ODE YALITIM, BÝNALARDA SU YALITIMI KÝTABINI TANITTI

ODE YALITIM, BÝNALARDA SU YALITIMI KÝTABINI TANITTI

ODE Yalýtým'ýn geçtiðimiz yýl yayýnladýðý “Su Yalýtýmý ve Binalarýn Deprem Güvenliði Algý Araþtýrmasý”na göre, insanlarýn sadece yüzde 2,2'si binalarýn depreme karþý dayanýklýlýðýnda su yalýtýmýnýn önemli olduðunu düþünüyor. Oysaki, su yalýtýmý standartlara uygun yapýlmadýðý durumda donatýlarda oluþan korozyon nedeni ile bir binanýn taþýma kapasitesi 10 yýlda yüzde 66 oranýnda azalýyor.

ODE Yalýtým, 2023 yýlýnda yayýnladýðý ve binalarýn depreme karþý dayanýklýlýðýnda su yalýtýmýnýn öneminin farkýnda olunmadýðýný ortaya koyan “Su Yalýtýmý ve Binalarýn Deprem Güvenliði Algý Araþtýrmasý”nýn ardýndan Ýstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlýk Fakültesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. A. Nil Türkeri'nin rehberliðinde, Y. Mimar Canan Baþ ve Y. Mimar Sürhan Artuð'un katkýlarýyla konuyu akademik boyutta ele aldýðý referans kitabý “Binalarda Su Yalýtýmý”ný 23 Þubat'ta gerçekleþtirdiði bir etkinlikle tanýttý.
 
ODE Yalýtým Yönetim Kurulu Baþkaný Orhan Turan, ODE Yalýtým Yönetim Kurulu Üyeleri Ozan Turan ve Erhan Özdemir, Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD) Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu ve Ýstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlýk Fakültesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. A. Nil Türkeri'nin katýmýyla gerçekleþen etkinlikte, su yalýtýmýnýn depreme karþý dayanýklýlýkla iliþkisi de ele alýndý.
 
“Binalarýn depreme karþý dayanýklýlýðýnda su yalýtýmýnýn önemi bilinmiyor”
ODE Yalýtým olarak kurulduklarý günden beri hem ülkeye hem de sektöre deðer katma vizyonuyla hareket ettiklerini ve çalýþmalarýný bu amaca yönelik planladýklarýný belirten ODE Yalýtým Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, “1999 yýlýnda ‘Binalarda ve Tesisatta Isý Yalýtýmý' ve 2011 yýlýnda ‘Isý Yalýtýmý' kitaplarýný yayýnlayarak sektöre deðer katma yolunda önemli bir adým atmýþtýk. 2021 yýlýnda tamamen yenilediðimiz ‘Uygulamalý ve Örnekli Isý Yalýtýmý' kitabýyla bu vizyonu bir adým ileriye taþýmýþtýk. Þimdi ise dördüncü akademik referans kitabýmýzý kamuoyu ile buluþturuyoruz. Binalarda Su Yalýtýmý kitabýný hazýrlamak istememizin en önemli nedenlerinden biri hayatýmýzýn tam merkezinde olan deprem gerçeðiydi. Geçtiðimiz yýl yayýnladýðýmýz ‘Su Yalýtýmý ve Binalarýn Deprem Güvenliði' algý araþtýrmasýnda vatandaþlarýmýzýn sadece yüzde 2,2'sinin binalarýn depreme karþý dayanýklýlýðýnda su yalýtýmýnýn önemli olduðunu düþünmesi bu kitabýn hazýrlýklarýna hýz vermemiz ve kamuoyunu bilinçlendirme ihtiyacýný hissettirdi. Su yalýtýmýnýn standartlara uygun yapýlmamasý durumunda bir binanýn taþýma kapasitesinin 10 yýl içerisinde yüzde 66 oranýnda azalýyor olmasý, bizim gibi deprem coðrafyasý üzerinde yaþayan bir toplum için büyük bir risk teþkil ediyor. Ýþte bu tespitle çýktýðýmýz yolda hazýrladýðýmýz akademik deðer taþýyan bu kitabý sektörümüze ve ülkemize armaðan etmenin gurunu yaþýyoruz” dedi.

Her 100 kiþiden 45'i oturduðu binada su yalýtýmý olup olmadýðýný bilmiyor
Etkinlikte söz alan ODE Yalýtým Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Özdemir ise “2023 yýlýnda yayýnladýðýmýz, ‘Su Yalýtýmý ve Binalarýn Deprem Güvenliði' algý araþtýrmasý kapsamýnda katýlýmcýlara su yalýtýmý, ev seçimindeki kriterler ve deprem baþlýklarýnda sorular yöneltmiþtik. Gerçekleþtirdiðimiz araþtýrma sonuçlarý bu konuda bilinç düzeyinin çok düþük olduðunu gösterdi. Araþtýrmanýn dikkat çekici sonuçlarýndan biri de 100 katýlýmcýdan 45'inin oturduðu binada su yalýtýmý olup olmadýðýný bilmediðini gördük. Katýlýmcýlarýn yüzde 34,2'si binasýnda su yalýtýmý olmadýðýný belirtirken, yalnýzca yüzde 20,4'ü su yalýtýmý bulunduðunu söyledi. Araþtýrmadaki diðer dikkat çekici sonuçlardan biri de su yalýtýmý maliyetinin yüksek olduðuna yönelik algýydý. Katýlýmcýlarýn yüzde 63,8'i su yalýtýmý maliyetinin yüksek veya çok yüksek olduðunu belirtti. Oysa su yalýtýmý toplam bina maliyeti içinde yalnýzca yüzde 1'lik bir paya sahip. Buradan hareketle bu konudaki bilinç düzeyini arýtmak ve sektörümüzü daha geliþtirmek için bu kitabý ÝTÜ Mimarlýk Fakültesi'nin akademisyenleriyle birlikte hazýrladýk” ifadelerini kullandý.
 
