'YALITIM MÝLLÝ GÖREVÝMÝZDÝR'

'YALITIM MÝLLÝ GÖREVÝMÝZDÝR'

Ülkemizde her 10 konuttan sadece 2'sinin yalýtýlmýþ durumda olduðuna dikkat çeken Ýzocam Genel Direktörü Murat Savcý, yalýtýmýn ekonomik kalkýnma, enerji tasarrufu ve sürdürülebilir bir gelecek için milli bir görev olduðunu vurguladý.

Ülkemizde 2023 yýlý itibarýyla toplam konut sayýsý 22 milyona ulaþtý. Buna karþýn, yalýtýmlý konut sayýmýz 4 milyon 400 bin düzeyiyle sýnýrlý kaldý. Türkiye’deki bina stokunun iyimser bir tahminle sadece yüzde 20'sinin TS 825 Binalarda Isý Yalýtým Kurallarýna uygun yalýtýlmýþ durumda olduðunu kaydeden Ýzocam Genel Direktörü Murat Savcý, “Karþýlaþtýðýmýz her 10 konuttan 8'i enerji tasarrufu ve bina ömrü bakýmýndan gerekli olan yalýtým uygulamalarýna sahip deðildir. Oysa ki yalýtým gerek ülkemizin ekonomik kalkýnmasý gerek enerji tasarrufu gerekse sürdürülebilir bir gelecek için milli görevimizdir” dedi.

Türkiye’nin cari açýðýnýn en önemli nedeninin tüm ithalat içindeki yüzde 20-25 gibi ciddi bir paya sahip olan enerji ithalatý olduðunu aktaran Murat Savcý, “Türkiye’nin enerji ithalatý faturasý 2023 yýlýnda 69 milyar 115 milyon dolar olarak kayda geçmiþtir. Ülke olarak milyarlarca dolar ödeyerek kullandýðýmýz enerjiyi yurtdýþýndan satýn almaktayýz. Tükettiðimiz enerjinin yüzde 40’ý binalarda, yaklaþýk yüzde 30’u sanayide, geri kalaný da ulaþým ve tarým gibi alanlarda kullanýlmaktadýr. Binalarýmýzda tükettiðimiz enerjinin ise yüzde 80’ini ýsýtma ve soðutma amaçlý kullanmaktayýz. Konutlarda en sýk karþýlaþýlan problem ‘yalýtým eksikliðinden dolayý ýsýnamama’ sorunudur. Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK) tarafýndan açýklanan Gelir ve Yaþam Koþullarý araþtýrmasýna göre nüfusun yüzde 39,3’ü konutunda yalýtým eksikliðinden dolayý ýsýnma sorunu yaþamaktadýr. Nüfusun yüzde 36,9’u ise sýzdýran çatý, nemli duvarlar, çürümüþ pencere çerçeveleri vb. problemlerle karþýlaþmaktadýr” diye konuþtu.

Isý yalýtýmýnýn, kendini kýsa zaman içerisinde amorti ederek hem daha iyi ýsýnmanýzý hem de enerji faturalarýnýzda tasarruf etmenizi saðladýðýný vurgulayan Ýzocam Genel Direktörü Murat Savcý, yalýtým için harcanan maliyetin lüks bir harcama deðil, aksine tasarruf ve konforun yakalanmasý için yapýlmasý gereken ciddi bir yatýrým olduðunu hatýrlattý. Doðru yalýtým malzemesi, doðru kalýnlýk ve doðru uygulama ile yalýtým yapmanýn, bina ömrü boyunca en iyi getiriyi ve en yüksek konforu saðlayacaðýný ifade eden Savcý, “Sadece yönetmeliklere uygun yapýlan yalýtým ile bir bina, yalýtýmsýz bir binaya göre %60’ýn üzerinde enerji tasarrufu saðlamaktadýr. Isýtma, soðutma, aydýnlatma ve diðer tüketimleri için çok düþük miktarda enerjiye ihtiyaç duyan Neredeyse Sýfýr Enerjili Bina (NSEB) konsepti ile ise çok yüksek enerji verimliliði elde edilebilmekte ve yalýtýmsýz bir binaya göre ortalama yüzde 90 daha az enerji tüketimi mümkün olabilmektedir. Dolayýsýyla bu denli dýþa baðýmlý olduðumuz enerji tüketiminde tasarruf konusunda almamýz gereken önlemlerin baþýnda yalýtým uygulamalarý gelmektedir. Tüm binalarýmýzýn TS 825 Binalarda Isý Yalýtým Kurallarýna uygun yalýtýlmasý halinde, ülke olarak enerji tüketiminde yüzde 14, doðalgaz tüketiminde ise yüzde 26,4 gibi önemli oranlarda tasarruf etmemiz mümkün olacaktýr. Unutmamak gerekir ki yalýtým kendini geri ödeyen bir sistemdir. Ülke ve hane ekonomisine katký saðlamasýnýn yaný sýra zararlý gaz salýmlarýnýn azaltýlmasý ve çevreye katkýsý da göz ardý edilemez boyuttadýr. Bu nedenle her zaman yalýtýma ihtiyaç olduðu unutulmamalýdýr” þeklinde konuþtu.

