APARTMAN ORTAK ALAN ÝÞGALÝ MAHKEME YOLU AÇIYOR

APARTMAN ORTAK ALAN ÝÞGALÝ MAHKEME YOLU AÇIYOR

Günümüzde yüksek kira bedelleri ve artan maliyetler karþýsýnda kat malikleri ortak alanlarý kiraya verip maddi kaynak saðlayarak, apartmanlarýn ya da sitelerin giderlerini karþýlamak yoluna sýklýkla baþvurmaya baþladý. Kakýcý & Þimþek Hukuk Bürosu kurucularýndan Av. Elvan Kakýcý Þimþek, apartman ortak alan iþgalinde dava açýlabileceðini açýkladý.

Kat maliklerinin ortak alanlarý kiraya verip maddi kaynak saðladýklarýna sýkça rastlandýðýný belirten Kakýcý & Þimþek Hukuk Bürosu kurucularýndan Av. Elvan Kakýcý Þimþek, “Kat malikleri arasýndaki ihtilaflarýn büyük bir kýsmý da, kat maliklerince onaylý mimari projede belirlenen amaca uygun olarak kullanýlmasý gereken ortak alan ve tesislerin kat maliklerince üçüncü kiþilere kiralanmasýnda yaþanýyor.  Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, bina giriþi, hol, merdiven, asansör, koridor, çatý, çatý arasý, bahçe, otopark, spor salonu, yüzme havuzu, sauna, çamaþýrhane, kiler, kalorifer dairesi, jeneratör odasý, yangýn merdiveni, su deposu gibi yerler ortak alana dahil. Ortak yerlerin, yetkili mercilerce onaylanmýþ plan ve projelerde açýkça gösterilmiþ olmasý, ayrýca sözleþme ile onaylý projenin uyum içinde olmasý gerekmektedir.” dedi.

Kakýcý & Þimþek Hukuk Bürosu kurucularýndan Av. Elvan Kakýcý Þimþek,  þöyle devam etti:

Ortak Kullaným Alanlarý Kimler Tarafýndan ve Nasýl Kullanýlýr?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 16. maddesine göre ortak alanlar üzerinde kimlerin, nasýl haklara sahip olduðu açýkça belirlenmiþtir. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun ortak kullaným alanlarý ile ilgili maddeleri kapsamýnda kat malikleri arsa paylarý oranýnda ana gayrimenkulün ortak alanlarýnda ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar. Dolayýsýyla her kat maliki belirlenen ortak alanlardan faydalanma hakkýna sahiptir. Ayrýca; Kat maliklerinin sahip olduðu bu hak; kira sözleþmesi ile kiracýlara, farklý bir anlaþma ya da nedenle baðýmsýz bölümlerde ikamet eden veya faydalanan üçüncü kiþilere de tanýnabilir.

Baðýmsýz bölümlerden sürekli olarak yararlananlar için de geçerli

Kat malikleri ortak alanlarý ve eklentileri kullanýrken yasalara, tapu sicilinde kayýtlý yönetim planýna, kat malikleri kurulu tarafýndan alýnan kararlara, apartman yönetimi tarafýndan alýnan kararlara ve belirlenen kurallara uymak zorundadýr. Kiþilerin baþkalarýný rahatsýz etmemesi, kimsenin hakkýný ihlal etmemesi ve yönetim planýna uygun hareket etmesi gerekir. Kat maliklerinin yükümlülükleri; baðýmsýz bölümlerde yaþayan kiracýlar, burada oturma ve faydalanma hakkýna sahip olan üçüncü kiþiler ve baðýmsýz bölümlerden sürekli olarak yararlananlar için de geçerlidir.

Apartmanda Ortak Alan Ýþgali Nedir?

Apartman ortak alan iþgali; ana yapýda ortak alan olarak belirlenen veya ortak tesis olarak kullanýlan yer, parça, tesisat ya da eþyalarda diðer kat maliklerinin rýzasý alýnmaksýzýn onarým, boyama, tadilat gibi deðiþikler ve yenilikler yapmak ve bu alanlarý izinsiz kullanmak olarak tanýmlanabilir. Bu iþgal büyük bir yenilik ya da ekleme yapmak þeklinde olabileceði gibi bir eþyayý sürekli olarak orada tutmak da olabilir. Bahçenin otopark olarak kullanýlmasý, diðer kat maliklerinin onayý olmadan bahçeye kamelya inþa edilmesi, garaj olarak kullanýlan alanlarda eski eþyalarýn muhafaza edilmesi ya da daire kapýlarýnýn önüne ayakkabý býrakýlmasý ortak alan iþgali olarak kabul edilir.

Ortak Alanýn iþgali durumunda Ne Yapýlmalý?

Kat maliklerinden ya da ana gayrimenkulde yaþayanlardan birinin apartman ortak alan iþgali yapmasý durumunda bu kiþilere karþý dava açýlabilir. Ortak yere yapýlan müdahalenin önlenmesi talebi ile Sulh Hukuk Mahkemesi’nden kat maliki hakkýnda iþlem yapýlmasý talep edilebilir. Yine talep öncesi ortak alana müdahalede bulunan kat malikine ihtarname de gönderilebilir. Bu ihtarnamede, verilen süre içinde kat sahibinin ortak alana müdahaleyi sonlandýrmasý istenir. Kat sahibinin ihtara uymamasý durumunda dava açýlabilir.

Kat Mülkiyeti Kanunu uyarýnca ortak alan ve tesisler üçüncü kiþilere kiraya verilebilir mi? 

KMK’nun 45. maddesi uyarýnca ; “…ana yapýnýn dýþ duvarlarýnýn, çatý veya damýnýn reklam maksadýyla kiralanmasý gibi önemli yönetim iþleri ancak bütün kat maliklerinin oybirliðiyle verecekleri karar üzerine yapýlabilir” þeklindedir. Kanunun söz konusu amir hükmü ve konuya iliþkin Yargýtay’ýn yerleþik içtihatlarý uyarýnca, ana taþýnmazýn ortak yerlerinin kiralanmasý, ancak tüm kat maliklerinin OYBÝRLÝÐÝ ile verecekleri bir kararla olanaklýdýr. Dolayýsýyla, ortak yer ve tesisler, bunlardan yararlanma ve kullanma hakkýna sahip kat maliklerinin tümünün oybirliðiyle aldýklarý bir karar olmadýkça kiraya verilemez. Bir tek kat maliki bile karþý gelse kiraya verilemez. Buradaki oybirliði, toplantýya katýlanlarýn deðil, tüm kat maliklerinin oybirliðidir.

Kiralama kararýnýn iptali için mahkemeye baþvurulabilir

Ayrýca kat malikleri tarafýndan yönetim planýna da ortak yerlerin kiraya verilebileceðine iliþkin bir hüküm konulabilir. Yönetim planýnda kiraya iliþkin böyle bir hükmün bulunmasý halinde, Yönetim planýnýn bu maddesi KMK’nun 28. maddesi uyarýnca tüm kat malikleri ile külli ve cüzi haleflerini, ayrýca yöneticiyi ve denetçiyi baðlar. Sonuç olarak; Oybirliðinin saðlanamadýðý hallerde ise, karara katýlmayan her kat maliki, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda genel kurul kararýnýn iptali için belirtilen sürelere baðlý olmaksýzýn kiralama kararýnýn iptali için mahkemeye baþvurarak kararýn iptalini ve ayrýca kiracýnýn müdahalesinin önlenmesini mahkemeden isteyebilecektir.” dedi.

 

Yorumlar

Top