45. YAPI FUARI - TURKEYBUILD ÝSTANBUL'DAN MÝMARLARA ÝPUÇLARI

45. YAPI FUARI - TURKEYBUILD ÝSTANBUL'DAN MÝMARLARA ÝPUÇLARI

Türkiye’nin lokomotif sektörü olan inþaat sektöründe 46 yýldýr katma deðer yaratan, yeni iþ fýrsatlarý sunan ve her sene birbirinden zengin içerikleriyle sektörel bilgi paylaþýmýna imkân tanýyan, Yapý Fuarý – Turkeybuild Ýstanbul, ülke ekonomisine yadsýnamaz bir katký saðlýyor. 17-20 Nisan tarihleri arasýnda TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde sektöre ev sahipliði yapan Yapý Fuarý – Turkeybuild Ýstanbul, son gününde önemli etkinliklere yer verdi. Mimar Sedat Bayrak, mimari deneyimleri ile öðrencilere yön gösterdi, sosyal medyada öne çýkmanýn ipuçlarýný söyledi.

Her yýl binlerce yabancý yatýrýmcýyla yerli iþ ortaklarýný bir araya getiren Yapý Fuarý – Turkeybuild Ýstanbul, son gününde de sektör temsilcilerini güçlü ve yön veren etkinliklerle buluþturdu. Yabancý katýlýmcý, alýcý ve ziyaretçi ilgisinin katlanarak devam ettiði Yapý Fuarý – Turkeybuild Ýstanbul’un son günü ‘Mimari Ýletiþimin DNA’sý söyleþilerinde yapý sektöründe iletiþim ve pazarlama alanlarýna odaklanýlarak, sosyal medyada mimarlara ulaþmanýn kodlarý, yeni dünya düzeninde iþverenlerle kontakt kurmanýn ipuçlarý ve piyasadaki rekabet stratejileri gibi dikkat çeken baþlýklar ele alýndý. 

Fuarýn son gününde “Mimari Ýletiþimin Güncel Kodlar: Karar Vericilere Ulaþmak” konulu oturum ile güne baþlandý. Anahtar konuþmacý FS Mimarlýk Kurucu Ortaðý, Mimar Sedat Bayrakprojelerinin çoðunu Y kuþaðýna yaptýðýný ve bu sayýnýn artacaðýna vurgu yaparak “Mimarlýk ofisleri küçülecek. Daha çok kiþinin kendi ofisi olacak. Bu nedenle sosyal medyada görünür olmak çok önemli. Çok takipçiniz olmanýz iþverenlerin sizi tercihini etkiliyor. Ýnsanlar B2B tanýdýk yüzleri seviyor ve onlara iþ veriyor” dedi.

 

Mimaride fuar katýlýmý ve sosyal medyanýn önemi...

 

Hangi sosyal platformlarýn mimarlar için yararlý olduðunu anlatarak, sosyal medyada öne çýkma ve tanýnmanýn ipuçlarýný da veren Bayrak, “Bütçe ve emsal en önemli 2 parametre, bunlara göre tasarým yapmak gerekiyor. Yeni mimarlar, laminant parke ve lamine parke farkýný bilmediðini fark edebiliyor. Bu nedenle yapý malzemelerini bilmek, fuarlarý takip etmek, üreticilerle tanýþmak çok önemli. Bu bilgiler, uygulama tarafýnda mimarlara çok destek veriyor” deðerlendirmesinde de bulundu. Mimar Sedat Bayrak, üreticilere de seslenerek “Fuarlar, üreticiler için de çok önemli. Mimarlarý öðrenciyken yakalamak çok yararlý olabiliyor. Öðrenciyken beni yakalayan firmalarý þu an müþterilerime proje teklifi verirken malzeme tedarik edeceðim firmalar arasýnda ilk sýraya yazýyorum” dedi.

Ýç mimaride pazarýn sürekli büyüdüðüne de vurgu yapan Bayrak, “Proje ve inþaat birlikte çýkýyor.  Herkes sahada birlikte çalýþýyor. Her þey hýzlý olmaya doðru gidiyor. ‘Robotlar sýva yapacak, mavi yakaya ihtiyaç olmayacak’ diyorduk. Ancak piyasada þu anda usta yok. þantiyelerde 40 yaþ altý uygulamacý yok.  Bu alanda ekipler kurabilirsiniz. Büyük potansiyel var ” þeklinde açýklamada bulundu.

