ANKARA DÖNÜşÜYOR, YATIRIMCILARI CEZBEDİYOR

ANKARA DÖNÜşÜYOR, YATIRIMCILARI CEZBEDİYOR

Ankara'da kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor. 144 adet kentsel dönüşüm projesiyle öne çıkan Ankara, taşıdığı potansiyel nedeniyle yatırımcıların da ilgisini çekiyor.

Ankara'da kentsel dönüşüm projeleri son 10 yıla damgasını vuran en önemli kentsel gelişimlerden biri. Türkiye'nin birçok kentinde gerçekleşen uygulamalara paralel olarak; yıpranan kent dokusunu ve uzun yıllar içerisinde oluşan çöküntü alanlarını rehabilite etmek ve kent çeperinde henüz yapılaşmaya açılmamış olan alanları yaşam alanlarına dönüştürmek amacıyla Ankara'nın birçok noktasında çalışmalara devam ediliyor.

Ankara'daki kentsel dönüşüm projelerini ve etkilerini hazırladığı bir raporla analiz eden TSKB Gayrimenkul Değerleme Ankara şubesi Yöneticisi Derya Alan Erdem, Ankara'nın 144 adet kentsel dönüşüm projesi ile öne çıktığını söylüyor. Ankara'da ilk kentsel dönüşüm kararının 5104 sayılı "Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi Kanunu" olduğunu belirten Derya Alan Erdem, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Yasa ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ndeki yeni düzenlemelerin kentsel dönüşüm projelerini daha da hızlandırdığını ifade ediyor. Erdem, Ankara'nın bu potansiyelinin birçok İstanbullu şirketi de Ankara'ya çektiğini vurgulayarak, "Kuzey Ankara Kent Girişi'nde TOBAş'ın; Mamak'ta Nata Holding ve Maya Holding'in; Dikmen Vadisi'nde Kuzu İnşaat & Ulubol İnşaat'ın, Yenimahalle'de YDA şirketler Grubu'nun ve Portakal Çiçeği Vadisi'nde ise PORTAş'ın yatırımları bulunuyor" diyor.

50 bin gecekondu yıkıldı
Ankara'da son yıllarda gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yaklaşık 50 bin gecekondunun yıkıldığını ifade eden Erdem, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin birçok kentsel dönüşüm projesi olduğunu belirtiyor. Erdem, bu projelere ilişkin şu bilgileri veriyor: "Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projeleri arasında Samsun Yolu-Hatip Çayı Vadisi, Dikmen 4. ve 5. Etaplar, Doğukent, 50. Yıl Parkı ve Çevresi, Lodumlu, İmrahor, Yakupabdal-Karataş-Yaylabağ Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projeleri yer alıyor. Kentsel dönüşüm projelerinin en önemli örnekleri arasında 500 bin kişilik yeni bir şehir olacak olan Güneykent Projesi bulunuyor. Bu proje sadece konut, uydu kent olmayacak, Ankara'nın önemli bir merkezi ve bir yaşam alanı olacak. Ayrıca Bahçelievler Kentsel Yenileme ve Gelişim Projesi 375 bin metrekare alan içinde gerçekleştirilecek. Bu düzenleme ile Çankaya, Türkiye'nin en büyük sosyal yaşam alanlarından birine kavuşacak."
Ankara'da kentsel dönüşüm bölgelerindeki konutların metrekare fiyatlarının bölge, konum, yapılaşma niteliğine göre 800 ile 9 bin TL gibi geniş bir fiyat aralığında seyrettiğini söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme Ankara şubesi Yöneticisi Derya Alan Erdem, Ankara'nın en önemli kentsel dönüşüm projelerine ilişkin detayları ise şöyle anlatıyor:

Kuzey Ankara Kent Girişi
Ankara'da kentsel dönüşüm projeleri arasında en hızlı hayata geçirilen "Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi" oldu. 04.03.2004 tarihinde "5104 Sayılı Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Kanunu" ile Keçiören, Altındağ ve Pursaklar ilçe belediyeleri sınırları içinde yer alan bölge, kentsel dönüşüm proje alanı ilan edildi. Protokol Yolu'nda yer alan gecekondular yıkılarak, yaklaşık 70 bin kişilik bir nüfusu ilgilendiren 15 milyon 800 bin metrekarelik alanda 18 bin adet konut, 470 bin metrekare rekreasyon alanı, 180 bin metrekare gölet alanı, 2 adet otel ve kongre merkezi yapılması planlanıyor. Söz konusu projenin ilk etabı olan 4 milyon metrekarelik kısmı tamamlanmış durumda. İlk etapta konutların metrekare fiyatları ise 850 ile bin 500 TL aralığında seyrediyor.

