ÝZOCAM, YAÞANABÝLÝR BÝR DÜNYA ÝÇÝN YALITIMIN ÖNEMÝNE DÝKKAT ÇEKTÝ!

ÝZOCAM, YAÞANABÝLÝR BÝR DÜNYA ÝÇÝN YALITIMIN ÖNEMÝNE DÝKKAT ÇEKTÝ!

Ürettikleri yalýtým ürünleriyle 780 milyon ton CO₂’in atmosfere salýmýný önlediklerini kaydeden Ýzocam Genel Direktörü Murat Savcý, etkin bir enerji tasarrufunun ancak yalýtýmla mümkün olduðunu vurguladý.

Ýzocam, 59 yýl önce doðal kaynaklara zarar vermeden, can ve mal güvenliðini dikkate alarak, enerji tasarrufu ve konfor saðlayan çevreci ve sürdürülebilir yalýtým çözümleri geliþtirmek amacýyla kuruldu. Ülkemizde yalýtým sektörünün oluþmasý ve geliþmesinde öncü rol üstlenen bir firma olarak; yalýtým, enerji tasarrufu ve çevreyi koruma iliþkisinde toplumun farkýndalýðýný artýrmaya öncelik verdiklerini belirten Ýzocam Genel Direktörü Murat Savcý, “Dünyadaki enerji kaynaklarý giderek tükenmekte, gün geçtikçe artýþ gösteren sera gazý, küresel ýsýnmayý tetikleyerek doðanýn dengesini bozmaktadýr. Gelecekte daha yaþanabilir bir dünya için enerji kullanýmýnýn azaltýlmasý ve var olan kaynaklarýn çok daha verimli bir þekilde kullanýlmasý gerekmektedir. Etkin bir enerji tasarrufu ise ancak yalýtým ile mümkün olabilmektedir. Doðru yalýtým uygulamalarý sayesinde enerji giderlerinin azalacaðýný, buna baðlý olarak da karbon salýmlarýnýn önemli ölçüde düþeceðini her platformda belirtmekteyiz. Yaptýðýmýz hesaplara göre, kurulduðumuz günden bu yana ürettiðimiz yalýtým ürünleriyle 780 milyon ton CO₂’in atmosfere salýmýný önlemiþ bulunmaktayýz” dedi.

Ýzocam olarak sürdürülebilirliði dünyanýn korunmasý için çok önemli bir fýrsat olarak gördüklerini söyleyen Savcý, “Þirket politikalarýmýzý da bu doðrultuda ve en doðru þekilde uygulamaya özen göstermekteyiz. Sürdürülebilirlik politikamýz çerçevesinde; çevre ve insan saðlýðýný gözeterek geliþtirdiðimiz ürünlerin yanýnda, tesislerimizin de çevresel koþullar ile uyumlu olmasýný önemsemekte ve tesislerimizin minimum çevresel etki ile çalýþmalarýný saðlayacak þekilde yatýrýmlarýmýza yön vermekteyiz” diye konuþtu.

“Çevre dostu ürünler geliþtirmek tek baþýna yeterli deðil”

Üretimden, ürünlerinin içeriðine, ambalajlarýndan satýþýna kadar olan tüm süreçlerde sürdürülebilirlik konusunu merkeze aldýklarýný ifade eden Ýzocam Genel Direktörü Murat Savcý, “Bu kapsamda farkýndalýk yaratýcý projelere imza atmaya özen göstermekteyiz. Çevre dostu ürünler geliþtirmek sürdürülebilirlik açýsýndan çok önemli olsa da tek baþýna yeterli deðil. Ürünlerin katkýsýný kullanýcý ile buluþturmak ve farkýndalýk yaratmak önemli. Biz de çevre dostu yatýrýmlarýmýzda bu bilinçle hareket etmekteyiz.

