TÜRKÝYE'DE KONUT SATIþINDA BALON ETKÝSÝ YOKTUR

TÜRKÝYE'DE KONUT SATIþINDA BALON ETKÝSÝ YOKTUR

MÜSÝAD Ýnþaat ve Çevre Sektör Kurulu Baþkaný Burhan Özdemir, "17-25 Aralýk giriþimleri olmasaydý konut satýþýnda yeni bir rekor kýrmýþ olacaktýk" dedi.

Müstakil Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði MÜSÝAD, Ýnþaat ve Çevre Sektör Kurulu tarafýndan hazýrlanan "Ýnþaat Sektöründe Türkiye'nin Dünyadaki Konumu ve Gelecek Projeksiyonu" konulu rapor Ýstanbul'da gerçekleþtirilen toplantýyla basýna sunuldu. Ýnþaat ve Çevre Sektör Kurulu Baþkaný Burhan Özdemir ve Yardýmcýlarý Reha Yeltekin ile Mehmet Çankaya tarafýndan yapýlan sunuma çok sayýda basýn mensubu ve sektör temsilcileri katýldý.

MÜSÝAD Ýnþaat ve Çevre Sektör Kurulu Baþkaný Burhan Özdemir yaptýðý konuþmasýnda Türkiye'de konut satýþlarýnda balon etkisinin olamayacaðýný söyledi. Özdemir, "Avrupa'da bankalar peþinat almadan krediyle ihtiyaç sahiplerine konut almalarý için kredi saðladýlar. Bu oran yüzde 80'lere kadar yükselmiþti. Konutta bizde neden balon olmaz, çünkü biz konutta krediye endeksli alýmý haddinden fazla yapmýyoruz bu oran bizde yüzde 40'lara denk geliyor" dedi.

MÜSÝAD Ýnþaat ve Çevre Sektör Kurulu Baþkaný Burhan Özdemir, konuþmasýna þu þekilde devam etti:
 
"17-25 Aralýk geliþmeleri konut satýþýný etkiledi"
"2014 yýlýnýn ilk çeyreðinde yaþanan konut satýþýnda yaþanan artýþ, 2013 yýlýndaki oraný aþamamýþtýr. 2013 yýlý rekor yýlýdýr bu alanda. Bunun nedeni de 17-25 Aralýk giriþimleriyle ekonomik ve siyasi bir kriz oluþturulmaya çalýþýldý. Baktýðýmýzda ipotekli konut satýþý 2013 yýlý öncesi hep yüzde 40 seviyesinde gerçekleþmiþ. Bu batýda yüzde 80'lerin üstüne çýkabiliyor. Konutta bizde neden balon olmaz çünkü biz konutta krediye endeksli alýmý haddinden fazla yapmýyoruz. Bu 40'lýk alým 2014 yýlýnýn ilk yarýsýnda yüzde 28'lere kadar geriledi. Ýnsanlar 17-25 Aralýk olaylarýndan dolayý 2014 yýlýnýn baþýnda ortadaki siyasi çalkantýdan dolayý dolar yükseldi, dolarýn ateþini almak için faizler arttýrýldý ve halen bizim istediðimiz seviyelere gelmiþ deðil konut sektörü faizleri. Bu nedenle insanlar kredili konut almak istemediler, piyasayý görmek istediler. 30 Mart seçimlerinden sonra piyasa direk tepkisini gösterdi, rakamlar olumlu þekilde þekillenmeye baþladý. Ocak ayýyla Nisan ayý arasýnda ipotekli satýþlar yüzde 28'lere düþmüþken, Nisan ayýndan sonra yüzde 33-34-36 þeklinde týrmanmaya baþlamýþtýr. Ekim ayýnda da gene yüzde 40'larý yakalamýþtýr. 2014 yýlý verileri tekrardan 2013 yýlýný yakalayacak mertebelere geldi. Bu giriþimler olmasaydý biz bugün 2013 yýlý verilerinin üstüne çýkmýþ olacak yeni bir rekor kýrmýþ olacaktýk."

