KONUT SEKTÖRÜNÜN YENÝ GÖZDESÝ TEKERLEKLÝ EVLER

KONUT SEKTÖRÜNÜN YENÝ GÖZDESÝ TEKERLEKLÝ EVLER

Tiny House’lara yani tekerlekli küçük evlere talep artarak devam ediyor. Üreticiler telefonlara yetiþemediðini söylüyor. Özellikle Ýstanbul'da beklenen deprem bu ilginin nedenlerinden biri. Tiny House’lar hakkýnda yapý ve arsa imarýnýn gereklilikleri çok merak edilen konularýn baþýnda geliyor.

ARAGYD Kurucusu Av. Dr. Mert Van merak edilen konulara açýklýk getiriyor. Van, tekerlekli Tiny House’larýn römork kapsamýna girdiðini ve yapý ruhsatý istenmediðini, buna karþýlýk sabit/tekersiz Tiny House’larýn ise römork kapsamýna girmeyip yapý olarak deðerlendirildiðini söylüyor.

“TEKERLEKLÝ TÝNY HOUSE’LAR RÖMORK KAPSAMINA GÝRÝYOR”
ARAGYD Kurucusu Av. Dr. Mert Van, imar hukukunun temel kavramlarýndan biri olan "yapý" nýn, 3194 sayýlý Ýmar Kanunu'nun 5. Maddesinde net bir tanýma sahip olduðunu, yapýnýn; "karada ve suda, daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yeraltý ve yerüstü inþaatý ile bunlarýn ilave, deðiþiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesisler" þeklinde tanýmlandýðýný söylüyor. 

ARAGYD Kurucusu Av. Dr. Mert Van, “Seyir halinde veya park halindeki tekerlekli Tiny House'larý imar mevzuatýna giren bir "yapý" olarak ele almak uygun olmayabilir. 
Dolayýsýyla, imar mevzuatýna göre "yapý" statüsünde ele alýnamayan ‘tekerlekli’ Tiny House'lar için ruhsatsýz yapý, imar mevzuatýna aykýrý yapý veya kaçak yapý kavramlarýndan bahsetmek mümkün olmayacaktýr. 

Bu durumda, imar mevzuatý uyarýnca yapý ruhsatýna tabi olmayan bu evler için, ilgili idarelerce iþletilen yapýnýn mühürlenmesi veya yýkýmýna dair hükümler de uygulanmayacaktýr” dedi. 

Van, “Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus Tiny House’larýn tekerlekli olmasý ve Karayollarý Trafik Kanunu uyarýnca römork kapsamýna girmesidir.  Ancak sabit/tekersiz Tiny House’lar römork kapsamýna girmemekte ve yapý olarak deðerlendirilmektedir. Ve bu tip için yapý ruhsatý istenmektedir” diye konuþtu.

“TARLA STATÜSÜNDEKÝ ARAZÝLERE DE TÝNY HOUSE YERLEÞTÝRÝLEBÝLÝR”
Tarla statüsündeki arazilere imar kanunu uyarýnca ‘yapý’ yapýlabilmesi için arazinin en az 5.000 m2 büyüklüðünde olmasý gerektiðini söyleyen ARAGYD Kurucusu Av. Dr. Mert Van, “Bu tarz tarlalara 250 m2 geçmeyecek þekilde sadece oturma amaçlý yapýlar yapýlabilmektedir. 

Bu taþýnmazlara oturma amaçlý olmak kaydýyla sabit/hareket edebilen Tiny House’lar, karavanlar, taþ-ahþap-betonarme binalar da yapýlabilir” dedi. 

Van, “Eðer tarla 5.000 m2’den küçük ise bu taþýnmazlar üzerine imar kanunu alanýna giren herhangi bir ‘yapý’ inþa edilemez. Ancak hareket edebilen, taþýnabilir Tiny House koymakta bir sakýnca yoktur. Bu noktada ise Tiny House konulabilmesiyle ilgili adet ve çevre düzenleme sýnýrý vardýr. 

Tiny House köyü veya toplu yaþam oluþturmayacak þekilde, tarým arazilerinin bütünlüðünü bozmadan, çitlerle vs. alanlarý bölmeden, genellikle sadece 1 adet taþýnabilir Tiny House koyulmasýna izin verilebilir ” diye konuþtu.
 
“EKOTURÝZM ÝMARI DÝYE ÖZEL BÝR STATÜ DE VAR”
Ekoturizm imarý diye özel bir statünün varlýðýndan bahseden ARAGYD Kurucusu Av. Dr. Mert Van, “Taþýnmaz üzerinde ekoturizm imarý varsa durum farklýdýr; taþýnmazýn metrekaresi fark etmeksizin bu taþýnmazlar %10 imarlý durumda olduklarý için temel atýlmadan ‘yapý’ yapýlabilir, Tiny House koyulabilir, taþ-ahþap-betonarme tek katlý binalar inþa edilebilir, Tiny House köyleri veya köyün yaþamý destekleyen projeler oluþturulabilir” dedi.

Yorumlar

Top