BİNALAR YANGINA KARşI NASIL KORUNACAK?

BİNALAR YANGINA KARşI NASIL KORUNACAK?

Çevre ve şehircilik Bakanlığı'nın 16 Temmuz'da yayınladığı "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" uygun malzeme seçimi, doğru uygulama ve "farkındalık" yaratılarak toplumun bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çekiyor. İzocam da yangın güvenliğini yönetmeliğe uygun olarak tasarladığı ve ürettiği Manto Taşyünü ürünü ile sağlıyor.

Sıcağa, soğuğa, sese, yangına ve suya karşı koruma sağlayan kaliteli yalıtım ürünleri ve geniş ürün gamıyla 1965 yılından bu yana faaliyette olan İzocam, "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik"e uygun olarak ürettiği İzocam Manto Taşyünü ile güvenilir mantolama sistemi sunuyor.
İzocam, binalar inşa edilirken zeminden çatıya, duvardan döşemeye ve tesisata kadar uygulanan etkili yalıtım sistemleri ile hem güvenlik sağlıyor hem enerji tasarrufuna katkıda bulunuyor.

Binalarda oluşabilecek yangınlara karşı, yangın güvenliği sağlamanın yolunun aktif önlemlerin yanında, öncelikle pasif önlemlerden dolayısıyla da yalıtımdan geçtiğini belirten İzocam Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fatih Öktem; kamuoyundaki yangın güvenliği bilincinin oluşturulmasının can ve mal güvenliği açısından önemli rol oynadığını söylüyor.   

Yönetmelik yalıtımın önemini gündeme taşıyor

Çevre ve şehircilik Bakanlığı'nın 16 Temmuz'da yayınladığı "Isı yalıtımlı dış cephe binaları" genelgesinde yer alan "dış cephelerin, yüksek binalarda zor yanıcı malzemeden ve diğer binalarda ise en az zor alevlenici malzemeden olması gerekir. Cephe elemanları ile alevlerin geçebileceği boşlukları bulunmayan döşemelerin kesiştiği yerler, alevlerin komşu katlara atlamasını engelleyecek şekilde döşeme yangın dayanımını sağlayacak süre kadar yalıtılır" hükmü yangın yalıtımının önemini bir kez daha gündeme taşıyor. İzocam tarafından bu genelgeye uygun şekilde üretilen İzocam Manto Taşyünü de ısı yalıtımı sağlarken, yanmazlık özellikleri ile yangın güvenliği de sağlıyor.

Yüksek binalarda cephelerin yanmaz olarak sınıflandırılan A sınıfı malzemeler ile tasarlanması ve uygulamanın bu malzemelerle ve doğru biçimde yapılması gerektiğini belirten Öktem; İlgili yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle cephelerde ve kat aralarında yanmaz olarak tanımlanan A sınıfı malzemelerin kullanılmasının zorunlu hale geldiğini söylüyor.

Yapının ana konstrüksiyonu ile katlar arası noktalarda veya ilgili uzmanlarca tanımlanan noktalarında yangın bariyerlerinin oluşturulması ve buradan hareketle dış cephelerde, özellikle yüksek binalarda, giydirme cephe uygulamalarında camyünü ve taşyünü kullanılması olası bir yangının yayılmasını önlüyor ve zararı asgari düzeyde tutuyor.

"Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik"te dış cephelerin yüksek binalarda (21.5 metreden büyük) zor yanıcı, diğer binalarda ise zor alevlenici olması gerektiği ifade ediliyor. Başka bir ifadeyle dış cepheler yüksek binalarda en az A2-s1,d0 yanıcılık sınıfına, diğer binalarda ise en az C-s3,d0 yanıcılık sınıfına sahip olmalı... AB Ulusal Yangın Yönetmelikleri incelendiğinde, dış cephenin sadece son kat kaplama malzemesinden ibaret olmadığı, ETICS (External Thermal Insulation Composite System) olarak bilinen kompozit dış cephe ısı yalıtım sistemi (mantolama) uygulanan yapılarda son kat sıva ve altında bulunan yalıtım malzemelerinin bir bütün olduğu ve sistem olarak ele alındığı görülüyor.   

Bina yüzeyini zırh gibi sarıyor

İzocam'ın Yangın Yönetmeliği'ni göz önünde bulundurarak ürettiği İzocam Manto sıvalı dış cephe yalıtım sistemleri, bina kabuğunu oluşturan tüm yüzeyleri bir zırh gibi sararak yalıtımda en etkin sonucu sağlıyor. İzocam Manto, yapı bileşenlerinde termal gerilimler sebebi ile oluşabilecek fiziksel değişimleri önlüyor, duvar içi gerilimleri, yüzey çatlaklarını, korozyon gibi yapı hasarlarını engelleyerek daha güvenli ve uzun ömürlü binalar yaratıyor. Sistemde farklı ısı yalıtım levhası alternatifleri ile tüketicinin tüm beklentileri karşılanıyor. Yangın güvenliği söz konusu olduğunda ise İzocam Manto Taşyünü etkili bir yangın güvenliği sağlıyor.

Binalarda ve tesisatlarda kullanılan İzocam ürünleri, Uluslararası bir yönetmelik olan, Yapı Malzeme Yönetmeliği'nin 6. maddesine göre; "ürünün yönetmelikte belirtilen temel gerekleri karşılamasına imkan veren malzeme" anlamına gelen "CE" işareti ile piyasaya arz ediliyor. Aynı zamanda, İzocam mineral yün ürünleri; İzocam taşyünü ve İzocam camyünü de, Mineral Yün Ürünler için Avrupa Sertifikalandırma Kurulu tarafından sadece bio ürün kategorisine verilen EUCEB sertifikasına da sahiptir. Bu sertifikayı alan ürünlerin insan sağlığına zarar vermediği ve Avrupa Birliği yönetmeliği uyarınca kimyasal maddelerin ve karışımların sınıflandırılması, etiketlenmesi ve paketlenmesi ile ilgili tehlikeli olarak sınıflandırılmadığı kanıtlanmıştır.


Yorumlar

Top