"Ýstanbul'da konut birim satýþ fiyatlarý 12 yýldýr artýyor"
"Metrekare birim satýþ deðerleri Londra ve Moskova çok yüksek. Londra'da tarihi bir yerleþim var ve mimari daha yatay þekilde olduðu için fiyatlar yüksek. Bir Amsterdam, Roma, Berlin, Atina bile krizin göbeðinde olmasýna raðmen konut metrekare satýþ fiyatý Ýstanbul'un önünde. Konut satýn alma ve kira randýmaný açýsýndan bakýldýðýnda Ýstanbul bu tablonun içerisindeki tüm þehirleri geride býrakýyor. 'Neden yabancýlar gelip Ýstanbul'dan konut alýyorlar?' diye sorduðumuzda, yatýrýmcý iþe endeksli olarak, yatýrýmýný geri almak ister. Son 16-17 yýlda konut sektörü geri dönüþ skalasý veriyor ve konut birim satýþ fiyatlarý istikrarlý olarak 12 yýldýr Ýstanbul'da yükseliyor. Bu yatýrýmcýlar açýsýndan bakýldýðý zaman hangisine yönelmesi gerektiði konusunda Ýstanbul'u iþaret ediyor."

"Hasýlatýmýzý 100 milyar dolara çýkarmalýyýz"
"2023 yýlýnda biz 500 milyar dolar ihracat hacmini hedefliyorsak bizim þu anki 30 milyar dolarlýk müteahhitlik hasýlatýmýzý 100 milyar dolarlara çýkarmamýz gerekir. Bunun olabilmesi için çalýþacaðýmýz alanlar özellikle Ortadoðu ve Kuzey Afrika'dýr. Biz düþündük buralara nasýl gideriz diye araþtýrma yaptýk, Ortadoðu'da Suudi Arabistan, Irak, Ýran, Afrika'da Cezayir, Libya, sahra altý ülkelerin muazzam bir konut ihtiyacý var. Bu ülkeler buradaki hükümetler çok ciddi bir þekilde konut yapmaya baþladýlar ama bizim gibi planlayamýyorlar. Bizim TOKÝ gibi son 6 yýlda 600 bin konut yapmýþ bir kurumumuz var. Biz TOKÝ eliyle bu ülkelere açýlýrsak ve hükümetler arasý sözleþmeler imzalarsak, o zaman bizim yurt içindeki, yurt dýþýna açýlmaya çalýþan firmalarýmýza çok ciddi bir alan açmýþ oluruz. TOKÝ þemsiyesi altýnda bu firmalarý biz o alanlara taþýrsak 3-4 sene sonra bu firmalar orada kendi baþlarýna iþ yapabilirler. Bizim devlet eliyle oralara açýlmamýz gerektiðini biz düþünüyoruz."

"Yurtdýþý müþavirlik sektöründe yokuz"
"Yurt dýþý müþavirlik sektörünü biz çok önemsiyoruz. Yani 30 milyar dolarlýk hasýlatýmýzý ülke ekonomisine ne kadar yansýtabiliyoruz. Bizim ekonomimize etki edebilmesi için bizim yerli malzemelerimizin kullanýlmasý gerekiyor. Türk ürünlerinin oralarda kullanýlabilmesi için Türk Müþavirlerin desteklenmesi gerekir. Bu sektörde maalesef yokuz dünyada. Bu konuda çok ciddi desteklere ve teþviklere ihtiyacýmýz var."
 
"Sanayi ve inþaat birbirini desteklemeli"
"'Ýnþaat mý sanayi mi?' diye sorarlar, bizim sanayici olarak gördüðümüz bir çok firma dünyada örneðin, Samsung, Hundai,?àvb firmalar dünyanýn en büyük müteahhitleridir ayný zamanda. Sanayiyle inþaatý birleþtirmiþ durumdalar. Ýnþaat sektörünün içinde bulunan birçok malzemenin yüzde 60'ý sanayiden elde ediliyor. Sanayi geliþirse inþaat da bir seviyeye gelebiliyor. Biz, sanayi ve inþaatýn birbirini destekleyerek büyümesini gerektiðini düþünüyoruz."
 





 

Yorumlar

Top