2024’TE TÜRKÝYE VE DÜNYADA ÝÞ DÜNYASI NASIL DÖNÜÞECEK?

2024’TE TÜRKÝYE VE DÜNYADA ÝÞ DÜNYASI NASIL DÖNÜÞECEK?

Yeni bir yýla girerken ülkeler, þirketler, kurumlar ve bireyler 2024’te neler yaþanacaðýný merak ediyor. Belirsizlik ortamýndan çýkýlacak mý? Yönümüz ne olacak? PwC Türkiye Kýdemli Ortaðý Cenk Ulu OGGUSTO için özel olarak hazýrladý. Raporun tamamýna bu linkten, özetine ise aþaðýdaki yazýdan ulaþabilirsiniz.

Ayrýca OGGUSTO tarafýndan moda’dan, ekonomiye, seyahatten otomobil sektörüne kadar 18 dalda hazýrlanan trend dosyalarýna buradan eriþebilirsiniz.

 

Sizler için Cenk Ulu’nun Hazýrladýðý ve  Ýþ Dünyasýnýn Önemli Temsilcilerinin, Uzmanlarýn Görüþleriyle Hazýrlanan ‘2024 Ýþ Dünyasý Trendleri’ni Özetledik.

 

Ýþ Dünyasýný 2024'te Neler Bekliyor?

* Dijital teknolojiler nedeniyle çalýþanlarýn becerileri deðiþecek: Çoðu çalýþan, iþlerinin önemli ölçüde deðiþeceðine inanýyor, ancak bu deðiþimin nasýl gerçekleþeceðine dair net bir fikirleri yok.

* Liderlerin yeni yönetim becerileri geliþtirmeleri þart: Dünyamýz Megatrend’lerin etkisi altýnda, böyle bir dünyada kýsa vadeli finansal hedefler varlýðýný sürdürmek isteyen þirketler için yetersiz bir rehber.

* Sosyal refah üzerinde köklü bir yaþam deðiþikliði yapýlacak: Yaþ ve nüfus artýþý diðer Megatrend’lerin dinamiklerini ve olumsuz sonuçlarýný hýzlandýrabilen güçlü etmenler olarak öne çýkýyor.

* Dost ülkelerle yapýlan iþ birlikleri artacak: Küresel tedarik zincirlerindeki artan risk, baðýmlýlýklar ve kritik kaynaklara eriþim endiþeleri, ülkelerin toplumsal dayanýklýlýk ve yerelleþmeye odaklanmalarýna neden olabilir.

* Sosyal istikrar eksikliði daha çok hissedilecek: Ýklim deðiþikliði, teknoloji ve diðer önemli olaylardan kaynaklanan bozulmalarýn artmasý bekleniyor.

* Dijital teknolojiler nedeniyle, önümüzdeki beþ yýl içinde çalýþan becerilerinin %44'ünün deðiþmesinin gerekeceði tahmin ediliyor.

 

“ÇOKLU KRÝZ DÖNEMÝNÝ YAÞIYORUZ”

Emine Erdem (SEDEFED Baþkaný):

”Ýnsanlýk olarak özellikle pandeminin baþladýðý 2020 yýlýndan bu yana uzmanlarýn “çoklu-kriz” olarak adlandýrdýðý bir dönemi yaþýyoruz. Bu dönem siyasi ve askeri gerginliklerin yaný sýra iklim, saðlýk, göç, siber güvenlik ve ekonomi gibi dünyadaki mevcut düzeni sarsýcý pek çok etkeni de içerisinde barýndýrýyor. Bu koþullar altýnda iþ dünyasýndaki tüm kurumlarýn sürdürülebilirliði aradýðý bir çaðdayýz.”

 

“ÝKLÝM DEÐÝÞÝKLÝKLERÝ YENÝDEN YAPILANDIRMAYA YÖNLENDÝRÝYOR”

Cenk Ulu (PwC Türkiye Kýdemli Ortaðý)

“Toplumlar, karbon emisyonlarýný azaltmanýn yollarýný bulmaya çalýþýrken, atmosferdeki sera gazý seviyeleri kötüleþiyor, küresel sýcaklýklar artýyor ve doðal afetler daha sýk ve daha þiddetli hale geliyor. Ýklim olaylarý daha bireysel seviyede, konut kaybý, yaþam maliyetlerinde artýþýn yaný sýra su ve enerji eksikliði, kaynaklarýn eksikliðine baðlý olarak toplumsal þiddette artýþ ve saðlýk risklerini doðuruyor. Þirketler veya daha geniþ anlamda iþletmeler için de iþ kesintilerine, tedarik zinciri aksaklýklarýna karþý iþi temelden yeniden yapýlandýrma ihtiyacý doðuruyor”

