BANKA MEVDUATIYLA YENÝ EV SAHÝBÝ OLMAK MÜMKÜN

BANKA MEVDUATIYLA YENÝ EV SAHÝBÝ OLMAK MÜMKÜN

Merkez Bankasý'nýn politika faizini yüzde 50'ye çýkarmasýnýn ardýndan yatýrýmcýlar mevduatlarýný bankalarda deðerlendirmeye devam ediyor.

Yatýrýmcýlarýn psikolojik olarak bankalara yöneldiðini ve konut almaktan uzaklaþtýðýný belirten Sirius Yapý Yönetim Kurulu Baþkaný Barýþ Öncü, bankada parasý olanlarýn mevduat gelirlerini gayrimenkule yatýrmalarý çaðrýsýnda bulundu.

 

7 milyonluk bir mevduatýn aylýk getirisinin 350 bin TL. civarýnda olduðunu kaydeden Öncü, “Bu faizden elde edilen gelir 18 ay boyunca gayrimenkule yatýrýldýðý zaman vatandaþ ana parasýna dokunmadan yeni bir eve kavuþur. Üstelik bugün 7 milyon TL.'ye aldýðý evin fiyatý bir buçuk yýl sonra neredeyse iki katýna çýkar ve 14 milyon TL. olur. Yatýrýmcý ana parasýyla birlikte 3 katý bir kazanç saðlamýþ olur. Oysa bankada deðerlendireceði para en fazla 2 katý gelir elde edebilir” diye konuþtu

 

MEVDUAT GELÝRÝNÝ GAYRÝMENKUL ÝLE SÝGORTALAYIN

 

Gayrimenkul yatýrýmý yapmak isteyen insanlarda 'faizler düþerse ne olacak?' sorusunun akla geldiðini de vurgulayan Barýþ Öncü, “Faiz düþerse bankalardan alacaklarý kar oraný da düþecek. ELde ettikleri faiz gelirini gayrimenkule yatýrýrlarsa evin fiyatý sürekli artmaya devam edecek. Mevduat gelirini gayrimenkul ile sigortalamýþ olacaklar. Biz de Sirius Florida projemizde yüzde 10 peþin olmak üzere bu ödeme sistemiyle yeni yatýrýmcýlarý bekliyoruz. Pandemi sürecinden bu yana bazý ürünlerde yüzde 3 bine varan artýþlar odu. Enflasyon arttýðý sürece inþaat malzemesi, arsa fiyatlarý da yükselmeye devam edecek. Bu nedenle konut almak isteyenlerin zamana karþý avantaj saðlamalarý için satýn alma konusunda acele etmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandý.

 

YENÝ KONUT ÝÇÝN YENÝ ARSA ÜRETÝLMELÝ

 

Müteahhitlerin uygun fiyatlý arsa bulamadýklarý için sorun yaþadýklarýný söyleyen Sirius Yapý Yönetim Kurulu Baþkaný Barýþ Öncü, hem devlet hem de yerel yönetimlerin yeni arsa üretimi konusunda bir an önce harekete geçmeleri gerektiðini vurguladý.

 

Barýþ Öncü þöyle devam etti: “Ýzmir'de merkezde büyük metrekareli arsa bulmakta zorlanýyoruz. Metrekareler büyüdükçe fiyatlar da çok artýyor. Ýnþaat sektörü olarak en büyük sorunlarýmýzýn baþýnda arsa geliyor. Kent merkezinde, artýk tarla ve orman olma vasfýný kaybetmiþ ve kamuya ait binlerce dönüm arazi bulunuyor. Bunlarýn alt ve üst ölçekli planlamalarý yapýlmalý ve vatandaþýn lehine imara açýlmalý. Alt ve orta gelir grubunun ev sahibi olabilmeleri için öncelik onlara verilmeli. Verimli topraklar ve ovalara konut yapýlacaðýna bu alanlar deðerlendirilmeli. Bu konuda alt yapý hizmetlerinin kolay kurulabileceði ve otoyola yakýn noktalar tespit edilmeli. Deprem gerçeðini de unutmadan kentsel dönüþüme de aciliyet verilmeli. Gerekli kredi ve destekler saðlanarak bina bazýnda deðil ada bazýnda planlama yapýlmalý. Göreve baþlayan tüm belediye baþkanlarýný tebrik ediyorum. Gerekli planlama, imar ve altyapý çalýþmalarý için harekete geçme çaðrýsýnda bulunuyorum. Bizler müteahhitler dernekleri ve federasyonlarý olarak tüm desteði vermeye de hazýrýz”

 

Yorumlar

Top