'YABANCI YATIRIMCIYI KAYBETTÝK, YERLÝ YATIRIMCIYI YURT DIÞINA KAÇIRDIK'

'YABANCI YATIRIMCIYI KAYBETTÝK, YERLÝ YATIRIMCIYI YURT DIÞINA KAÇIRDIK'

Yüksek konut fiyatlarý nedeniyle yabancý yatýrýmcýnýn giderek azaldýðýný hatýrlatan Ýnsay Yapý Yönetim Kurulu Baþkaný Ýhsan Çulhalýk, bir yandan da yurt dýþýnda gayrimenkul yatýrýmý yapan Türklerin sayýsýnda patlama olduðuna dikkat çekti. Çulhalýk “Konut fiyatlarý Avrupa metropollerindeki fiyatlarla baþa baþ hale geldi. Bu nedenle sektörü zor zamanlarda ayakta tutan yabancý yatýrýmcý artýk gelmiyor. Türk yatýrýmcý da bir çok avantaj nedeniyle yurt dýþýna yöneldi” dedi.

Gayrimenkul sektöründeki denge deðiþimlerine dikkat çeken Ýnsay Yapý Yönetim Kurulu Baþkaný Ýhsan Çulhalýk, sektörü zor zamanlarda ayakta tutan yabancý yatýrýmcýnýn gitgide azalmasýnýn yaný sýra yurt dýþýnda gayrimenkul yatýrýmý yapan Türklerin sayýsýnda patlama olduðunu hatýrlattý. Yüksek konut fiyatlarýnýn Avrupa metropollerindeki fiyatlarla baþa baþ hale gelmesi nedeniyle Türk yatýrýmcýnýn yurt dýþýna kaçtýðýný söyleyen Ýhsan Çulhalýk, gayrimenkul sektörüne yabancý döviz giriþinin 2023’te yüzde 45 azalýþla 3,5 milyar dolara gerilediðini, buna karþýn Türkler’in yurt dýþýnda yaptýðý gayrimenkul yatýrýmlarýnýn ise 2023’te 163,7'lik artýþla 2 milyar 86 milyon dolara yükseldiðini belirtti.

 

“Ýstanbul, Londra ve Paris’le yarýþýyor”

Ýhsan Çulhalýk “Ýnþaat girdi maliyetlerindeki yükseklik ve aþýlamayan finansman sýkýntýsý konut üreticilerini zorluyor. Bu nedenle de konut üretimi yavaþlýyor, yeni konut sayýsý artmýyor. Aþýrý yükselen fiyatlar konut satýn almayý her geçen gün daha zor hale getiriyor. Türkiye’de ev sahibi olma oraný yüzde 58’e kadar gerilemiþ durumda.

Öyle ki; konut fiyatlarý 10 yýlda 12 kattan fazla artmýþ durumda. Ýstanbul'daki bir dairenin fiyatý Paris ve Londra'daki dairelerle yarýþýr hale geldi.

Böyle olunca da konut yatýrýmý yapmak isteyen pek çok kiþi de daha uygun þartlarý olan ülkelere yöneliyor. Resmi veriler bize Türklerin son bir yýlda yurt dýþý yatýrýmýnýn yüzde 163 arttýðýný gösteriyor. 10 yýl önce yurtdýþýndan konut almak için harcanan rakam 130 milyon dolar iken, bugün bu rakamýn 22 kat arttýðýný görüyoruz. Özellikle Miami, Dubai ve Londra gibi þehirlerde Türklerin gayrimenkul alýmý dikkat çekici bir seviyeye geldi” diye konuþtu.

 

“Uzun kredi vadeleri cazip geliyor”

Ýhsan Çulhalýk, dýþ ülkelerde konut almanýn gelecekte yurt dýþý planlarý olanlar için cazip bir seçenek olarak görüldüðünü dile getirdi. Çulhalýk “Ev sahibi olmak isteyenler Türkiye’deki yüksek gayrimenkul fiyatlarý nedeniyle kendilerine alternatifler yaratýyor.

 

Yurt dýþýnda yaþama planý olanlar, çocuklarýnýn eðitimi için yurt dýþýna yerleþmeyi düþünenler ya da dövizle kira getirisi saðlamak isteyenler için yurt dýþýndan gayrimenkul almak son derece cazip bir hale geldi. Ayrýca bazý ülkelerin gayrimenkul alanlara oturum izni vermesi de teþvik edici bir etken oluyor. Türkiye’de en çok 10 yýl olan konut kredi vadeleri, çoðu Avrupa ülkesinde 30 yýla kadar varýyor. Konutun amorti etme süresi de daha kýsa oluyor. Tüm bu etkenler yatýrýmcýyý yurt dýþýna yöneltiyor” dedi.

 

 

Yorumlar

Top