Ýzocam olarak 2050 yýlýna kadar karbon nötr olma hedefimiz var. Uzun vadedeki bu hedefimizi hayata geçirecek þekilde çalýþmalarýmýza yön vermekteyiz. Seragazý emisyonlarýmýzýn azaltýlmasý, su tüketimlerinin ve atýksu oluþumlarýnýn sýnýrlandýrýlmasý, alternatif hammadde kaynaklarýnýn üretim süreçlerine adapte edilmesi ve döngüsel ekonomiye katký saðlayacak birçok projeyi 2030 ve 2050 yýlý sürdürülebilirlik hedeflerimizi gerçekleþtirmek üzere detaylý olarak ele almaktayýz. Bu kapsamda Ýzocam olarak 2030 yýlýna kadar sera gazý emisyonlarýný en az %33 azaltmayý hedefleyen yatýrým planlarýmýzý devreye aldýk ve çalýþmalarýmýz güncellenerek devam etmektedir” dedi. Savcý, bu kapsamda hayata geçirdikleri yatýrým ve projeleri þu sözlerle anlattý:

“Geçtiðimiz dönemlerde Çevre, Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði projeleri kapsamýnda Tarsus Tesisi’nde baca filtresi yatýrýmý yaptýk. Tesisimizin çevresel koþullarla en uyumlu þekilde çalýþmasýný saðlamak üzere yaptýðýmýz bu çevre dostu teknolojik yatýrýmla, dünya standartlarýnda hava emisyon deðerlerine ulaþmayý hedefledik. Bu yatýrýmýmýz ile otoritelerce 150 mg/Nm3 olarak istenen sýnýr deðerin yaklaþýk 3’te 1’i seviyelerine ulaþtýk.

T.C. Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý tarafýndan verilen Temel Seviye Sýfýr Atýk Belgesi’ni de tüm tesislerimize kazandýrarak çevre dostu tesis hedefimize de büyük katký saðladýk. Temel Seviye Sýfýr Atýk Belgesi; tesislerde, temel seviyede israfýn önlenmesini, kaynaklarýn daha verimli kullanýlmasýný, atýk oluþum sebeplerinin gözden geçirilerek atýk oluþumunun engellenmesini veya asgariye indirilmesini, atýðýn oluþmasý durumunda ise kaynaðýnda ayrý toplanmasýný ve geri kazanýmýnýn saðlanmasýný kapsayan bir dizi süreci tamamlamýþ olduðunu ifade etmektedir.

Hem karbon salýmý azaltýmý hem de enerji maliyetlerinin azaltýmý hedefimiz çerçevesinde Taþyünü ve camyünü üretim tesislerimizde enerji izleme sistemleri kurarak geri kazaným verimlilik projeleri uyguladýk. Yine enerji kullaným azaltýmý çerçevesinde tüm tesislerimizde aydýnlatma tiplerini çevreci uygulamalarla yeniledik. Fýrýn üreticileri için tasarladýðýmýz iðneli tip camyünü ürünlerimizdeki geliþtirmelerle ise emisyon seviyelerimizi Avrupa standartlarýnýn çok altýna indirdik.

Sürdürülebilirlik alanýnda verdiðimiz taahhütlere uygun olarak, atýk azaltýmý ve enerji tasarrufuna yönelik projelerimize bu yýl da devam etmekteyiz. Bunlarýn içinde yüksek sýcaklýkta fýrýnlarla çalýþtýðýmýz için fýrýn enerji kullanýmýný azaltýcý projeler ve kompresör verimlerinin artýrýlmasý projeleri de yer almaktadýr. Bunlarýn dýþýnda toplama alanýna giden atýklarý tamamen sýfýrlamaya yönelik projemizde çok iyi deðerlere ulaþtýk. 2030 yýlý için belirlediðimiz %72 azaltým hedefinin çok üstünde bir baþarý göstererek %92 seviyesine ulaþtýk.

Sürdürülebilirlik hedefimiz kapsamýnda tesislerimizde kullanýlan su miktarýnýn azaltýlmasý için de pek çok proje yürütmekteyiz. En son Tarsus tesisimizde gerçekleþtirdiðimiz Ters Osmos’dan çýkan atýk suyun geri kazanýmý projesi ile deþarj edilen su kullanýmýnda yýllýk 34 bin metreküp tasarruf elde etmeyi hedefledik. Su kaynaðý yönetiminin verimli kullanýlmasý ve operasyonel mükemmellik projeleriyle birlikte tesislerimizde sürdürülebilirlik çalýþmalarýna baþladýðýmýz günden bugüne kadar %23 su kullanýmýnda tasarruf saðladýk.”

Yorumlar

Top