HATAY'DA KÝRA FÝYATLARI DEPREM ÖNCESÝNE GÖRE YÜZDE 300 - YÜZDE 400 ARTTI

HATAY'DA KÝRA FÝYATLARI DEPREM ÖNCESÝNE GÖRE YÜZDE 300 - YÜZDE 400 ARTTI

EVA Gayrimenkul Deðerleme Uzmaný Menekþe Ceren Akar, depremin vurduðu Hatay’da konut piyasasýný mercek altýna aldý. Hatay genelinde tarla fiyatlarý, deprem öncesine göre %300 ile %400 arasýnda artarken, yeni konutlarda 22.000 TL/m² ile 2.7000 TL/m² aralýðýnda, müstakil yapýlar 60.000 TL/m² ile 75.000 TL/m² aralýðýnda, imarlý arsalar 8.000 TL/m² ile 15.000 TL/m² aralýðýnda, Tarým arazileri ise 500 TL/m² ile 2.000 TL/m² aralýðýnda deðiþiyor.

Deprem sonrasýnda Hatay bölgesinde yaþanan yýkýmlarýn ardýndan gayrimenkul piyasasýnda çeþitli deðiþiklikler gözlemlendiðini belirten EVA Gayrimenkul Deðerleme Uzmaný Menekþe Ceren Akar, “Yýkýmýn fazla olduðu Antakya, Defne, Samandað, Kýrýkhan ve Hassa gibi ilçelerde, çok katlý apartman tarzý gayrimenkul satýþlarý neredeyse durma noktasýna geldi. Bu ilçelerde, binalarýn büyük kýsmýnýn yýkýlmasý veya aðýr hasar almasý nedeniyle satýþlarýn gerçekleþmemesi, fiyat artýþlarýna raðmen talebin düþük kalmasýna neden olmakta. Satýþ fiyatlarýnda %50 civarýnda bir artýþ yaþanmasýna raðmen, bu fiyatlar üzerinden satýþlar gerçekleþmiyor. Bu durum, bölge halkýnýn mevcut konutlardan uzaklaþmaya yönelmesi veya daha güvenli bölgelere yönelmesiyle de iliþkilendirilebilir. Yýkýmýn çok olduðu bölgelerde hasarsýz az sayýda konut kalmasý, talebin bu konutlara yönelmesine neden olurken, bu da kira fiyatlarýnda %300 - %400 arasýnda bir artýþa sebep oldu. Bunun en büyük nedeni ise az sayýda kalmýþ saðlam konutlara karþý hýzlý barýnma ihtiyacý doðmasýdýr.” dedi.

Müstakil konut ve arsalarýn satýþ bedellerinde %100 artýþ

Hatay genelinde tarla fiyatlarýnýn deprem öncesine göre %300 ile %400 arasýnda artýþ gösterdiðini de sözlerine ekleyen Akar, “Söz konusu yüksek artýþa raðmen, tarla satýþlarýnda alým/satýmýn gerçekleþtiðini söyleyebiliriz. Özellikle yerleþim yerlerine yakýn arazilere yatýrým amaçlý da raðbet var. Diðer yandan, yýkýmýn az olduðu bölgelerde ise müstakil tarzda konut yapýlarý ve arsalarýn satýþ bedellerinde %100 civarýnda bir artýþ yaþanmasýna raðmen, satýþlarýn oldukça az gerçekleþtiði gözlemlenmektedir. Bölgedeki yýkýmýn az olduðu bölgelerdeki konutlarýn talep görmesi etkili olmaktadýr. Ancak, yine de satýþlarýn beklenenden daha düþük olmasý, bölgedeki genel ekonomik belirsizlikler ve depremin yol açtýðý kýsmi tereddütlerle iliþkilendirilebilir.

Yeni konutlarda fiyatlar 22.000 TL/m² ile 2.7000 TL/m² aralýðýnda

Güncel durumda birim deðeri olarak bölgeyi analiz edecek olursak yaklaþýk rakamlar;  Arsuz ve Ýskenderun ilçelerinde yeni konutlarda 22.000 TL/m² ile 2.7000 TL/m² aralýðýnda, müstakil yapýlar 60..000 TL/m² ile 75000 TL/m² aralýðýnda, imarlý arsalar 8.000 TL/m² ile 15.000 TL/m² aralýðýnda, Tarým arazileri 500 TL/m² ile 2.000 TL/m² aralýðýnda, þehir yerleþik konumlarýna yakýn fakat yapýlaþma hakký bulunmayan tarým arazileri ise 1.500 TL/m² ile 2000 TL/m² aralýðýnda pazarlanmaya çalýþýlmaktadýr.

