HAZIR BETON VE DEPREME DÝRENÇLÝ YAPILAR ÝÇÝN AKADEMÝK DEÐERLENDÝRME AÇIKLANDI

HAZIR BETON VE DEPREME DÝRENÇLÝ YAPILAR ÝÇÝN AKADEMÝK DEÐERLENDÝRME AÇIKLANDI

6 Þubat 2023 Kahramanmaraþ Depremleri’nin yýl dönümü vesilesiyle açýklamada bulunan Türkiye Hazýr Beton Birliði Baþkaný Yavuz Iþýk, “Kahramanmaraþ Depremleri sonrasýnda sadece riskli yapýlarýn deðil, üretimden tasarýma, uygulamadan denetime kadar tüm süreçlerdeki iþ yapýþ þeklinin ve zihniyetin dönüþmesi gerektiðini gördük. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyýlýnda, bilimin ýþýðýnda, kültürel ve doðal mirasýmýzý koruyup geçmiþ tecrübelerimizden faydalanarak yeni bir toparlanma ve kalkýnma döneminin kapýsýný aralamalýyýz. Artýk depremleri, toplumsal ve ekonomik travmalara neden olan bir doðal afet olmaktan çýkartmalýyýz.” dedi.

2023 yýlýnýn ilk günleri ile birlikte Cumhuriyetimizin 100. yaþýný kutlayacak olmanýn mutluluðunu ve gururunu yaþarken, geçmiþten aldýðýmýz tecrübeler ve dersler ile geleceðe daha güçlü ve umutlu bakýyorduk ancak 6 Þubat günü tüm ülke olarak adeta bir kâbusa uyandýk. Ne yazýk ki o sabah deprem konusunda yeterince yol alamadýðýmýzý apaçýk gösterdi. 50 binden fazla can kaybý yaþanan Kahramanmaraþ ve Hatay Depremleri yaklaþýk 14 milyon vatandaþýmýzý doðrudan etkilemiþ ve tüm ulusumuzu yasa boðmuþtur.

6 Þubat 2023 Kahramanmaraþ Depremleri sonrasý yapýlan deðerlendirmelere deðinen Türkiye Hazýr Beton Birliði Yönetim Kurulu Baþkaný Yavuz Iþýk, “T.C. Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý tarafýndan yapýlan açýklamada Kahramanmaraþ ve Hatay depremlerinden etkilenen 11 ilimizde yýkýlan binalarýn %97’si 1999 yýlýndan önce inþa edilmiþ ve mühendislik hizmeti almamýþ, denetime tabi olmamýþ yapýlar olduðu belirtildi. Oysa 1999 yýlý öncesinde de deprem yönetmelikleri, uygulama standartlarý, Ýmar Kanunu, fenni mesuliyet ‘TUS’ sistemi gibi birçok husus yürürlükteydi. 1999 Marmara Depremi ile tüm bunlarýn depreme dayanýklý, can ve mal güvenliðini saðlayan yapýlarýn inþasýnda etkili olmadýðý görülmüþ ve daha sonra önemli aksiyonlar alýnmýþtý. Bu aksiyonlara örnek olarak; hazýr beton ve nervürlü çelik donatý kullanýmýnýn zorunlu hâle gelmesi, Yapý Denetimi Sisteminin (YDS) tüm ülke geneline yayýlmasý, Deprem Yönetmeliklerinin güncellenmesi verilebilir. Bu aksiyonlar sonucunda 2000 yýlý sonrasýnda ve özellikle 2011 yýlýnda YDS’nin tüm Türkiye’de uygulamaya geçmesi sonucunda daha güvenilir ve depreme dayanýklý binalarýn inþasý mümkün olmuþtur. Buna raðmen günümüzde yapý stokumuzun yaklaþýk yarýsý 2000 yýlý öncesinde inþa edilmiþ durumdadýr

Kahramanmaraþ ve Hatay Depremlerinde yýkýlan binalarýn %2’si ise 2000 yýlýndan sonra inþa edilmiþtir ancak bunlarýn büyük bir çoðunluðu yapý denetimine tabi tutulmamýþtýr. Depremin etkilediði 11 ilde yapý denetim sistemine geçilmesinden sonra hazýr beton kullanýlarak yapýlan 151 bin 990 binadan 272’si yýkýlmýþ olup, yýkýlmayan bina oraný %99,8’dir.” dedi.

Kentsel dönüþüm büyük bir fýrsattýr

Kentsel dönüþüm süreçlerine deðinen Yavuz Iþýk, “2012 yýlýnda yürürlüðe giren Kentsel Dönüþüm Kanunu’nda 2023 yýlýnda yapýlan deðiþiklikler ile sürecin daha hýzlanmasý beklenmektedir. Kentsel dönüþümün ana temasý riskli yapýlarýn dönüþtürülmesi olarak algýlansa da dönüþüm sürecinin çok boyutlu bir þekilde ele alýnmasý gerekmektedir. Kent madenciliði prensipleri ile inþaat ve yýkýntý atýklarýnýn sürdürülebilir bir þekilde deðerlendirilmesi, doðal kaynaklarýn sorumlu kullanýlmasý, neredeyse sýfýr enerjili binalara aðýrlýk verilmesi, olasý afetler için tam donanýmlý toplanma alanlarýnýn yapýlmasý, ulaþým akslarýnýn yeniden planlanmasý, düþük karbonlu malzemelerin kullanýlmasý gibi birçok boyutta süreç desteklenmelidir.” dedi.

