OSB'LERDE YILLIK KÝRA ARTIÞLARI ORTALAMA YÜZDE 102 SEVÝYESÝNDE GERÇEKLEÞTÝ

OSB'LERDE YILLIK KÝRA ARTIÞLARI ORTALAMA YÜZDE 102 SEVÝYESÝNDE GERÇEKLEÞTÝ

Türkiye ekonomisinde ve illerin kalkýnmasýnda önemli bir yeri bulunan organize sanayi bölgeleri (OSB) hakkýnda önemli bir araþtýrmaya daha imza atan TSKB Gayrimenkul Deðerleme A.Þ., OSB’lerde yýllýk kira artýþlarýnýn ortalama yüzde 102 seviyesinde gerçekleþtiðini ortaya koydu. Kira artýþýnda öne çýkan þehirler arasýnda Malatya, Konya, Antalya, Eskiþehir ve Sakarya yer alýrken, kira artýþlarýnýn yýllýk enflasyon oranýnýn üzerinde artýþ göstermesi dikkat çekiyor. Araþtýrma kapsamýnda; OSB’lerdeki arsa deðer artýþlarý, doluluk oranlarý ve yatýrýmlarýn geri dönüþ süreleri gibi konularda önemli veriler öne çýkýyor.

TSKB Gayrimenkul Deðerleme A.Þ. organize sanayi bölgeleri özelindeki kapsamlý araþtýrmalarýna devam ediyor. Türkiye ekonomisi ve kent geliþiminde yönlendirici bir etkisi bulunan ve pek çok firmaya ev sahipliði yapan organize sanayi bölgelerini mercek altýna alan þirket, yýllýk kira deðer artýþý, deðer deðiþimiyle birlikte yapýlaþma haklarý ve doluluk oranlarýna dikkat çekiyor. 

Son yýllarda sanayi yapýlarýna yönelik artan taleplerin hem arsa satýþ deðerleri hem de fabrika kira deðerlerinde yukarý yönlü bir deðiþimi beraberinde getirdiðini ifade eden TSKB Gayrimenkul Deðerleme A.Þ. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya “OSB’lerde yýllýk ortalama kira artýþlarý yüzde 102 seviyesinde gerçekleþti. Artýþlarda baþý çeken iller arasýnda; Malatya, Konya, Antalya, Eskiþehir ve Sakarya yer alýyor. Kira artýþlarýnýn yýllýk enflasyon oranýnýn üzerinde gerçekleþtiðini gözlemliyoruz” dedi. 

Fabrika kiralarýndaki artýþta arsa tahsislerinin tamamlanmasýyla birlikte sýnýrlý fabrika arzý ve talep artýþý ile enflasyon oranlarýndaki artýþýn önemli bir rol oynadýðýna iþaret eden Maya, “Büyükþehirlerin genelinde kira artýþlarýnýn önceki yýl görülen yüksek artýþlardan sonra artýþ oranlarýnýn hýz kestiði görünüyor. Antalya’da ise bölgenin artan nüfusu ve sanayisinin geliþme hýzý kira artýþ oranlarýnda da ortaya çýkýyor. Marmara Bölgesi’nde artýþ seviyelerinin Kocaeli ve Sakarya illerinde yüksek olduðunu belirtebiliriz. Özellikle Sakarya’da diðer illere kýyasla baz kira bedelllerinin düþük olmasý talebi artýrmakla birlikte, bu durum artýþ oranlarýna yansýdý. Kira artýþlarýnýn daðýlýmýndan ayrýca sanayicilerin Anadolu’ya yöneldiði de gözlemleniyor. Ýç Anadolu Bölgesi’nde özellikle deprem sonrasýnda Konya ve Eskiþehir de oluþan talep artýþýna istinaden kira artýþ oraný yüzde 130’un üzerinde gerçekleþti. Malatya özelinde de deprem sonrasýnda bölgede bir artýþ kaydedildi” diye konuþtu.

Endüstriyel yapýlardaki yatýrýmlarýn geri dönüþ süreleri kýsaldý

OSB’lerdeki kira bedelleri üzerinden yatýrýmlarýn geri dönüþ sürelerini hesapladýklarýný ve ortalama amorti süresinin 17,5 yýl olduðunu belirten Maya, “Türkiye genelinde endüstriyel yapýlarýn geri dönüþ süreleri 2023 yýlýndaki ortalama deðeri olan 17,9 yýldan, 2024 yýlýnda 17,5 yýla geriledi. Geri dönüþ sürelerinin, gayrimenkulün pazar deðerinin yatýrýmýn bir yýllýk kira deðerine bölünmesiyle elde edildiðini söyleyebiliriz. Ýnþaat maliyetinde yaþanan artýþlar ve endüstriyel yapýlara artan talep geri dönüþ sürelerinde artýþa yol açmýþken bu yýl geri dönüþ sürelerinde kýsalmalar dikkat çekiyor. Sanayi bölgelerinde yatýrým geri dönüþ süresinde kýsalmanýn en fazla olduðu iller Eskiþehir ve Sakarya oldu. Bu illerde kira bedellerinde de artýþ oranlarýnýn yüksek olduðu görüldü. Ýstanbul, Samsun, Adana ve Ankara illerinde ise bir önceki yýla göre sýnýrlý bir artýþ gerçekleþmiþti” dedi.

OSB’lerdeki arsa deðer artýþlarý yýllýk ortalama yüzde 92 olarak kaydedildi

OSB’lerde yýllýk ortalama arsa deðer artýþýnýn yüzde 92 olduðunu ifade eden Maya, “Yýllýk arsa deðer artýþlarýnda Eskiþehir, Ýzmir, Antalya, Manisa ve Ankara ön plana çýkarken Kocaeli ve Sakarya dýþýndaki tüm bölgelerde enflasyonun üzerinde bir artýþ gerçekleþtiði görünüyor. Arsa deðerlerini, doluluk oranýnýn yüksek olmasý, sýnýrlý arsa arzý ve talep artýþý olumlu etkiliyor. Arsa deðer artýþlarýnda Ýzmir, Manisa, Antalya, Ankara ve Eskiþehir gibi illerde talep artýþý en önemli itici güç olurken Eskiþehir’de baz deðerlerin düþük olmasýnýn da güçlü artýþ oranlarýnda etkisi bulunuyor. Piyasasý daha oturmuþ ve yüksek satýþ birim deðerlerine sahip olan Ýstanbul ile yakýn çevresinde ise ortalamanýn kýsmen altýnda artýþ oranlarý gözlemleniyor. Malatya’da ise deprem felaketlerinin ardýndan piyasada yaþanan belirsizlik ve arz-talep mekanizmasýnda bozulma fiyatlama davranýþlarýný deðiþtirdi” dedi.

 

Yorumlar

Top