Mamak
Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütülen Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi; Derbent, Üreğil, Araplar, Dostlar, Köstence, Dutluk, Büyük Kayaş, Tepecik Mahalleleri'nin tamamını, Boğaziçi, şirintepe, Akşemsettin, Yeşilbayır, şahapgürler, Küçük Kayaş Mahalleleri'nin ise bir bölümünü kapsıyor. Yeni Mamak Projesi ile bölgeye 50 bin konut, 500 iş merkezi, dev rekreasyon alanları, çocuk oyun alanları, spor kompleksleri, eğlence ve dinlenme alanları, aqua park, yüzme havuzları, hastane ve otel kazandırılacak. 8 milyon 500 bin metrekarelik proje alanı üzerinde 13 bin 750 gecekondu bulunuyor. Bugüne kadar 6 bin 600 hak sahibi ile anlaşılarak, 2 bin 500 adet gecekondu yıkıldı. Hızla ilerleyen proje kapsamında 422 konutun yapımı tamamlandı. 816 konutun inşaatına başlandı. 2 bin 100 konut ve 750 işyerinin ihalesi yapıldı. Tapusu ve tapu tahsis belgesi olmayan hak sahipleri için Kusunlar Mahallesi'nde TOKİ işbirliği ile yapılan bin 376 konut tamamlandı.

Dikmen Vadisi

Çankaya ilçesi sınırları içinde olan proje alanında uygulama etaplar halinde planlandı. 259 hektar alanı kapsayan 1. ve 2. Etab'ın uygulaması tamamlandı. Bin 218 gecekondu yıkılarak bin 933 adet konut inşa edildi. Uygulaması tamamlanan 3. Etap kapsamında ise bin 134 konut yapıldı, 303'ü hak sahiplerine verildi. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 14.01.2005 tarih, 215 sayılı kararı ile onaylanan Dikmen Vadisi 4. ve 5. Etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 176 hektar alanı kapsıyor ve 8 bin 200 adet konut yapımını öngörüyor.

Yenimahalle
TOKİ işbirliğiyle sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarında, Macunköy, şentepe, Pamuklar, ve Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nde bulunan gecekonduların yerine daha kaliteli inşa edilen ve sosyal donatı alanlarını da içinde barındıran konut alanları yapılması planlandı. Proje kapsamında Pamuklar Mahallesi'nde gecekonduların yerine 422 modern konut inşa edildi, bu konutların 83'ü kura ile hak sahiplerine teslim edildi. Macunköy'de ise 683 konut inşa edildi. Kentsel dönüşüm çalışmalarının Macunköy ayağında, 1. Etap'ta 253 konut, 2. Etap'ta ise 107 konut kura ile hak sahiplerine teslim edildi. Öte yandan bin 92 gecekondunun yıkıldığı Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nde 3 bin 500 konutluk modern binalar inşa edilmeye devam ediliyor. 221 bin 13 metrekarelik alanda devam eden çalışmaların büyük kısmı bitmiş durumda.

Portakal Çiçeği Vadisi
1990'lı yıllara kadar Portakal Çiçeği Vadisi için çok çeşitli kararlar alınmasına karşın, vadi kendi haline terk edilmiş ve gecekondularla dolu bakımsız bir alana dönüşmüştü. Bu dönemde, Ankara Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, projeye katılan arsa sahipleri, konuyu projelendirecek ve yürütecek özel girişimciler ortaklığında, Haziran 1991 tarihinde, PORTAş "Portakal Çiçeği Vadisi Proje Geliştirme, İşletme ve Ticaret Anonim şirketi" 26.03.1991 tarih ve 159 sayılı Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis Kararı'na istinaden kuruldu. Proje kapsamında 111 bin 179 metrekare alan ele alındı ve bu alanın 80 bin metrekaresi yeşil alan olarak ayrıldı. Yeşil alan olarak ayrılan alanın 30 bin metrekaresi 1996 yılında tamamlandı. Konut inşaat alanı da 56 bin 100 metrekareden oluşuyor.

Yorumlar

Top