TURKEYBUILD ÝSTANBUL'UN ÝKÝNCÝ GÜNÜNDE YAPAY ZEKA ÖN PLANA ÇIKTI!

TURKEYBUILD ÝSTANBUL'UN ÝKÝNCÝ GÜNÜNDE YAPAY ZEKA ÖN PLANA ÇIKTI!

Türkiye’ye yüksek döviz girdisi saðlayan ve her dönemde dinamizmini koruyan yapý sektörü, yerli ve yabancý tüm paydaþlarý ile bölgenin en güçlü iþ birliði platformu Yapý Fuarý – Turkeybuild Ýstanbul, ikinci gününde de gündemi belirleyen etkinlikleri ile sektöre yön vermeyi sürdürdü. “Tasarla Türet, Yapay Zeka ile Üret!” temasýyla teknolojinin geliþimi ve yapay zekanýn yükseliþi, tasarýmýn evrimi, inovatif malzemeler ve uygulamalar tartýþýldý.

Türkiye yapý sektörünün nabzýný tutan ve 46. kez kapýlarýný açan Yapý Fuarý – Turkeybuild Ýstanbul, yapý inþaat malzemeleri ve teknolojileri alanýnda 10.000’den fazla uluslararasý profesyonel alýcýyý TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde aðýrlamaya devam ediyor. 55 bin ziyaretçinin beklendiði fuar, sektördeki önemli kurum ve kuruluþlarýn iþ birliðinde, inþaat sektörüne yön veren son geliþmeleri gündeme taþýrken, her yýl düzenlediði “VIP Alým Heyeti Programý” ile bu yýl 70 ülkeden 400’ün üzerinde yabancý satýn almacýya ev sahipliði yapýyor.

Dört gün sürecek fuarýn ikinci günü, “Tasarla Türet, Yapay Zeka ile Üret!” temasý ile tasarýmýn evrimi, teknoloji ve yapay zeka ile ilgili yenilikler ele alýndý. 3D modelleme, akýllý malzemeler ve tasarým süreçlerindeki dönüþüm, malzeme teknolojilerindeki devrim ve akýllý binalarýn yaratýcý potansiyeli gibi konular, sektördeki ileri düzey çözümler ve yapay zeka destekli sürdürülebilir mimarlýk tartýþýldý.

Salon Architects Kurucusu, Mimar Alper Derinboðaz’ýn eþ küratörlüðünü yaptýðý bu özel günün panelleri Sanatçý ve Eðitmen Bager Akbay’ýn Yapay Zeka Okuryazarlýðý adlý açýlýþ konuþmasý ile baþladý. Yapay zeka uygulamalarýnýn metin yazýmý ve görsel yaratýmýnda nasýl kullanýlacaðýný anlatan Akbay, gelecekte kiþiselleþtirilmiþ filmlerin izlenebileceðini ve  arayüzlerin yok olacaðýný, akýllý ev ve IoT uygulamalarýnýn artacaðýný açýkladý.

“Tasarým Teknolojilerinde Devrim: Yapay Zeka, 3B ve IoT” konusuyla Atlas Space CEO’su Ahmet Burçin Gürbüz moderasyonunda gerçekleþtirilen panelde, Maltepe Üniversitesi Mimarlýk ve Tasarým Fakültesi Mimarlýk Bölümü Öðretim Üyesi Dr. Asena Kumsal Þen Bayram ve Dex Cook CEO’su ve Giriþimci Recai Üçok , yapay zeka ile 3D modelleme ve IoT'nin etkileþimini ele aldý.

2029 yýlýnda dünyadaki bütün bilginin iþlenmiþ olacaðýný vurgulayan Burçin Gürbüz, “Teknolojiden önce korkuyoruz, ancak konforunu görünce de standart hale geliyor. Ýnsanlara bu durumu göstermek gerekiyor.  Herþey çok hýzlý geliþiyor, saatlerce süren iþlemler bir dakikada gerçekleþiyor. 2029 yýlýnda genel yapay zeka oturmuþ ve dünyadaki bütün bilgi iþlenmiþ olacak. Sonrasýnda da insanlar için ‘düþünebilme’ ve ‘yaptýrabilme’ gücü öne çýkacak. Bu nedenle mimar olarak herþeyden biraz bilmek gerekiyor” dedi. 

