ortaya çýktý. Ýnþaatlarda çalýþacak alt ve ara kademe personelde büyük bir sýkýntý oluþtu. Malzeme fiyatlarýný dünya çapýnda piyasalardaki dengelere göre az çok tahmin edebildik ve buna göre malzeme tedarikini üç aþaðý beþ yukarý yapabildik. Ancak iþçilikte böyle bir öngörü maalesef olmadý. Arz talep dengesindeki keskin bozulma nedeniyle, günlük yevmiyeler her gün farklýlýk gösterdi. Yukarýda belirtiðim gibi her ne kadar usta ve kalfa istihdamýnýn büyük kýsmý deprem bölgesine kaydýrýlmýþ olsa da, baþta Ýstanbul gibi diðer il ve bölgelerimizdeki sorunun tanýmý tam olarak ‘usta açýðý” deðildir. Sorun sektördeki istihdam talebi ile ustalarýn talep ettiði ücretlerin örtüþmemesidir. Ancak deprem konutlarýnýn tamamlanmasýyla birlikte sektördeki malzeme ve istihdam tekrar dengeye oturacaðýný biliyoruz. Söz konusu dengenin de 2024 ortasýnda tekrar saðlanacaðýný öngörüyoruz.

Eriþilebilir metrekare birim fiyatlarý ile üretim maliyeti arasýndaki makasýn giderek açýlmasý, diðer taraftan malzeme ve iþçilik maliyetlerindeki göreceli sýkýntýlar konut arzýnýn önündeki engellerden en önemlileri diyebiliriz. Konut ihtiyacý olanlarýn krediye ulaþmasýnýn güçlüðü de göz önüne alýndýðýnda talep eðrisinin düþey ivme kazanmasý kaçýnýlmaz oluyor. Konut üreticilerinin iþtahsýzlýðý da bunun doðal bir sonucu olarak ortaya çýkýyor.”

Kiralar, konut fiyatlarýný katladý

Piyasada konut fiyatlarýnýn þiþtiði gibi yanlýþ algý olduðunun altýný çizen Umut Durbakayým, konut fiyatlarýndaki artýþýn kira artýþlarýnýn çok gerisinde kaldýðýný vurguladý.

“2020-2021 dönemine dek yaþanan fiyat artýþlarý, önceki 2-3 yýllýk dönemde yansýtýlmayan maliyet artýþlarýnýn bir sonucuydu. 2022 sonunda faiz ve maliyet artýþý konut fiyatlarýný tekrar yükseltmeye baþladý ve bu artýþlar da konut satýþ fiyatlarýna tamamen yansýtýlmadý. Konut fiyatlarýnýn olmasý gerektiði seviyelerden geri olduðunun bir diðer göstergesi de kira ve konut fiyat korelasyonudur. 2009 – 2020 döneminde kira gelirlerinin konut fiyatýný karþýlama süresi 20-25 yýllýk bir periyod içindeydi. 2021’den sonra bu oran 15-16 yýl gibi süreye geriledi. Diðer bir ifadeyle konut kiralarý, konjonktürel sürece uyum saðlarken, konut fiyatlarý çok geride kaldý.”

Konut kredilerindeki yüksek faizler, mevcut satýþlarýn istendiði düzeyde gerçekleþmesini engelliyor. Bir baþka ifadeyle kredi taksitlerinin, aylýk maaþlarýn çok üzerinde olmasý, yani alým gücünün düþük kalmasý arzu edilen satýþ rakamlarýnýn gerçekleþmesini engelliyor. Kamu bankalarýnýn yaptýðý kampanyalar çok iþtah açýcý ve cazip. Ancak kampanya kriterlerinin karþýlanmasý çok zor. Bu kriterler biraz esnetilirse, istenilen satýþ baþarýsý daha kolay yakalanýr diye düþünüyorum. Tüm bu olumsuzluklara karþýn gerçekleþtirilen satýþlarýn çoðunluðunda, konut üreticilerin kendi bünyelerinde saðladýklarý krediler çözüm olarak karþýmýza çýkýyor.

