ÞUBAT AYINDA KONUT SATIÞLARINDA YÜZDE 17 ARTIÞ KAYDEDÝLDÝ

ÞUBAT AYINDA KONUT SATIÞLARINDA YÜZDE 17 ARTIÞ KAYDEDÝLDÝ

Endeksa 2024 Þubat konut piyasasý verilerini duyurdu. Buna göre, ülke genelinde son bir yýlda konut satýþ fiyatlarý yüzde 63 arttý. Türkiye genelinde ortalama konut fiyatý 3 milyon 220 bin 111 TL, metrekare bazýnda deðer ise 24 bin 581 TL oldu. Konut piyasasýnda yapýlan yatýrýmlarýn geri dönüþ süresi ise 15 yýl.

Þubat ayýnda Türkiye genelinde konut satýþ adetleri bir önceki yýlýn ayný ayýna göre yüzde 17 arttý ve 93 bin 902 oldu

Ýlk el satýþlar azalýrken, kredili satýþlar arttý

Þubat ayýnda Türkiye’de 8 bin 827 konut, ipotekli olarak satýldý ve bir önceki aya göre yüzde 49 artýþ göstermiþ oldu. Kredili satýþlarda yýllýk bazdaki deðiþime bakýldýðýnda ise bu piyasanýn yüzde 49 oranýnda daraldýðý tespit ediliyor. Ýpotekli konut satýþlarý Þubat 2024 itibarýyla toplam satýþ faaliyetlerinin yüzde 9’unu oluþturuyor.

Geride býraktýðýmýz ay boyunca Türkiye’de 28 bin 594 konut ilk elden satýldý ve bu satýþlar toplamýn yüzde 30,’unu oluþturdu. Yýlbaþýndan bu yana satýlan 53 bin 857 ilk el konut, 2024’ün önceki yýla göre yüzde 6’lýk bir artýþ getirdiðini ortaya koyuyor. 

Ýkinci el satýþlarýn piyasa payý yüzde 5’e düþtü

Ýkinci el konut satýþ piyasasý ise þubat ayýnda hem aylýk hem de yýllýk perspektifte arttý. Toplam 65 bin 308 adet ikinci el konutun satýldýðý yýlýn ikinci ayýnda, ocak ayýna nazaran yüzde 19, 2023 Þubat ayýna kýyasla ise yüzde 15 artýþ kaydedildi. Ýkinci el konut satýþlarýnýn toplam içinde payý yüzde 70 oldu.

Gayrimenkul sektöründe yabancýya yapýlan konut satýþlarýnda bir süredir devam eden azalýþ þubat ayýnda da devam etti. Bu tip satýþlar bir önceki aya göre yüzde 10, bir önceki yýlýn ayný ayýna göre de yüzde 45 düþtü ve ülkede yabancýlar toplam bin 846 konut satýn aldý. Yabancýya yönelik satýþlarýn piyasa payý son verilere göre yüzde 2 seviyesinde. 

Konut satýþlarýnýn önündeki bariyer kredi

Endeksa Kurucu Ortaðý ve Genel Müdürü Görkem Öðüt, 2023 Ocak ve Þubat ayý satýþ adetleri ile 2024’ün ayný dönemine bakýldýðýnda yüzde 2 düþüþ görüldüðünü ancak bu farkýn ipotekli satýþlardan kaynaklandýðýný aktardý. “Konut satýþlarý önünde kredi sýkýntýsý gibi bir engel olmasaydý toplamda yüzde 3 artýþtan söz edebilecektik. Öte yandan konut üretiminde ihtiyacý karþýlamaktan halen uzaðýz. Tüm bu verileri karþýmýza aldýðýmýzda, Mayýs 2023'ten bu yana kendini tutan ve hareket etmekte zorlanan ama buna raðmen enflasyon ve inþaat maliyeti karþýsýnda avantaj saðlayamamýþ bir piyasa görüyoruz. Ayrýca konuttaki arz sýkýntýsýný, faizlerin artmasýný, fiyatlarýn inþaat maliyetine olan endeksini ve en önemlisi nakit paranýn saðladýðý pazarlýk gücünü düþündüðümüzde konut almanýn doðru zaman olduðunu söyleyebiliriz.”

En çok satýþ 16 bin konut ile Ýstanbul’da gerçekleþti, kentte konut fiyatlarý 4 milyon TL’nin üzerinde

Piyasadaki satýþ faaliyetleri iller bazýnda incelendiðinde ise en büyük payýn yüzde 17’lik hacim ve satýlan toplam 16 bin 344 konut ile Ýstanbul’a ait olduðu kaydedildi. Ýstanbul’u yüzde 9 pay ve 8 bin 300 satýþ ile baþkent Ankara takip ediyor. Üçüncü sýrada ise son bir ayda 5 bin 168 konutun el deðiþtirdiði ve pazar payý yüzde 5 olan Ýzmir var. 

