ISI POMPALARI, BÝNALARIN KARBON EMÝSYONLARINI DÜÞÜRÜYOR

ISI POMPALARI, BÝNALARIN KARBON EMÝSYONLARINI DÜÞÜRÜYOR

Binalar, küresel çapta bir problem olan karbondioksit salýnýmýnýn yüzde 27’sinden sorumlu tutuluyor. Bu emisyonlarýn yüzde 6’sý ise ýsýnma ve yemek piþirme amacýyla kullanýlan fosil yakýtlardan kaynaklanýyor.


Isýtmada yüzde 30 daha tasarruflu

Binalar dünya genelindeki karbon emisyonlarýnýn yüzde 27’sinden sorumlu tutuluyor. Bu emisyonlarýn yüzde 6’sý ýsýnma ve yemek piþirme amacýyla kullanýlan; petrol, doðalgaz ve kömür gibi yakýtlardan kaynaklanýyor. Bu durumla mücadelede ýsý pompalarý önemli rol oynuyor, çünkü elektrikle çalýþan ýsý pompalarý; kömürlü veya lpg’li kazan sistemleri ile klima sistemlerine göre ýsýtmada yüzde 30 tasarruf saðlýyor. Üstelik ýsý pompalarýný dünya çapýndaki konutlarda ve müstakil evlerde kullanarak, küresel CO2 emisyolarýný yýlda 3 milyar ton azaltmak da mümkün. 

“Kazan gibi geleneksel bir ýsýtma sisteminden hava kaynaklý bir ýsý pompasýna geçiþ, bir evin karbon ayak izini azaltmak için atýlabilecek en büyük adýmlardan biridir” diyen Üçay Mühendislik Teknik Hizmetler Koordinatörü Halil Büyükbaþ, ýsý pompasý kullanýmýnýn avantajlarý konusunda önemli açýklamalarda bulundu:

Enerjinin yüzde 80’ini; havadan, topraktan veya sudan saðlýyor

Isý pompalarý; müstakil bir evin, villanýn veya binanýn hem ýsýtma ve soðutma hem de kullaným sýcak su ihtiyacýný tek bir sistemle karþýlayabiliyor. Son derece güvenli bir sistem olan ýsý pompalarý, sürdürülebilirlik açýsýndan da en iyi çözümü sunuyor. Çünkü ýsý pompalarý tükettikleri enerjinin yaklaþýk yüzde 80’ini; ortam havasýndan, topraktan veya sudan yani doðal kaynaklardan saðlýyor. Kalan yüzde 25’ini ise elektrik enerjisinden karþýlýyor. Enerjisinin sadece yüzde 25’lik kýsmýnda elektriðe ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle tüm dünyada fosil yakýt kullanýlan sistemlerin yerini alabilecek çevreci ve yüksek verimli bir çözüm olarak kabul görüyor. 

Geleneksel sistemlerden yüzde 75 daha tasarruflu

Çünkü ý pompalarý yüzde 400 civarýnda bir verimle çalýþýyor. Geleneksel ýsýtma sistemleri ise en iyi ihtimalle yüzde 100 verimle çalýþýyor. Dolayýsýyla ýsý pompalarý bir yaþam alanýný ýsýtmak geleneksel sistemlerden yüzde 75 daha az elektriðe ihtiyaç duyuyor. 

Sistem güneþ enerjisi ile desteklenebilir

Isý pompalarý, binalarýn enerji kullanýmýnýn karbondan arýndýrmasýnda önemli rol oynuyor. Enerjisinin sadece yüzde 25’lik kýsmýnda elektriðe ihtiyaç duyan ýsý pompalarýnýn elektriðini bir müstakil evin veya bir binanýn çatýsýna kurulacak solar panellerden saðlamak da karbon salýnýmýnýn önlenmesinde kritik rol oynuyor. Üçay Mühendislik olarak, Zero House’ konseptinde evlerin çatýsýna kurduðumuz güneþ enerjisi panelleri (GES) ile ýsý pompasýnýn ihtiyacý olan yüzde 25’lik enerjiyi güneþten karþýlýyoruz.” dedi.

“Sistemi 1 günde kurup, devreye alabiliyoruz”

Isý pompasý alýmý yapýlmadan önce uzman mühendisler tarafýndan yapýlacak projelendirme çalýþmasýnýn önemine de dikkat çeken Halil Büyükbaþ, “Isý pompasý seçimi yapýlmadan önce binada keþif yapýlmasý gerekiyor. Yani süreç baþarýlý bir keþif ve projelendirme çalýþmasý ile baþlýyor. Çünkü ýsý pompasý ile hedeflenen verimi saðlamak için cihazýn kapasitesini, binanýn metrekaresini ve yalýtým durumunu dikkate alarak hesaplamak gerekiyor. 

Üçay Mühendislik olarak, alanýnda uzman ekibimiz ve teknik hizmetler departmanýmýz ile müþterilerimize; projelendirme, ürün tedariði ve uygulama hizmetini tek elden sunuyoruz. Her bölgede konuyla ilgili saha mühendislerimiz bulunuyor. Daire, villa ve konutlarda sistemi 1 günde kurup, devreye alabiliyoruz. Ayrýca müþterilerimize, esnek ödeme seçenekleri de sunuyoruz.” diyerek sözlerini tamamladý.

Yorumlar

Top