KONUT SATIÞLARI AZALDI, KONUT KREDÝSÝ BORÇLANMALARI ARTTI

KONUT SATIÞLARI AZALDI, KONUT KREDÝSÝ BORÇLANMALARI ARTTI

Karþýlaþtýrma sitesi encazip.com’un araþtýrmasýna göre, konut satýþlarý azalýrken, bireysel konut kredisi borçlanmalarý geçen yýla göre yaklaþýk yüzde 58’lik konut enflasyonunun altýnda kalarak sadece yüzde 13 arttý. Bu durumu deðerlendiren encazip.com kurucusu ve tasarruf uzmaný Çaðada Kýrým, “Konut kredisindeki daralmanýn sonucunda ev satýþlarýnýn geçen seneye göre neredeyse hiç artmadýðý þeklinde yorumluyoruz” dedi.

Karþýlaþtýrma sitesi encazip.com, konut kredilerindeki borçlanmalarý araþtýrdý. Buna göre, konut satýþlarý azalýrken geçen yýlýn ayný dönemine göre konut kredisi borçlanmalarý yüzde 14 arttý. Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) verilerine göre bireysel konut kredisi borçlanmalarý mart ayýnda 444 milyar 533 milyon TL olarak kayýtlara geçti.

 

Konut kredilerinde borçlanma TL bazýnda arttý

 

BDDK verilerine göre, mart ayýnda konut kredisi borçlanmalarý geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 13 artarak 444 milyar 533 milyon TL oldu. Geçen yýlýn ayný döneminde, konut kredisi borçlanmalarý 391 milyar 877 milyon TL idi. Dönemin tüketici enflasyonu (TÜFE) yüzde 68,5, konut enflasyonunun (KFE) ise yüzde 58’ler civarýnda olduðu bir ekonomide bireysel konut kredilerindeki artýþýn yüzde 13 ile sýnýrlý kalmasý, konut kredisi arzýnda ciddi bir daralmanýn yaþandýðýna iþaret ettiði olarak yorumlanýyor.

 

Ýpotekli konut satýþlarý yarý yarýya düþtü

 

Konut kredisi ile yapýlan satýþlarýn genellikle ipotekli konut satýþlarý olduðu biliniyor. Ýpotekli konut satýþlarý, kredi ile alýnan ev sayýsýna göre paralele yakýn bir çizgide ilerliyor. Geçtiðimiz yýlýn mart ayýnda ipotekli konut satýþlarý adet, 58 bin 522 iken bu sayý 2024 yýlýnda yüzde 53 gerileyerek 24 bin 622 oldu. Ayný dönemde konut satýþlarýnda ciddi bir fark olmadýðý da göz önünde bulundurularak ipotekli konut satýþlarýndaki düþüþ konut kredilerinde daralma olduðunun bir baþka göstergesi olarak ön plana çýkýyor.

 

Konut fiyatlarý yükseliþi durmuyor

 

Konut fiyatlarýnda ise artýþ, kredilerde yaþanan yavaþlamaya raðmen durmadý, metrekare fiyatý 2021’den bu yana 4 kat arttý. Kasým 2023’ten bu yana ise konutlardaki fiyat artýþý yavaþladý. Son verilere göre konut fiyatlarýnda metrekare fiyatý Türkiye ortalamasýnda 31 bin 364 TL oldu. Konut metrekare ortalama fiyatýnýn Ýstanbul’da 45 bin 421, Ankara’da 24 bin 919 ve Ýzmir’de ise 36 bin 65 TL olduðu görüldü.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý (TCMB) þubat ayý ‘Konut Fiyat Endeksi’ raporuna göre, 2024 yýlý þubat ayýnda bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranýnda artan konut fiyat endeksi (KFE), bir önceki yýlýn ayný ayýna göre nominal olarak yüzde 58,3 oranýnda arttý. Reel olarak ise yüzde 5,1 oranýnda azaldý.

 

Satýþlar yüzde 0,1 azaldý

 

Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satýþlarý mart ayýnda bir önceki yýlýn ayný ayýna göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. En çok konut Ýstanbul’da satýldý. 19 bin 40 konut satýþý ile ilk sýrada yer alan Ýstanbul’u 9 bin 523 konut satýþý ile Ankara takip etti. Ýzmir ise 6 bin 413 konut satýþý ile üçüncü sýraya yerleþti. Yine TÜÝK’in verilerine göre, konut satýþlarý ocak-mart döneminde bir önceki yýlýn ayný dönemine göre ise yüzde 1,3 azalýþla 279 bin 604 olarak gerçekleþti.

 

“Konut kredilerinde önemli bir yavaþlama sürecine girildiðini görüyoruz”

 

Bu verileri deðerlendiren encazip.com kurucusu ve tasarruf uzmaný Çaðada Kýrým, þunlarý söyledi: “Verilere baktýðýmýzda enflasyondan arýndýrýlmýþ þekliyle konut kredilerinde önemli bir yavaþlama sürecine girildiðini görüyoruz. Her ne kadar þubat ayýnda konut kredileri ay bazýnda bir artýþ trendine girmiþ olsa da yýllýk bazda reel bir daralmadan bahsetmek gerçekçi olur. Bunu konut satýþý verilerine bakýnca da anlýyoruz. Konut kredileri TL bazýnda artarken konut satýþlarýnda ciddi bir deðiþiklik olmamýþ. Bu, hiç konut enflasyonuna bakmadan konut kredilerinde daralmanýn olduðunu bizlere gösteren bir veri. Kýsacasý konut kredilerinde yaþanan daralma, konut satýþlarýna da yansýyarak alýþýk olduðumuz artýþ trendinin durmasýna sebep olmuþ durumda.”

 

Yorumlar

Top