 

Karbon nötr yapýlar inþa etmenin önemine vurgu

Fuarýn dikkat çeken oturumlarýndan “Taslaklarýn Ötesinde: Karbon Nötr Yapýlar Ýnþa Etmek”te konuþan AURA Design Studio Kurucusu, Filiz Cingi Yurdakul, neden karbon nötr yapýlar inþa etmek gerektiðini anlattý. Cingi Yurdakul, “Karbon nötr yapýlar inþa etmek gerekli... Sera gazlarý insanlarýn tükettikleri, ürettikleri araç ve gereçlerin kullanýmý sonrasýnda oluþan gazlar. Ýnþaat sektörü olarak da payýmýz var ve büyük bir sorumluluða sahibiz. Yerküre ýsýsý artýyor ve dünya 2 derece ýsýnmayý kaldýrabilir. Isý adalarý oluþmasý kritik; yapýlar ýsýndýkça, hava ýsýndýkça, soðutma ihtiyacý da ekstra enerji üretimine ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle yenilenebilir enerji üretimine, jeotermal sistemler, güneþ panelleri, rüzgâr tribünleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarýna dayalý enerjisi santralleri çok önemli ve projelerde bu kaynaklara yer veriyoruz. Yapýlarýn enerji verimliliði saðlanmalý ve daha az enerji tüketen yapýlar üretmek gerekiyor” þeklinde konuþtu.

“Doðadan Öðrenen Mimarlýk” konulu oturumda sürdürülebilir mimari konusunda ödül sahibi olan A Mimarlýk Kurucusu, Mimar-Döngüsel Tarasýmcý Özgül Öztürk, “Döngüsel ekonomi zincirini aktaran açýklamalar; azaltmak, geri kazanmak, yeniden kullanmak, geri dönüþtürmek, reddetmek, onarmak, yeniden tasarlamak ve hediye etmek þeklinde özetlenebilir. Küresel ekonomide % 7.2 döngüsellik söz konusu, % 93 gibi el deðmemiþ alanda kim bilir neler mümkün… Sürdürülebilir mimari ve sürdürülebilir kalkýnma açýsýndan yapabileceðimiz çok þey var” açýklamasýnda bulundu.

“Sürdürülebilir Tasarým için Ýþ Birliði” konulu oturumda ise sürdürülebilirlik için yeni nesil üretim metotlarýnýn önemine deðinen Daedalus Furniture Kurucu Ortaðý, Ürün Tasarýmcýsý Nazar Þigaher, “Yeni nesil üretim metotlarýný deneyimlemek ve aþina olmak çok önemli. Belli fikirler olabilir ama sürdürülebilirlik ekonomisi ile alakalý üreticilerin sektör içinde olmasý ve yaygýnlaþmasý, kendi ekonomilerini yaratarak var olabilecekleri bir zemin olmasý gerekiyor” deðerlendirmesinde bulundu.

Bu yýl 46. kez kapýlarýný açan Yapý Fuarý – Turkeybuild Ýstanbul, dört gün boyunca “VIP Alým Heyeti Programý” ile 70’ten fazla ülkeden 400’ün üzerinde yabancý satýn almacýya ev sahipliði yaptý. 700 milyon Euro’luk iþ hacmi hedefiyle ziyaretçilerini aðýrlayan fuar, 10.000’den fazla uluslararasý profesyonel alýcýyý aðýrladý. Türk yapý sektörünün en uzun süredir düzenlenen Yapý Fuarý – Turkeybuild Ýstanbul, 4 gün boyunca 25 etkinlikte 50’den fazla konuþmacý ile mimarlýk, tasarýmda inovatif yaklaþýmlar ve yapay zeka, sürdürülebilirlik ve yapý malzemeleri gibi sektöre yön verecek konularý, her gün farklý bir tema altýnda ele aldý. Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti, Rusya ve Polonya’nýn pavilyon olarak yer aldýðý fuar; Ýtalya, Almanya, Rusya, Litvanya, Slovenya, Birleþik Arap Emirlikleri, Güney Kore, Polonya, Avusturya ve Çin’den katýlýmcýlarý aðýrladý. 

Yorumlar

Top