Tarým arazileri 2.000 TL/m² ile 2.500 TL/m² aralýðýnda

Erzin, Payas ve Dörtyol ilçelerinde yeni konutlarda 17.000 TL/m² ile 22.000 TL/m² aralýðýnda, müstakil yapýlar 30.000 TL/m² bandýnda, imarlý arsalar 2.000 TL/m² ile 5.000 TL/m² aralýðýnda, Tarým arazileri 500 TL/m² ile 2000 TL/m² aralýðýnda, þehir yerleþik konumlarýna yakýn fakat yapýlaþma hakký bulunmayan tarým arazileri ise 2.000 TL/m² ile 2.500 TL/m² aralýðýnda pazarlanmaya çalýþýlmaktadýr.

Antakya ve Defne’de fiyatlar 18.000 TL/m² ile 23.000 TL/m² aralýðýnda deðiþiyor

Antakya, Defne, Samandað, Kýrýkhan, Reyhanlý, Kumlu ve Hassa ilçelerinde yeni konutlarda 18.000 TL/m² ile 23.000 TL/m² aralýðýnda, müstakil yapýlar 40.000 TL/m² ile 50.000 TL/m² aralýðýnda, imarlý arsalar 4.000 TL/m² ile 6.000 TL/m² aralýðýnda, Tarým arazileri 400 TL/m² ile 900 TL/m² aralýðýnda, þehir yerleþik konumlarýna yakýn fakat yapýlaþma hakký bulunmayan tarým arazileri ise 700 TL/m² ile 1500 TL/m² aralýðýnda pazarlanmaya çalýþýlmaktadýr.

Bölge halký yavaþ yavaþ dönmeye baþladý

Deprem sonrasýnda, Hatay bölgesinde yaþanan göç hareketleri önemli bir sosyo-ekonomik deðiþime iþaret etmektedir. Ýlk etapta, depremin etkilediði bölgelerden çevre illere yoðun bir göç akýþý gözlemlenmiþtir. Ancak son zamanlarda, bu göç eðiliminin tersine döndüðü ve bölge sakinlerinin çeþitli nedenlerle geri dönmeye baþladýðý dikkat çekmektedir. Geri dönüþ eðiliminin öncelikli sebepleri arasýnda, ekonomik zorluklar ve iþ bulma güçlükleri ile yüksek kira maliyetleri yer almaktadýr. Ayrýca, bölge halkýnýn, köklerine ve geçmiþlerine olan baðlýlýklarý da geri dönüþ eðilimini artýran önemli bir faktör. Konteyner kentlerin artýþ göstermesinin ve sosyal yardýmlarýn devam etmesinin, geri dönüþ eðilimini desteklediðini göstermektedir. Konteyner kentler, depremzedelere geçici konut saðlamak amacýyla oluþturulmuþ ve bu süreçte birçok aileye barýnma imkaný sunmuþtur. Ayrýca, sosyal yardýmlarýn sürekliliði, bölge sakinlerinin geçici olarak ayrýldýklarý bölgelere geri dönmelerini teþvik etmektedir.

Geri dönüþ oranlarýnýn %40-50 aralýðýnda olduðu tahmin edilmektedir. Ancak bu oranlar, hala belirsizliklerle ve deðiþkenliklerle karþý karþýyadýr. Özellikle ekonomik koþullarýn ve istihdam olanaklarýnýn bölgede nasýl þekilleneceði, geri dönüþ eðilimini belirleyen önemli faktörler arasýnda yer almaktadýr. Bununla birlikte, bölgeye yönelik altyapý iyileþtirme çalýþmalarý ve kentsel dönüþüm projelerinin hayata geçirilmesi, geri dönüþ sürecini hýzlandýrabilir ve bölgenin yeniden yapýlanma sürecine olumlu katký saðlayabilir.

Maliyetlerden Dolayý Ýnþaat firmalarý bölgede hýzlý ilerleyemiyor

Bölgede yeni inþaat baþlama oranlarý oldukça düþük seviyede olduðu gözlemlenmektedir. Bu durumun temel nedenlerinden biri, inþaat maliyetlerinin yüksek olmasýdýr. Yüksek maliyetler, geliþtiricilerin yeni projelere baþlama konusunda çekingen olmalarýna yol açmaktadýr. Ayrýca, satýþ gerçekleþme oranlarýnýn düþük olmasý da yeni inþaatlarýn baþlamasýný zorlaþtýrmaktadýr. Potansiyel alýcýlarýn bölgedeki ekonomik belirsizlikler nedeniyle konut satýn alma konusunda tereddüt yaþamalarý, bu düþük satýþ oranlarýnýn ana nedenlerinden biridir. Öte yandan, TOKÝ'nin bölgede yoðun bir konut inþaatý programý yürütmesi, özel sektör geliþtiricilerinin rekabet etme zorluðunu artýrmaktadýr. TOKÝ'nin uygun fiyatlý konutlar sunmasý, özel sektör projelerinin cazibesini azaltmaktadýr. Bu durum da yeni inþaat projelerinin baþlamasýný yavaþlatmaktadýr.” þeklinde konuþtu.

Yorumlar

Top