“BÜYÜK ÞÝRKETLERÝ BIRAKIP KÜÇÜK ÞÝRKETTE ÇALIÞMAK ÝSTEYENLER ÇOÐALDI”

Fazýl Oral( Liderlik ve Yönetim Düþünürü) :

“ABD’de bir ila dokuz çalýþaný olan iþyerleri, eylül ayýnda tüm iþ ilanlarýnýn %21'ini oluþturarak 2000 yýlýna kadar uzanan kayýtlardaki en yüksek paya ulaþtý. Ülkenin en küçük özel kuruluþlarýndaki açýk pozisyonlar eylül ayýnda bir önceki yýla göre yaklaþýk %20 artarken ayný dönemde daha büyük þirketlerde düþüþ yaþandý.

Yoksa çalýþanlar, büyük þirketlerin içinde kaybolmak ve bunca küresel sorun altýnda ezilmek yerine, az sayýda insanýn olduðu yerlerde çalýþarak "korunaklý aile" mi arýyor?”

 

“ÞÝRKETLER HAKKANÝYET SAVUNUCUSU OLARAK ALGILANIYOR”

Murat Yüksel (L'Oréal Türkiye ÝK Direktörü):

“ÝK uygulamalarýnda çeþitliliðe öncelik veren kuruluþlarýn üst düzey yetenekleri çekme ve elde tutma, inovasyonu yönlendirme ve hem iþ yeri içinde hem de toplumda olumlu bir deðiþim yaratmaya katkýda bulunma olasýlýðý daha yüksek olacak. Artýk þirketler, çalýþanlarýný gözle görülür þekilde destekleyip güçlendirdiklerinde, hakkaniyet ve insan haklarý savunucularý olarak algýlanýyorlar. “

 

“ÝÞ HAYATINDA KADIN ÇALIÞAN SAYISI OLMASI GEREKEN DÜZEYDE DEÐÝL”

Nuran Aksu ( ZENNA Kurumsal Marka Yönetim Araþtýrmalarý ve ve Danýþmanlýðý Kurucusu):

Üst yönetim kadrolarýnda maalesef kadýn yönetici sayýsý hala istenen düzeyde deðil. Geliþmeler umut verici ama beklentilerin hala çok uzaðýndayýz. Tüm bu veriler bize aslýnda çok yalýn þekilde bir gerçeði ve yakýn zamanda olacaklarý gösteriyor. Sürdürülebilirlik yönetimini kurum politikasý haline getirmek, süreçlere yansýtmak ve uygulamalara dönüþtürmek için bu konuda senelerdir kendini geliþtiren, duyarlýlýðý en üst noktaya taþýyan, iþ dünyasý dinamiklerini çok iyi bilen kadýn liderlere ihtiyaç duyuyoruz. Kadýn yöneticilerinin önünü açanlar, bugün ve önümüzdeki dönemde fark yaratacaklar.

 

“EKONOMÝK AKTÖR OLARAK ÝNSANLAR AYNI YAÞTA”

PROF.DR.Deniz Ülke Arýboðan (Akademisyen):

“Ekonomik bir aktör olarak insanlar arasýnda yaþ farký kalmýyor. Uzun ve saðlýklý yaþam, üretken ömür, yaþama yeni anlam katma arayýþlarý gibi kavramlarla karþý karþýya kalýyor, sürekli kendimizi yenileme ihtiyacý duyuyoruz. Her þeyden fazla biz deðiþiyoruz. Dolayýsýyla eski market segmentasyonlarýný , tüketici deðerlendirmelerini çöpe atabiliriz.”

 

“TÜRKÝYE, YABANCI YATIRIMCININ RADAR EKRANINA GÝRDÝ”

Barýþ Öner(Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortak)

“Öncelikle yabancý yatýrýmcýlarýn ocak ayýyla birlikte borsamýza gelmelerini bekliyorum. Yabancý doðrudan yatýrýmcýlar (bunlarýn içinde özel sermaye fonlarý da mevcut) uzun bir zamandýr Türkiye’ye bakmazken, artýk bir çoðunun radar ekranýna girdiðimizi ve bizi izlemeye ve þirketlerimize yatýrým yapmayý deðerlendirmeye baþladýklarýný görüyorum. “

 

OGGUSTO web sitesinde yayýnlanan tüm ‘2024 trend dosyalarý’ için týklayýnýz.

https://www.oggusto.com/etiket/2024-trendleri

Yorumlar

Top