TÜRKÝYE GÜVENLÝ BÝR YATIRIM LÝMANI

TÜRKÝYE GÜVENLÝ BÝR YATIRIM LÝMANI

Müstakil Sanayici ve Ýþ Adamlarý Derneði (MÜSÝAD) Ýnþaat Sektör Kurulu Baþkaný Burhan Özdemir, "Türkiye'deki konut talebi 2008 yýlýnda dünya genelinde yaþanan krizin ardýndan artýþa geçti, yabancýlar için ülkemiz güvenli yatýrým limaný haline geldi" dedi.

Müstakil Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði MÜSÝAD, Ýnþaat ve Çevre Sektör Kurulu tarafýndan organize edilen Ýnþaat ve Çevre Zirvesi Antalya'da yapýldý. 'Dünya'da ve Türkiye'de Gayrimenkul Yatýrým Ortaklýklarý' baþlýðýyla düzenlen zirvede, MÜSÝAD Ýnþaat ve Çevre Sektör Kurulu Baþkaný Burhan Özdemir ile MÜSÝAD Antalya þubesi Baþkaný Resul Lekesiz 'in açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan,  Cushman & Wakefýeld Baþkaný, GYODER Y.K Baþkan Yardýmcýsý Haluk Sur ve Prýcewaterhousecoopers þirket Ortaðý, GYODER Y.K Baþkan Yardýmcýsý Ersun Bayraktaroðlu sunumlarýný gerçekleþtirdi.

MÜSÝAD Antalya þubesi Baþkaný Resul Lekesiz, yaptýðý açýlýþ konuþmasýnda, 'Dünya'da ve Türkiye'de Gayrimenkul Yatýrým Ortaklýklarý' konulu bu zirvenin sektöre yeni ufuklar açacaðýný söyleyerek katýlýmcýlara teþekkür etti.

"Konut sektöründe 2013 rekor yýlýydý"
Konut sektöründe 2013 yýlýnýn Türkiye için rekor bir yýl olduðunu belirten Özdemir, "2013 yýlýnda 1 milyon 157 bin konut satýldý. 2010, 2011, 2012 yýllarýnda satýþlar 600-700 binlerde seyrediyordu. Çok ciddi bir sýçrama oldu. Bunu ülkemize yapýlan yabancý yatýrýmlara, genç nüfusumuza, deprem gerçeðine ve coðrafyamýza baðlýyoruz" dedi.

"Yurt dýþýndan yoðun talep alýyoruz"

Konut konusunda yurt dýþýndan yoðun talep aldýklarýný dile getiren Özdemir, þunlarý kaydetti:
"Bu talep Ankara, Ýstanbul, Ýzmir, Antalya'da hissediliyor. Sektörün durumu iyiye gidiyor. Sadece 2014 yýlýnýn ilk yarýsýnda 17 ve 25 Aralýk giriþimleri dolayýsýyla ülkemiz ekonomik çalkantýya sürüklenmek istendi. Bu sebeple o dönem dolar yükseldi. Kredi faizleri yükseldi. Söz konusu sebepler dolayýsýyla konut satýþýnda düþüþ oldu. Normalde yüzde 40'larda seyreden kredili alýmlar yüzde 28'lere kadar geriledi. Nisandan sonra piyasalar risk alma ve yatýrým yapma konusunda cesaretlendi. Yatýrýmcý alýcýlar tekrar devreye girdi. 2014'ün üçüncü çeyreðinde konut satýþlarý 2013'ün üçüncü çeyreðini geçti. Satýþlarýn 2014 yýlýný 2013 yýlýnýn çok az gerisinde yüzde 1,5-2'lerde tamamlayacaðý görülüyor. Bu kadar ekonomik ve siyasi çalkantýya raðmen çok büyük baþarýdýr. "

"Yabancýlar için Türkiye güvenilir bir liman"
Türkiye'deki konut talebinin 2008 yýlýnda dünya genelinde yaþanan krizin ardýndan artýþa geçtiðini belirten Özdemir, "Ülkemiz güvenli yatýrým limaný haline geldi. Özellikle 2013 ve 2014 yýllarýnda konut sektöründeki talep de çok ciddi bir artýþ var" dedi.

"GYO'lar günümüzde alternatif finans kaynaðýdýr"
Prýcewaterhousecoopers  þirket Ortaðý, GYODER Y.K Baþkan Yardýmcýsý Ersun Bayraktaroðlu, zirvede gerçekleþtirdiði sunumunda; Gayri Menkul Yatýrým Ortaklýðý'nýn(GYO), günümüzde alternatif finans arayýþlarý nedeniyle önemi artan bir enstrüman olduðunu ve uzun süredir Türkiye'nin GYO rejimine sahip olduðu için þanslý olduðunu söyledi. GYO'larýn çoðalmasý ve niteliklerinin yükselmesi için çalýþmalarýn arttýrýlmasý gerektiðini ve özendirilmeye devam edilmesi gerektiðini belirtti.

GYO'larýn ortaya çýkýþý hakkýnda bilgi veren Bayraktaroðlu, 1960'lardan, 1980'lere kadar dünyada sadece 4 ülkede GYO olduðunu belirtirken, 1980'den, 2000'li yýllara kadar aralarýnda Türkiye'nin de bulunduðu 14'e yükseldiðini, 2000'li yýllar sonrasýnda sayýnýn 35'e yükseldiðini beyan etti.  
GYO'yu apartman yöneticiliðine benzeten Bayraktaroðlu, " Kar getirecek bir iþin içine GYO direk giremez, iþletmeci bir þirketle iþini yapar. GYO'lar tüm dünyaca tanýnan ve kabul edilen bir yatýrým aracý olmasý nedeniyle büyük yatýrýmcýlar çekebilme özelliðine sahiptir. Uluslararasý piyasalarca tanýnmýþ bir yatýrým enstrümanýnýn varlýðý ile yatýrýmcýlarýn daha rahat hareket edebilmelerine imkaný saðlar. Yüksek standartlarda ve kalitede gayrimenkul üretimi nedeniyle sorumluluk taþýyan gayrimenkul üretimini ve profesyonel yönetimi teþvik eder" dedi.

"Türkiye son 10 yýlda konut ve gayrimenkul pazarý haline geldi"
Türkiye'nin GYO'larla 1990'larda buluþtuðuna deðinerek sunumuna baþlayan Cushman & Wakefýeld  Baþkaný, GYODER Y.K Baþkan Yardýmcýsý Haluk Sur, Türkiye'de 90'lý yýllarda insanlarýn GYO'larý sadece Kooperatifçi ve emlakçý olarak gördüðünü söyledi. Türkiye'nin son 10 yýlda, dünyada çok önemli bir gayrimenkul ve konut pazarý haline geldiðini belirten Sur," Sancýlý geçen süreçler sonucu ülkemizde GYO'larýn önemi anlaþýlmaya baþlandý. Ýnþaat firmalarýnýn yurtdýþýna açýlmasý, GYO'larýn kurulmasý ve gerekli yasal mevzuatýn oluþturulmasýyla Türkiye önemli bir gayrimenkul ve konut pazarý haline geldi" dedi. Türkiye'nin belli bölgelerinde baþlayan Kentsel dönüþüm projelerinin, yeþil dönüþüm projelerine çevrilmesi halinde Türkiye'nin çok büyük bir kazanç elde edeceðine vurgu yapan Sur," Önümüzde 10-15 yýllýk bir süre var bu ülkemiz için çok büyük bir fýrsat" diye konuþtu.  


Yorumlar

Top