“Kitabýn amacý, su yalýtýmý konularýnda bilimsel bilgi vermek”
“Binalarda Su Yalýtýmý” kitabýnýn yazarlarýndan Ýstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlýk Fakültesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. A. Nil Türkeri ise konuþmasýnda þunlarý söyledi: “Bir binanýn, kullaným sürecinde deprem yükleri etkisi altýnda kullanýcýnýn güvenlik gereksinmesini karþýlayabilmesi için taþýyýcý sisteminin Deprem Yönetmeliðine göre tasarlanmasý gereklidir. Ancak bu durum binanýn depreme karþý dayanýklý olmasý baðlamýnda yeterli deðildir. Bina taþýyýcý sistemi suya maruz kaldýðýnda, sistemin taþýyýcýlýk dayanýmý azalýr, bu nedenle taþýyýcý sistem ve yapý elemanlarýnýn da su yalýtýmý tasarlanmalýdýr. ‘Binalarda Su Yalýtýmý' kitabýnýn amacý, bina taþýyýcý sistem ve yapý elemanlarýnda doðru malzeme-bileþen ve katmanlaþma ile doðru su yalýtýmý tasarýmý ve doðru yöntem ile su yalýtýmý yapýmý konularýnda bilimsel bilgi vermektir” dedi.  

“Deprem bilincini geliþtirmemiz lazým”
Konuþmasýnda deprem bilincinin önemine vurgu yapan Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu; “Ortalama verilere göre su yalýtýmý yeterli olmayan bir bina 10 yýlda taþýma kapasitesinin yüzde 66'sýný kaybetmektedir. Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca imar mevzuatý kapsamýnda hazýrlanan ‘Binalarda Su Yalýtýmý Yönetmeliði', 1 Haziran 2018'de yürürlüðe girdi. Fakat günümüzde zorunlu olarak su yalýtýmý yapýlan bina sayýsý, toplam yapý stokunun yalnýzca yüzde 5 ila 5,5'ini oluþturmaktadýr. Toplam bina maliyetinin yüzde 1'ine denk gelen su yalýtýmýnýn önceliklendirilmesi, ilgili yönetmeliðin uygulanmasý ve denetlenmesi, halkýmýz nezdinde yapýlacak tüm bilinçlendirme faaliyetleri, depreme dirençli binalara sahip olmamýz için elzemdir. Depremden korkarak kurtulamayýz. Korkarak deðil, bilinçle depremi yönetmeliyiz. Deprem korkusunu deðil deprem bilincini geliþtirmemiz lazým. Deprem konusunda her yönden bilinçli olmalýyýz. Ufak maliyetlerle büyük sonuçlar almamýz mümkün. Bu konuda Türkiye ÝMSAD olarak tüm taraflarla iþ birliðine ve üzerimize düþen sorumluluðu almaya hazýrýz'' þeklinde konuþtu.

Ýnsanlarýmýza barýnma imkâný tanýyan fiziksel donatýlarýn güvenliðinden emin olmalýyýz
Etkinliðin kapanýþ konuþmasýný yapan ODE Yalýtým Yönetim Kurulu Baþkaný Orhan Turan ise “Ülkemiz bir deprem ülkesi. Yaklaþýk iki hafta önce tarihimizin en aðýr deprem felaketlerinden biri olan Kahramanmaraþ merkezli depremlerin acýsýný ilk günkü gibi yaþadýk. Ülkemizdeki her bir binayý depreme karþý dayanýklý hale getirmek zorundayýz. Depreme karþý dayanýklý bir ülke olabilmemizin yolu da insanlarýmýza barýnma, iþletmelerimize var olma imkâný tanýyan fiziksel donatýlarýn güvenliðinden emin olmamýzdýr. Bu doðrultuda inþaat sektörünün tüm bileþenleriyle birlikte su yalýtýmýnýn bina dayanýklýlýðýnda oynadýðý hayati role dair farkýndalýðý artýrmayý en önemli önceliklerimizden biri olarak görüyoruz. Yalýtýmýn hem enerji verimliliði hem de bina güvenliði ile ilgili doðrudan bir iliþkisi bulunuyor. Global bir marka olma vizyonuyla hareket eden ve Türkiye'nin yalýtým malzemeleri ihracatýnýn yüzde 16'sýný üstlenen ODE Yalýtým olarak hem ülke ekonomisine hem enerji verimliliðine hem de sektörümüzün geliþmesine katký sunmaya devam edeceðiz” dedi.

Yorumlar

Top