Ýzocam’ýn sloganý: “Bugünlere yalýtým, yarýnlara yatýrým”

Yalýtým sektörünün lider kuruluþu Ýzocam olarak, bu yýl “Bugünlere yalýtým, yarýnlara yatýrým” sloganýyla yalýtýmýn önemine bir kez daha dikkat çektiklerini dile getiren Genel Direktör Murat Savcý, açýklamalarýný þu sözlerle sürdürdü:

“Paris Anlaþmasý’ndaki gibi uluslararasý taahhütlerin yerine getirilmesi, Türkiye’deki binalarýn daha az enerji harcayan çevre dostu bir yapýya kavuþmasýna baðlýdýr. 2050 yýlýna kadar karbon nötr olma hedefine ulaþabilmemiz için binalardan ortaya çýkan ýsýtma ve soðutmadan kaynaklý emisyonlarý azaltýlmamýz gerekmektedir. Þu anda ülkemizde standartlara uygun yalýtýmlý binalarda yýllýk enerji sarfiyatý metrekare baþýna 120 - 150 kw düzeyindedir. Bina enerji verimliliði konusunda geliþmiþ ülkelerde birim metrekare/yýl olarak enerji tüketimi ise 30-50 kw olarak belirlenmiþ durumdadýr. Dolayýsýyla AB ülkeleri ile aramýzda yaklaþýk 4-5 kat fark bulunmaktadýr.

Ülkemizde son dönemde enerji verimliliði ile ilgili önemli bir adým atýldý ve 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle Binalarda Enerji Performansý Yönetmeliði’ndeki deðerler güncellendi. Bununla birlikte, yeni yapýlacak binalarda asgari enerji performansý "B"ye çýkarýldý. Düzenleme, ýsý yalýtýmýnda kullanýlan yalýtým malzemesi kalýnlýklarýnda kabaca cephelerde 3 cm, çatýlarda 5 cm ve döþemelerde 3 cm mertebelerinde bir artýþý da beraberinde getirdi. Bu düzenleme ile bir parseldeki toplam inþaat alaný 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalarýn enerji performans sýnýfýnýn en az 'B' olacak þekilde inþa edilmesi ve kullanýlacak enerjinin en az yüzde 5'inin yenilenebilir enerji kaynaklarýndan karþýlanmasý zorunlu hale geldi. 1 Ocak 2025'ten itibaren ise bir parseldeki toplam inþaat alaný sýnýrý 5 bin metrekareden 2 bin metrekareye çekilerek neredeyse sýfýr enerjili bina konseptinin kapsamý geniþletilecek ve yenilenebilir enerji þartý yüzde 10’a getirilecek. Ancak enerjide dýþa baðýmlýlýðýmýzý azaltmak için tüm binalarý kapsayan ve enerji verimliliðinde yüzde 20’den çok daha fazla iyileþtirme hedefleyen düzenlemelere ihtiyacýmýz olduðunu da unutmamamýz gerekmektedir.”

 

Yorumlar

Top