Her beton hazýr beton deðildir

Depreme dayanýklý yapýlarýn özelliklerini vurgulayan Yavuz Iþýk, “1970’li yýllarýn sonunda hazýr beton ile tanýþan Türkiye’de hazýr betonun kullanýmý kademeli olarak 2000’li yýllarýn baþýnda zorunlu hâle gelmiþtir. Bu nedenle birçok eski yapýda ‘hazýr beton’ yerine þu an için ‘ilkel’ olarak nitelendirilebilecek yöntemlerle beton üretilmiþtir. Herhangi bir standarda ve mühendislik yaklaþýmýna tabi olmayan bu betonlar yine uygun olmayan inþaat demirleri ile birlikte kullanýlmýþ ve mühendislikten uzak tasarým ve yöntemlerle bina yapýmýnda kullanýlmýþtýr. Günümüzde ise ‘hazýr beton’ bilgisayar kontrollü otomasyon sistemlerine dayanan, tüm girdi kontrolleri yapýlan, en çok denetime tabi tutulan ve denetimi RFID çiplerle gerçekleþtirilen güvenilir bir yapý malzemesi ve tam anlamýyla mühendislik ürünüdür.” dedi.

Depreme dayanýklý yapýlarýn tasarýmýnýn önemine dikkat çeken Yavuz Iþýk, “Önemli bir diðer husus da hiçbir yapý malzemesinin sadece kendi özellikleri ile ‘depreme dayanýklý’ olarak tanýmlanmamasý gerektiðidir. Doðru ve kaliteli malzeme, güvenilir yapýlarýn olmazsa olmaz koþullarýndan sadece biridir. Esas olan, depreme dayanýklý yapý tasarýmýdýr.” diye konuþtu.

Sorumluluðumuzun bilincindeyiz

Türkiye Hazýr Beton Birliði (THBB) olarak inþaat sektörünün önemli bir paydaþý ve güvenli yapýlarýn da en önemli bileþeninin sorumluluðunu taþýdýklarýný belirten THBB Baþkaný Yavuz Iþýk, “36 yýldýr ülkemizin saðlam yapýlar üzerinde geliþmesini ve büyümesini saðlamak için yoðun çaba sarf etmekteyiz. Hem sektörümüzün kalite bilincini ve yetkinliðini geliþtirmek hem de hazýr beton kullanýcýlarýný doðru uygulamalara teþvik etmek için birçok somut adým attýk ve atmaya devam ediyoruz. Bunlarý yaparken ilgili kamu kurumlarý ve meslek örgütleri ile iþ birliðini önemsiyoruz.

1995 yýlýnda ülkemizde hazýr beton üretimine yönelik herhangi bir denetim mekanizmasý yokken THBB üyeliðinin birinci þartý KGS Belgesi almaktý. Baþka bir sektörde benzeri olmayan bu uygulama ile THBB, üyelerinin standartlara uygun üretim yapmasýna liderlik ederken bir yandan da tüm sektörün bu yöne evrilmesini saðlamýþtýr. Daha sonra yürürlüðe giren G Ýþareti Yönetmeliði ile bu süreç tüm sektöre yayýlmýþtýr. THBB olarak bütün hazýr beton üreticilerini standartlara uygun üretim yapmak üzere KGS Sistemi’ne davet ediyoruz.” dedi.

Türkiye Hazýr Beton Birliði olarak olarak uzun yýllardýr riskli yapý stokunun dönüþtürülmesini sürekli gündeme getirdiklerini belirten THBB Baþkaný Yavuz Iþýk, ““Kahramanmaraþ Depremleri sonrasýnda sadece riskli yapýlarýn deðil, üretimden tasarýma, uygulamadan denetime kadar tüm süreçlerdeki iþ yapýþ þeklinin ve zihniyetin dönüþmesi gerektiðini gördük. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyýlýnda, bilimin ýþýðýnda, kültürel ve doðal mirasýmýzý koruyup geçmiþ tecrübelerimizden faydalanarak yeni bir toparlanma ve kalkýnma döneminin kapýsýný aralamalýyýz. Artýk depremleri, toplumsal ve ekonomik travmalara neden olan bir doðal afet olmaktan çýkartmalýyýz. Bu konuda gerekli politikalarýn ve eylem planlarýnýn oluþturulmasýný destekliyor ve tüm paydaþlarý göreve çaðýrýyoruz.” dedi.

Hazýr Beton ve Depreme Dirençli Yapýlar için Akademik Deðerlendirme

Çeþitli üniversitelerde görevli olan veya görev yapmýþ ve ayný zamanda THBB BETON 2023 Kongresi Bilim Kurulu‘nda yer alan öðretim üyeleri tarafýndan hazýrlanan “Hazýr Beton ve Depreme Dirençli Yapýlar için Akademik Deðerlendirme” ile ilgili de açýklamalarda bulunan THBB Baþkaný Yavuz Iþýk, yapýlarýn depreme dayanýklý olmasý için; iþlevsellik, hizmet görebilirlik, her çeþit iç ve dýþ etkenlere direnç ve sürdürülebilirlik bakýmýndan; ilgili standartlara ve þartnamelere uygunluðu saðlayacak deneyim ve yetkinlikte mühendislerden ve yardýmcýlarýndan oluþan bir proje, proje ve nitelik yönetimi, tasarým, yapým ve denetim ekibi tarafýndan inþa edilmesi zorunluluðuna dikkat çekti.

THBB Baþkaný Yavuz Iþýk, deprem bölgelerinde kullanýlacak betonlarla ilgili görüþlerin iletildiði, özellikle yeni yapýlacak yapýlarýn olasý bir depreme karþý dirençli olabilmesi için gerekli asgari koþullarýn paylaþýldýðý “Akademik Deðerlendirme”yi kamuoyunun bilgilerine sunduklarýný ifade etti.

Yorumlar

Top