 ‘Yabancý satýþlarýný komþu krizleri belirliyor’

 “Türkiye coðrafyasýnýn etrafýnda yaþanan savaþlar ve krizler yabancýya konut satýþlarýnýn trendini belirleyen en önemli dýþ faktör oldu. Yakýn coðrafyalardaki geliþmelerin de etkisiyle yabancý talebi göreceli olarak azaldý. Yabancýlara yapýlan satýþlar 2023 yýlýnda yaklaþýk yarýdan fazla gerileyerek 67,490 ‘den 32,941 seviyelerine düþtü.  Toplam satýþlar içindeki payý ise yüzde 4,5’lerden yüzde 3’e geriledi.

Yabancý satýþlarýnda yaþanan gerilemenin yaný sýra ‘ödeme’ ve ‘deðerlendirme’ gibi yeni sorunlar da kendini göstermeye baþladý. Baþta körfez ülkeleri olmak üzere birçok ülke vatandaþý satýn aldýðý gayrimenkulün parasýný öderken uluslararasý bankacýlýk sitemine takýlmaya baþladý. Bu durum, yabancý satýþlarýna yansýyan negatif etkilerden biri oldu. Diðer taraftan ekspertizlerin yaptýðý deðerlendirmelerde yaþanan sýra dýþý farklýlýklar, sektördeki güvenirlilik kavramýnýn sorgulanmasýna yol açtý. Bu konuda yasal mevzuatýn daha sýký devreye girmesi ve yaptýrýmlarýn sýklaþtýrýlmasý gerektiðini düþünüyoruz.

Maalesef Günümüzde ‘’Yabancýya yapýlan gayrimenkul satýþý, kamuda sadece ve sadece ‘’Türk Vatandaþlýðý’’ satýþý gibi algýlanýyor. Oysaki Yabancý Ýþler Daire Baþkanlýðý’nýn titiz çalýþmalarý ile denetlenen yabancýya satýþlar içindeki vatandaþlýk için satýlan gayrimenkullerin miktarý,  yabancýya gerçekleþtirilen toplam satýþ miktarýnýn yüzde 1’inden bile azdýr. Yani yabancý satýþlarýnýn büyük bir kýsmý ülkemize birçok açýdan döviz kazandýracak olan gelir grubu yüksek yabancý vatandaþa gerçekleþtirilmiþtir. 250 yan kuruluþa kaynak saðlayan, yaklaþýk iki milyon kiþiye istihdam yaratan sektörümüze bugün can suyu olan yabancý satýþlarýnýn kesintiye uðramamasý lazým. 

Yapý Müteahhitleri olarak sektörümüzdeki konut satýþlarýndaki bugün için %5’lik bir payý olan yabancýya satýþlarý %15’lere çýkartmayý hedefliyoruz. Yabancý satýþlarýnda saðlanan döviz girdilerinin de ihracat sayýlmasýný, böylelikle yabancýya satýþ yapan firmalarýmýza da ihracat yapan firmalara tanýnan avantajlardan yararlanmasýný bekliyoruz.”

2024 için iki yeni proje masaya konuldu

Devam eden projeler arasýnda Evora Ýzmir’de son aþamaya geldik. 2024’ün sonunda tamamýný teslim etmeyi planlýyoruz. Kartal ve Maltepe’de yer alan Deluxia Residence ve Deluxia Business projelerimizdeki teslimlere de 2024’ün sonunda baþlamayý hedefliyoruz. Bu aþama yeni proje çalýþmalarýmýzý hiç durdurmadýk. Özellikle kentsel dönüþüm projelerine odaklanýyoruz. 2024’de biri Avrupa diðeri Anadolu yakasýnda olmak üzere iki karma projeyi hayata geçirme hedefimiz var. Hazýrlýklarýmýzý tamamladýk ve yerel seçimlerden hemen sonra hayata geçirmeyi düþünüyoruz.  Bu projeler orta çaplý büyüklükte –yaklaþýk 1000 konut- ve marka deðeri yükse. Ancak bir kez daha altýný çizmek istiyorum. Sektördeki konjonktüre baðlý olarak somut adým atmayý uygun buluyoruz.

 

Yorumlar

Top