'HEM KALÝFÝYE HEM VASIFSIZ ÝÞCÝ SIKINTISI BÜYÜYEREK DEVAM EDECEK'

'HEM KALÝFÝYE HEM VASIFSIZ ÝÞCÝ SIKINTISI BÜYÜYEREK DEVAM EDECEK'

Türkiye Müteahhitler Birliði’nin (TMB) 2023 yýlýnýn son çeyrek dönemine iliþkin Ýnþaat Sektörü Analizi Raporu’nda, sektörde orta kademe eleman bulmakta zorluk yaþandýðý ve ücretlerin aylýk 150 bin lira seviyelerine çýktýðý belirtildi. Raporu deðerlendiren Fenercioðlu Yönetim Kurulu Baþkaný Aycan Fenercioðlu, 6 Þubat’ta yaþanan depremin ardýndan Türkiye’de hem kalifiye hem de vasýfsýz iþçi sýkýntýsý yaþandýðýný ve bu durumun artacaðýný öngördüklerini açýkladý.

Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB), Ýnþaat Sektörü Analizi Raporu’nun Ocak 2024 sayýsýný yayýmladý. Yeni Yüzyýlda Eski Sorunlar, Zorluklara Raðmen Gelen Baþarýlar baþlýklý analizde, küresel ve ulusal ekonomi ile inþaat sektörüne iliþkin veriler deðerlendirildi. Raporda, inþaat sektörünün 2023 yýlý boyunca girdi maliyetlerindeki yüksek artýþlardan etkilendiði ve sektörün ara eleman sorununun iyice derinleþtiði açýklandý. Ücretlerin ise yýl sonunda aylýk 150 bin TL seviyelerine kadar çýktýðýna vurgu yapýldý.

 

Raporu deðerlendiren Fenercioðlu Yönetim Kurulu Baþkaný Aycan Fenercioðlu,

pandemi ile beraber inþaat sektörünün hýz kazandýðýný belirterek, “Ülkemizde 6 Þubat’ta yaþanan Kahramanmaraþ merkezli depremden sonra bölgedeki hýzlý inþaat hamlesiyle beraber birçok insan kaynaðý deprem bölgesine kaydý. Orada depremi yaþayan vatandaþlarýmýzýn bir an önce yeni binalarýna, evlerine kavuþmasý için çok hýzlý bir yapý çalýþmasý baþladý. Bu sebeple özellikle ülke içinde hem kalifiye eleman hem de vasýfsýz iþçi sýkýntýsý yaþandý. Tabii ki bu talepten ötürü maaþlarda da ciddi bir artýþ söz konusu oldu.

 

Ayný zamanda Türk müteahhitlerin yurtdýþýnda da devam eden birçok inþaatý var ve bu anlamda dünya üzerinde aktif bir ülkeyiz. Bu nedenle de insan kaynaklarý noktasýnda sýkýntýlar yaþýyoruz, birçok çalýþaný maalesef belli bütçelerle bile yönetemiyoruz. Uzun vadede bu sorunun giderek artacaðýný düþünüyorum.” dedi.

Yorumlar

Top