BÝR METRO 250 BÝN ARACA BEDEL

BÝR METRO 250 BÝN ARACA BEDEL

Ýstanbul'da trafiðin en büyük kurtarýcýsý olan metrolar sayesinde en az 250 bin aracýn trafiðe çýkmasýnýn önüne geçildiði bildirildi.

Ýstanbul'da trafiðin en büyük kurtarýcýsý olan metrolar sayesinde, en az 250 bin aracýn trafiðe çýkmasýnýn önüne geçildiði bildirildi. Ana arterlerde gerçekleþen trafik sýkýþýklýðýnýn boyutlarý ve dönemler arasýnda yaþanan farklýlýklarý ortaya çýkarmak için yapýlan 'Ýstanbul Trafik Otoritmi' çalýþmasýnýn trafikte geçirilen her 60 dakikanýn 40 dakikasýnýn kayýp olduðu sonucunu ortaya koymasý ile yeniden sorgulanan Ýstanbul trafiðinin,  yapýlmasý planlanan metro yatýrýmlarýyla rahatlatýlmasý hedefleniyor.

Genel ulaþým çeþitlerine bakýldýðýnda kara ulaþýmýnýn birinci sýrada olduðunu ifade eden ÝTÜ Raylý Sistemler Mühendisliði Anabilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Mehmet Turan Söylemez, bu sýrayý raylý sistemlerin izlediðini, deniz ulaþýmýnýn ise en son sýrada yer aldýðýný kaydetti. Metrolarýn Ýstanbul'da bulunan raylý ulaþým sistemleri arasýnda en büyük paya sahip olduðunu belirten Söylemez, "Yüzde 14'lük oran ile metrolar Ýstanbullular'ýn en fazla tercih ettiði raylý sistem olarak yer alýyor" dedi.

Yoðun trafiðin hakim olduðu Ýstanbul'da vatandaþlarýn raylý sistemlere teþvik edilmesinin son derece önemli olduðunun altýný çizen Prof. Dr. Söylemez konuyla ilgili þunlarý söyledi: "Ýstanbul trafiðinin önemli ölçüde rahatlatýlabilmesi vatandaþlarýn toplu taþýma araçlarýný kullanmasýndan geçiyor. Ancak çok sayýda kiþi kendi aracý ile trafiðe çýkýyor. Elde edilen verilere göre metro ve raylý sistemler günde 1 milyon 600 bin kiþi tarafýndan kullanýlýyor. Bu demek oluyor ki metrolar sayesinde en az 250 bin aracýn trafiðe çýkmasýnýn önüne geçiliyor. Bu sayý ne kadar artarsa Ýstanbul trafiði de o kadar rahatlar. Ayrýca metro ve raylý sistemlerin kullanýmlarýnýn artmasý ile kentlerin akaryakýt maliyetlerinde de düþüþler saðlanýr. Böylelikle vatandaþ hem vakitten hem de nakitten kazanýr."

Trafikteki gecikmenin maliyeti büyük
Trafikte yaþanan gecikmenin yýllýk maliyetinin yaklaþýk 6.5 milyar TL olduðunu anýmsatan Prof. Dr. Söylemez, Ýstanbul'da metro kullaným oranlarýnýn artýrýlmasýnýn Ýstanbul trafiðine tek çözüm olacaðýný vurguladý.

Dünya geneline bakýldýðýnda Londra'da metro ve raylý sistemlerin günde 3 milyon 500 bin kiþi tarafýndan kullanýldýðýna iþaret eden Prof. Dr. Mehmet Turan Söylemez, Paris'te bu rakamýn 4 milyon 500 bin olduðunu,  Tokyo'da ise günde 8 milyon 700 kiþinin metro ve raylý sistemleri kullandýðýný belirtti.

Ýstanbul Metro Forumu
Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi (ÝBB), Ýstanbul Ulaþým A.þ, Ticaret Eþleþtirme Derneði  ile Altyapý ve Kazýsýz Teknolojiler Derneði'nin destekleriyle Ýstanbul'da trafiði günlük haber olmaktan çýkaracak bir  etkinliðin düzenleneceðine dikkati çeken Prof. Dr. Söylemez, "9-10 Nisan 2015 tarihlerinde Ýstanbul'da gerçekleþtirilecek olan Ýstanbul Metro Forumu artýk bir dünya þehri haline gelen Ýstanbul'un çevreci, hýzlý, engelli dostu, entegre ve sürdürülebilir metro yatýrýmlarýna ýþýk tutarken, idareler, yükleniciler, alt yükleniciler, tedarikçiler ve konuyla ilgili diðer paydaþlarý da bir araya getirecek" dedi.

Yorumlar

Top