ÝZMÝR'DE AÝDATLAR 1600 - 9500 TL ARASINDA DEÐÝÞÝYOR

ÝZMÝR'DE AÝDATLAR 1600 - 9500 TL ARASINDA DEÐÝÞÝYOR

EVA Gayrimenkul Deðerleme Deðerleme Koordinatörü Serkan Bal, Ýzmir’deki gayrimenkul aidat rakamlarýný mercek altýna aldý. Ýzmir’de aidatlarýn 1600 – 9500 TL arasýnda deðiþtiðini belirten Bal, Ýzmir genelinde ise aidat ortalamasýnýn 275 TL bandýnda olduðunu söyledi.

Serkan Bal, Ýzmir'in, Karþýyaka ilçesinde ortalama aylýk aidat tutarýnýn 100 metrekarelik daire baþýna 1.900 lira iken, Bayraklý ve Bornova ilçelerinde bu rakamýn 1.600 lira olduðunu belirtti. Ýzmir genelindeki aidat artýþ oranlarýnýn ve Ýzmir’de bir yýllýk deðiþimin Ýstanbul ortalamasýna kýyasla daha yüksek bir seviyede olduðunu da söyleyen Bal, “Bu rakam yaklaþýk %65 seviyesinde. Bu durumun temel nedeni, geçmiþ dönemlerdeki artýþ oranlarýnýn enflasyon ve maliyet artýþlarýnýn altýnda kalmasý. Çeþme’de yazlýk lüks site özelliðindeki projelerin aidatlarý da 4.500 TL ile 9.500 TL aralýðýnda deðiþiklik gösteriyor.” dedi.


Bal, þöyle devam etti:


Site yönetimleri tasarruf yoluna gitmeli

 “Tekil konut binasý olup apartman görevlisi bulunmayan, ortak alan giderleri az olan eski apartman binalarýnda ise Ýzmir genelinde aidat ortalamasýnýn 275 TL bandýnda olduðunu görüyoruz.  Bu dönemlerde site yönetimleri, geçmiþ yýllara ait aidat harcamalarýný detaylý bir þekilde inceleyerek, gereksiz harcamalarý belirleyip önlemlerini geniþletebilirler. Ayrýca, alternatif gelir kaynaklarý için fizibilite çalýþmalarý yaparak aidat yükünü azaltabilirler. Aydýnlatma sistemleri, su kaynaklarý ve elektrik giderleri gibi konularda, ortak alanlarýn kiraya verilmesi veya reklam alanlarýnýn deðerlendirilmesi gibi tasarruf saðlayabilecek önlemleri gözden geçirmek de önemlidir. Bizim önerdiðimiz aslýnda yasal bir düzenleme var, binalarda kullanýlmayan çatý gibi ortak alanlarýn dönüþtürülerek kiraya verilmesi ve sitelere gelir olmasý gibi, bu durum aidat yüklerini de azaltacaktýr. Ayrýca kira gelirinden devlet vergi alacaðýndan devlet içinde bir gelir olacaktýr. Ancak bu yapabilmek için yasal düzenleme gerekmektedir.

Yönetimleri, apartman ve site sakinleri ile sürekli diyaloðu korumaya özen göstermeli ve belirli aralýklarla toplantýlar düzenleyerek kararlarý net ve açýk bir þekilde sakinlere sunmalýdýrlar. Gelen görüþ ve yorumlarý deðerlendirerek iletiþim dinamiðini güçlü tutmak, sakinlerin memnuniyetini artýrmada önemli bir etkendir. Ancak 24 saat güvenlik, site sosyal alanlarýndan ücretsiz yaralanma gibi hizmetlerin tekrar deðerlendirilmesi gerekli. Artan Ýþgücü maliyeti, elektrik ve diðer maliyetler aidatlara ister istemez yansýyor burada yönetimleri suçlamak en kolay yol. Aidatlarý düþürmek istiyorsa bina yönetimleri biraz standartlarý, yeni normale ayak uyduracak þekilde aþaðý çekmeleri gerekecek gibi duruyor.


Aidat rakamlarý düþmeyecek

Ekonominin toparlanmasýyla birlikte, mevcut aidat rakamlarýnýn düþmeyeceðini öngörüyoruz. Ancak, ekonominin tamamen normale dönmesi durumunda artýþ oranlarýnýn daha makul seviyelere gelmesini bekliyoruz. Özellikle 2022 yýlýndaki hýzlý mali dalgalanmalar, apartman ve site yönetimlerini maddi olarak zorlayýcý bir sürece soktu. Bu sürecin, yönetimler için bir ders niteliði taþýyacaðýný ve gelecekte daha saðlam adýmlar atýlacaðýný öngörüyoruz. Bu doðrultuda, 2023-2024 yýlý aidat artýþlarýný, apartman/site sakinleriyle paylaþýrken 6 aylýk bir dilim için belirlendiði belirtilmeli.  Öte yandan son zamanlarda, yüksek site aidatlarýna iliþkin kanun deðiþikliði ve site yönetimlerini baðýmsýz denetçilerin kontrol edeceði gündeme geliyor. Böyle bir düzenleme sonrasýnda, yönetimlerin radikal deðiþimlere ve önlemlere yönelebileceðini gözlemliyoruz.”

Yorumlar

Top