SATILIK VE KÝRALIK KONUT PÝYASASINDA FÝYATLAR GERÝLÝYOR

SATILIK VE KÝRALIK KONUT PÝYASASINDA FÝYATLAR GERÝLÝYOR

Sahibinden.com Bahçeþehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araþtýrmalar Merkezi (BETAM) iþbirliðiyle hazýrlanan “sahibindex Kiralýk ve Satýlýk Konut Piyasasý Görünümü” Mart raporunda kiralýk ve satýlýk konut piyasasýndaki deðiþimler mercek altýna alýndý.

Rapora göre reel satýþ fiyatlarýndaki düþüþ 9 aydýr devam ediyor. Reel fiyatlardaki yýllýk deðiþim oraný ülke genelinde yüzde -14,1’e, Ýstanbul’da yüzde -16,1’e, Ýzmir’de ise yüzde -13,6’ya kadar gerilemiþtir. Cari fiyatlarda yýllýk deðiþim oraný Þubat’a kýyasla ülke genelinde 2,2 puan azalarak yüzde 44,8 olmuþtur.

 

Reel konut fiyatýnda düþüþ devam ediyor

2020 Mayýs’tan itibaren sürekli artan ülke genelindeki reel konut fiyat endeksinin 2023 Temmuz’dan bu yana gösterdiði düþüþ 2024 Mart’ta da azalarak da olsa devam etmiþtir.  Reel konut fiyat endeksi Mart’ta Þubat’a kýyasla 0,8 puanlýk azalýþla 172,7 olmuþtur. Þubat’tan Mart’a enflasyon oraný yaklaþýk yüzde 3,2 olurken Türkiye genelinde cari konut fiyat artýþý ayný dönemde yüzde 2,7’de kalmýþtýr. Son aylarda cari konut fiyatlarý sistematik olarak enflasyonun altýnda kaldýðýndan reel fiyatlar azalmaktadýr. 

 

 

Reel satýþ fiyat endeksindeki düþüþ üç büyükþehirde de devam ediyor

Önceki sekiz ayda olduðu gibi konut reel satýþ fiyat endeksi üç büyükþehirde mart ayýnda da düþmüþtür. Þubattan marta reel konut fiyat endeksi Ýstanbul’da 1 puan, Ankara’da 2,4 puan azalmýþ, Ýzmir’de ise 0,2 puan artmýþtýr. Martta reel konut fiyat endeksi (Eylül 2017=100) Ýstanbul’da 169,3, Ankara’da 193,3, Ýzmir’de ise 177,8 olmuþtur

 

 

Reel fiyatlarda yýllýk deðiþim negatifte devam ediyor

Aðustos 2022’de yüzde 65,8’e ulaþan yýllýk reel fiyat artýþý Eylül 2022’den itibaren hýzla iniþe geçmiþtir. Büyük depremin etkisiyle Þubat 2023’te geçici olarak yükselen yýllýk reel fiyat Mart’tan itibaren yeniden azalmaya baþlamýþ ve Mart 2024’te yýllýk fiyat deðiþimi oraný Þubat 2024’e kýyasla 2 puan azalarak yüzde -14,1 ile negatif deðerlerde seyrini sürdürmüþtür.   

Konut arzýnda düþüþün ardýndan yükseliþ 

Satýlýk konut ilan sayýsý ülke genelinde ve iki büyükþehirde cüzi de olsa artmýþ, Ýstanbul’da ise azalmýþtýr. Satýlýk konut arzý geçen aya kýyasla ülke genelinde yüzde 1,5, Ankara’da yüzde 1, Ýzmir’de ise yüzde 2,9’a yükselmiþtir. Ýstanbul’daki düþüþ ise yüzde 0,1 puan düzeyindedir.

 

Konut talebinde yavaþlama

2023 Þubat ayýndaki depremden sonra çok sert bir düþüþ gösteren konut talebi Temmuz’daki artýþtan sonra Kasým’a kadar düþmüþtür. Konut talebi Aralýk’ta artýþ trendine geçmiþ, Þubat’a kadar artmýþ, ancak Mart’ta Þubat’a kýyasla yüzde 1,6 azalmýþ ve 112,4 olmuþtur. Konut talebi geçen yýlýn Mart ayýna kýyasla yüzde 23,5 daha düþüktür.

 

Reel kirada yýllýk deðiþim negatif alanda

Türkiye genelinde enflasyondan arýndýrýlmýþ reel kirada yýllýk artýþlar uzun süredir azalmaktadýr. Mayýs’tan Haziran’a istisnai artýþ hariç, ortalama reel kirada yýllýk artýþ Þubat 2023’te yüzde 86,6 ile zirve yaptýktan sonra iniþe geçmiþ, Aralýk’tan Ocak ayýna 4 puanlýk azalýþla yüzde 9,5’e gerilemiþtir. Þubat ayýnda yýllýk bazda yüzde 1,1 azalan reel ortalama kira Mart ayýnda yýllýk bazda yüzde 8 azaldý. Bu azalýþla 2024 Mart ayýnda ortalama reel kira 2023 Mart ayýnýn yüzde 8 altýna inmiþtir.

 

 

Kiralýk konut arzýnýn azalýþýnda duraklama sinyalleri

Ekim-Aralýk 2023 döneminde ülke genelinde ve üç büyük ilde düþüþe geçen kiralýk konut ilan sayýsýnda Ocak 2024’’te duraklama sinyalleri gözlemlenmektedir.  Þubat ayýnda ise hem Türkiye’de hem de Ýstanbul ve Ankara’da ilan sayýlarý düþmüþtür. Þubat 2024’ten Mart 2024’e ilan sayýlarý ülke genelinde yüzde 3, Ýstanbul’da yüzde 3,1, Ankara’da ise yüzde 5,1 düþmüþtür. Ýzmir’de ise ilan sayýsý yüzde 2,8 artmýþtýr.

 

 

Kiralýk konut piyasasýnda talebin önemli bir özelliði de mevsimsel etkiye açýk olmasýdýr. Nisan ve Eylül aylarý arasýnda artan talep, izleyen aylarda azalmakta, kýþ aylarýnda ise nispeten duraðan bir seyir izlemektedir. Bahar ve yaz aylarýnda kiralýk konut talebinde ortaya çýkan bu yükseliþte tayinle il deðiþtirenlerin ve üniversite öðrencilerinin etkili olduklarý düþünülebilir. Bu nedenle talep göstergesinde deðiþimler yorumlanýrken mevsimsel etkiler göz önünde tutulmalýdýr.

 

Kiralýk konut talep göstergesi Aðustos ile Kasým arasýnda düþerken Aralýk’ta ve Ocak’ta bir miktar yükselmiþtir. Þubat ayýnda hemen hemen ayný kalmýþtý. Mart ayýnda ise kiralýk konut talep endeksi yüzde 4,8 artmýþtýr. Yýllýk bazda baktýðýmýzda ise kiralýk konut talebinde yüzde 20,2’lik bir düþüþ söz konusudur .

 

Kaynak sahibinden.com,Betam

 

 

 

 

 

Yorumlar

Top