Türkiye’nin en büyük üç kenti deðer artýþý açýsýndan ele alýndýðýnda, Endeksa verilerine göre Ankara yüzde 78’lik yükseliþ ile ilk sýraya yerleþiyor. Baþkentte ortalama konut satýþ fiyatý 2 milyon 652 bin 520 TL olarak belirlendi. Ankara’da bir konutun metrekare satýþ fiyatý ise ortalama 20 bin 404 TL. Ýstanbul ve Ýzmir’deki konutlar ise þubat ayýnda ayný oranda deðer kazandý: yüzde 59. Ýstanbul’da geride býraktýðýmýz ay itibarýyla ortalama metrekare fiyatý 37 bin 582 TL, satýþ fiyatý ise 4 milyon 321 bin 930 TL. Ýzmir’de konut satýþ fiyatý vasatý 3 milyon 904 bin 250 TL, metrekare baþýna deðer ise 31 bin 234 TL.

Türkiye’nin en çok deðerlenen ili yüzde 101 ile Hatay

Endeksa verilerine göre, þubat ayýnda Türkiye’de en fazla konut satýlan ilk 30 kent arasýnda en fazla yýllýk deðer artýþý kaydeden ilk üç il Hatay, Erzurum ve Muðla oldu.

Hatay’da kaydedilen yýllýk deðer yükseliþi yüzde 101 seviyesinde. Kentte ortalama konut metrekare satýþ fiyatý 18 bin 807 TL, konut satýþ fiyatý ise 2 milyon 896 bin 278 TL olarak tespit edildi. Erzurum yüzde 94’lük deðer artýþý ile Hatay’ýn ardýndan ikinci sýrada. Erzurum’da metrekare satýþ fiyatý 12 bin 57 TL ve ortalama konut deðeri 1 milyon 941 bin 177 TL. Muðla’da ise konutlarýn deðeri son bir yýlda yüzde 89 oranýnda arttý. Kentte konut metrekare satýþ fiyatý 56 bin 823 TL, ortalama konut fiyatý ise 7 milyon 443 bin 813 TL oldu.

“Satýþtaki duraðanlýk deðerlenmenin hýzýný kesmeye baþladý”

Endeksa Kurucu Ortaðý ve Genel Müdürü Görkem Öðüt þubat ayý verilerini deðerlendirdiði açýklamasýnda, þubat ayýnda konut satýþ adetlerinin yeniden artmaya baþladýðýna dikkat çekerek þunlarý söyledi: “Konut fiyatlarýndaki artýþ ve krediye ulaþýmýn zorlaþmasý sebebi ile bir süredir satýþ adetlerinde düþüþ görmekteydik. Þubat ayý itibarý ile satýþ adetlerinin tekrar artmaya baþladýðýný görüyoruz. Konut fiyatlarýndaki deðiþime baktýðýmýzda ise artýþýn hýz kestiðini söylemek mümkün. Endeksa verilerine göre Türkiye genelinde konut satýþ fiyatlarý þubat ayýnda yüzde 1,89 oranýnda arttý, geçtiðimiz sene ayný dönemde aylýk %7-8 oranýnda artýþ görmekteydik.  Yýllýk deðiþime baktýðýmýzda da Türkiye genelinde yüzde 63 olduðunu görüyoruz, bu oran geçtiðimiz sene yüzde yüzleri geçmiþti. Fiyatlarýn hýz kesmesini satýþ adetlerindeki duraðanlaþmanýn deðerlere yansýmadý olarak yorumlamak mümkün. TUÝK, inþaat maliyet endeksinde ocak ayýnda geçtiðimiz seneye göre %68’lik artýþ olduðunu açýkladý. Yýllýk bazda malzeme endeksinde yüzde 53, iþçilik endeksinde ise yüzde 103 oranýnda bir artýþ görülüyor. Konut üretim maliyetlerindeki artýþý göz önünde bulundurursak önümüzdeki dönemde de fiyatlarda düþüþ beklemek pek mümkün görünmüyor. Elbette oluþabilecek yeni kredi fýrsatlarý konuta eriþimin koþullarýný ciddi ölçüde deðiþtirebilir. Gayrimenkul yatýrýmcýlarýna konut satýþ ve alýmlarýnda Endeksa gibi baðýmsýz veri ve analiz sunan bir kaynaktan faydalanan uzman gayrimenkul danýþmanlarý ile yatýrýmlarýna yön vermelerini tavsiye ederim.’’

 

Yorumlar

Top