Dex Cook CEO’su ve Giriþimci Recai Üçok ise “Büyük firmalar takýmda olmayacak, hýzlý dönüþümler görüyoruz. Dijital mimari bu hýzlý dönüþümde ne yapacak merak konusu” þeklinde deðerlendirmelerde bulundu.

Urban Atölye & Tuþpa NK, Mimar Nilüfer Kozikoðlu   moderasyonunda “Dijital ve Fiziksel Doku: Mekan Malzeme Sentezi” isimli panelde akýllý malzemeler ve tasarým süreçlerindeki dönüþüm ile malzeme teknolojileri Yapý Arena Sahnesi’ne taþýndý.

Yeni teknolojilerin yeni malzeme ihtiyacý doðurduðuna vurgu yapan Parametric Architecture Kurucusu Hamid Hassanzadeh, “Yeni yapý teknolojileri, yeni malzemeler de gerektiriyor. Algoritmalarla malzemeler optimize ediliyor. Hiç çizim yapmadan üretime gönderilen koltuklar var mesela... Belirli yapay zeka uygulamalarý çok yararlý, büyük katma deðer saðlýyor. Yeni teknolojiler, yeni fýrsatlar getiririyor. Ýki cümle ile tarif edip, üç boyutlu bir tasarýmý birkaç dakika için karþýsýnýzda görebilmeniz mümkün” dedi.

Kadir Has Üniversitesi Mimarlýk Bölüm Baþkaný Doç.Dr. Sabri Gökmen moderatörlüðünde “Akýllý Binalarýn Yaratýcý Potansiyeli: Yapay Zeka Destekli Mimarlýk” adlý oturumda akýllý binalarýn yaratýcý potansiyeli ve yapay zeka destekli sürdürülebilir mimarlýk gündeme getirildi. 

Mimarlýkta  yaþanacak deðiþimleri açýklayan Toros & Partners Kurucusu Derya Toros“Dünya bir þekilde dijitale dönecek. Yapay zeka ile daha multidisipliner kiþiler, teknoloji, sanat ve farklý iþ kollarýný birleþtirenlerin kalacaðýný düþünüyorum. Mimarlýkta malzeme, AR-GE süreçleri deðiþecek. Bilim de deðiþecek” þeklinde konuþtu.

Moderatörlüðünü Degostudio ve Studio OM Kurucu Ortaðý, Özge Meriç’ün yaptýðý “Mimarlýkta Ýþbirliði Aracý Olarak Teknoloji” adlý son panelde teknolojinin içþelleþtirilmesi ve yeni iþbirlikleri örnekleri tanýtýldý.

 Altýn Mýknatýs Stant Tasarým Ödülleri sahiplerini buldu! 

Yapý Fuarý – Turkeybuild Ýstanbul, her yýl olduðu gibi bu yýl da Altýn Mýknatýs Stant Tasarým Ödülleri’ni sahipleri ile buluþturdu. Birbirinden deðerli markalarýn yarýþtýðý ödül töreninin kazananlarý þu þekilde oldu:

  • “Standýnda Üstün Teknoloji Çözümleri Sunan Firma: TMS Kalýp ve Ýskele Sistemleri
  • “Standýnda Üstün Yaratýcý Kimlik Tasarýmý Sunan Firma”: Bestofis Modüler Bölme Sistemleri
  • “Standýnda Üstün Ziyaretçi Etkileþimi Sunan Firma”: MSA Spor ve Kent Ekipmanlarý 
  • “Standýnda Sürdürülebilir Ürününü Sürdürülebilir Kriterlerle Sergileyen Firma”: NASWOOD-Nasreddin Orman Ürünleri
  • ICA Events Teþvik Ödülü: A.T.S. Ateþ Tuðla / DesignFloor-Aslan Yapý Ürünleri / WOOD- Y Uður Ünal Orman Ürünleri
  • Mansiyon ödülü: Retro Parke Mobilya
  • 1.lik Ödülü: Falcon Aðaç
  • 2.lik Ödülü: Samet Kalýp 
  • 3.lük Ödülü: Derby Kimya

 

Yorumlar

Top