AYÝDER BAÞKANI HAKAN ÞÝÞÝK: KALÝFÝYE ELEMAN VE ÝKLÝM KRÝZÝ ANA GÜNDEM MADDELERÝMÝZ

AYÝDER BAÞKANI HAKAN ÞÝÞÝK: KALÝFÝYE ELEMAN VE ÝKLÝM KRÝZÝ ANA GÜNDEM MADDELERÝMÝZ

Anadolu Yakasý Ýnþaat Müteahhitleri Derneði (AYÝDER) üyeleri ve sektör temsilcileri, 27 Mart Çarþamba günü Büyük Kulüp’te geleneksel iftar davetinde bir araya geldi. Sektör sorunlarýnýn da konuþulduðu davette, AYÝDER Baþkaný Hakan Þiþik, kalifiye eleman probleminin devam ettiðine ve depreme karþý dayanýklý binalar kadar iklim krizine karþý çevreye duyarlý binalarýn da inþasýnýn önemine dikkat çekti

AYÝDER, üyelerini, inþaat ve yapý-malzeme sektör temsilcilerini 27 Mart Çarþamba günü Büyük Kulüp’te geleneksel iftar davetinde bir araya getirdi. Sektör sorunlarýnýn da konuþulduðu davette konuþma yapan AYÝDER Baþkaný Hakan Þiþik, “Kurulduðumuz günden bu yana kentsel dönüþüm her zaman gündemimizdeydi. Kentsel dönüþümün parsel bazlý deðil, ada bazý olmasý gerektiði, salt çoðunluðun gerekliliði gibi birçok konuyu gündeme taþýdýk. Bunlarýn bazýlarý çözüme kavuþurken kentsel dönüþümde yine de istediðimiz noktada deðiliz. Artýk þehirlerimiz sadece deprem deðil, iklim tehdidiyle de karþý karþýya. Ýstanbul’u tehdit eden iklim krizine karþý binalarýn yeþil dönüþümünü de gerçekleþtirmeliyiz. Ýstanbul, tarihten beri su fakiri bir kent ve iklim kriziyle birlikte de yaðmur periyodlarýnýn azalmasý nedeniyle barajlardaki su azaldý. Bu yüzden su tüketimini azaltmalýyýz. Binalarda, siyah, gri ve mavi su ayrýmlarýnýn zorunlu olmasý ve planlara da iþlenmesi gerekiyor. Büyük sitelerde bu yapýlmaya çalýþýlýyor ancak müstakil binalarda da bunun yapýlmasý lazým. Binalarýmýzý, kendi kendine yeten, doðaya zarar vermeyen, enerjiyi minimum tüketen hale dönüþtürmeliyiz. Her döktüðümüz bir metreküp beton, milli servet. Konut alýcýlarý, inþaat firmalarýndan mutfak markasýný talep ediyor ama siyah, gri su ayrýmý istemiyor. Ne yazýk ki bu konuda konut alýcýsý bilinçsiz. Biz de bu konuya dikkat çekmek, dernek üye firmalarýn su tasarrufunu önemseyen çevreyle dost binalar inþa etmesi adýna Dünya Su Konseyi’ne üye olduk. Konseye Türkiye’den üye olan tek dernek unvanýna sahibiz” dedi.

“Eleman beklerken maliyetler de artýyor”

Hakan Þiþik, konuþmasýnda ayný zamanda sektördeki eleman sorununun da devam ettiðine dikkat çekerek þu açýklamalarda bulundu: “Günlük 1.500-2.000 TL yevmiye vermemize raðmen ne yazýk ki usta bulmakta zorlanýyoruz. Bunun bir nedeni artýk gençlerimizin neredeyse hepsi üniversite mezunu. Türkiye, en çok üniversite mezununun olduðu ülke konumuna geldi. Ýkincisi ustalarýn daha çok deprem bölgesinde çalýþýyor olmasý. Zaten bir eleman eksikliði sorunu vardý ve mevcuttaki ustalarýn da deprem bölgesine kaymasý nedeniyle bulamýyoruz. Ýnþaatýn tarzýna göre çalýþtýracaðýnýz kalifiye elemanýn da iþ becerisinin daha yüksek olmasý gerekiyor. Bu da fiyatý artýrýyor ve onlar da yoðun olduklarý için bazen o iþi yapacak kiþi için 3 ay beklemek durumunda kalýyoruz. Fakat o 3 ay içerisinde de maliyetler hýzla artmaya devam ediyor. Ne yazýk ki bu konu sadece bizim deðil, ülkemizin ana gündem maddesi durumunda. Sadece inþaatta çalýþanlar deprem bölgesinde deðiller, ayný zamanda daha yüksek fiyata yurt dýþýnda da çalýþmayý tercih ediyorlar. Her yere üniversite açmaktan ziyade ekonominin ihtiyaçlarý doðrultusunda hem mavi yakalý hem de beyaz yakalý yetiþtirmeliyiz.” Ýnþaat maliyetlerinin öngörülemez bir hýzda artmaya devam ettiðini belirten Þiþik, “Çimento, demir-çelik ve mobilya en çok artan kalemler oldu. Ortalama olarak bir evin metrekare maliyeti 30 bin TL’lerden baþlýyor. Ýnþaat maliyetlerinin artmasýnýn nedenlerine bakacak olursak kurdaki oynaklýk, akabinde talep arz dengesinin bozulmasý, pandemi sonrasýnda arsa fiyatlarýnýn artmasý gibi faktörleri sýralayabiliriz. Maliyetleri azaltacak tedbirlere baktýðýmýz zaman ise yeni arsalar geliþtirmek, kurdaki denge ve konuttaki arz talep dengesinin saðlanmasý önemli adýmlar olacaktýr. Ýnþaat sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörü olduðunu unutmamamýz gerekiyor” açýklamalarýnda bulundu.

 

Yorumlar

Top