ASGARİ ÜCRET ARTIŞI GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜN DE GÜNDEMİNDE

ASGARİ ÜCRET ARTIŞI GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜN DE GÜNDEMİNDE

Gayrimenkul uzmanı Ebru Yavuz, 2025 yılı asgari ücret artışlarının işverenler, sektörler ve ekonomiye etkilerini değerlendirirken, özellikle emek yoğun sektörlerde yaşanabilecek maliyet baskısına dikkat çekti.

Asgari ücret tartışmaları gayrimenkul sektörünün de gündeminde. Gayrimenkul Uzmanı Ebru Yavuz, 2025 yılında asgari ücret artışının %23 ile %28 arasında gerçekleşebileceğini öngörüyor. Bunun üzerinde bir artışın özellikle emek yoğun sektörlerde ciddi maliyet baskısı yaratacağını belirten Yavuz, işletmelerin bu süreçte fiyat artışlarına, işçi çıkarmaya ya da kayıt dışı işçi çalıştırmaya yönelebileceğine vurgu yaptı.

Yavuz, kısa vadede özellikle KOBİ’ler için yüksek işgücü maliyetlerinin kar marjlarını daraltabileceğini ve rekabet gücünü zayıflatabileceğini ifade etti. Uzun vadede ise büyük işletmelerin daha güçlü bir pozisyona gelerek pazarda KOBİ’ler aleyhine bir durum yaratabileceğini dile getirdi.

“ASGARİ ÜCRET ARTIŞINA YÖNELİK STRATEJİLER GELİŞTİRİLMELİ”

Asgari ücret artışlarının işletmeler üzerindeki etkilerini en aza indirmek için orta ve uzun vadeli planların hayata geçirilmesi gerektiğini savunan Yavuz, işletmelerin yüksek katma değerli ürünlere yönelmesi ve lojistik süreçlerini optimize ederek maliyet avantajı sağlaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, dijitalleşmenin ve uzaktan çalışma modellerinin iş gücü maliyetlerini azaltmada etkili bir araç olabileceğine dikkat çekti.

“İKİ KEZ ARTIŞ UYGULAMASI DENGELİ BİR ÇÖZÜM OLABİLİR”

Ebru Yavuz, asgari ücrete yılda iki kez zam yapılmasının ekonomik etkilerini de değerlendirdi. Bu uygulamanın, çalışanların alım gücünü koruyarak tüketim harcamalarını canlı tutabileceğini ve ani maliyet artışlarının işletmeler üzerindeki şok etkisini azaltabileceğini belirtti. Ancak sık aralıklarla yapılan zamların KOBİ’ler için planlama zorluklarına ve rekabet gücünün zayıflamasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

“TİCARET BAKANLIĞI’NDAN FAHİŞ ZAM DENETİMLERİ ÖNEMLİ”

Asgari ücret artışlarını fırsat bilerek fahiş fiyat artışı yapan işletmelere yönelik 2025 yılında Ticaret Bakanlığı’nın uygulayacağı cezai yaptırımları değerlendiren Yavuz, bu düzenlemelerin tüketiciyi koruma ve sektörel enflasyonu kontrol altına alma açısından kritik olduğunu ifade etti.

“2025 İŞ DÜNYASI İÇİN HEM ZORLUKLAR HEM DE FIRSATLAR SUNUYOR”

Son olarak, ihracat odaklı sektörlerin yüksek kar marjına sahip ürünlere geçiş yapması, istikrarlı fiyat politikaları benimsemesi ve marka gücünü artırması gerektiğini belirten Yavuz, “Zorluklar olduğu kadar fırsatlar da var. Firmalar, bu süreçte yenilikçi stratejiler geliştirerek rakiplerine karşı daha avantajlı duruma geçebilir” dedi.

Yorumlar

Top