KENTSEL DÖNÜşÜM ÇALIşMALARI NE AşAMADA?

KENTSEL DÖNÜşÜM ÇALIşMALARI NE AşAMADA?

Kentsel dönüşüm çalışmalarında gelinin nokta rakamsal verilerle ortaya kondu. Türkiye genelinde 106 bölge riskli alan ilan edilirken, 3 bin 259 binanın da yıkımı gerçekleştirildi. Tespit ve yıkım çalışmalarının devam ederken, ülke genelinde 2014 yılı için 50 bin adet riskli bina tespitinin yapılması planlanıyor.

Kamuoyunda 'Kentsel Dönüşüm Yasası' olarak bilinen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun çerçevesinde yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı. Kentsel dönüşümde Mart 2014 tarihi itibarıyla gelinen nokta ile ilgili açıklama yapan Çevre ve şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye genelinde 106 bölgenin riskli alan ilan edildiğini ve 3 bin 259 binanın yıkıldığını belirtiyor. Bakanlık yetkilileri, önümüzdeki 20 yıl içinde 6,5 milyon riskli yapının da dönüştürüleceğinin altını çiziyor. Kanunla birlikte kentsel dönüşüm çalışmalarının Türkiye çapında hız kazandığını vurgulayan bakanlık yetkilileri, kentsel dönüşümle amacın, başta deprem olmak üzere çeşitli afet riskleri ile her an yüz yüze olan ülke vatandaşlarının önce can güvenliklerini, sonra mal ve mülk güvenliklerini vakit kaybetmeksizin emniyet altına almak olduğunu ifade ediyor.

22 bin 624 riskli bina
Çevre ve şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilileri riskli yapılar hakkında rakamsal bilgileri de paylaşarak, bugüne kadar toplam 22 bin 624 binanın riskli olarak tespit edildiğini belirtiyor. Yetkililer, bu binalarda konut sayısının 81 bin 245 ve dükkan sayısının 12 bin 922 olmak üzere toplam 94 bin 167 bağımsız birim bulunduğunu kaydediyor ve şunları söylüyor: "Riskli binalardan 3 bin 259 adedi yıkıldı. Yıkılan binalardaki bağımsız birim sayısı 15 bin 555 adet. Tespit ve yıkım çalışmaları halen devam ediyor. Bu çalışmalar önümüzdeki süreçte hızla artarak devam edecek. Ülke genelinde 2014 yılı için 50 bin adet riskli bina tespitinin yapılması planlanıyor."

Riskli alan tespit çalışmaları devam ediyor
Bakanlık yetkilileri, ülke genelinde kapsamlı ve sağlıklı bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatabilmek için öncelikle yapılması gereken işlerden birinin, mevcut durum tespiti yaparak Türkiye'nin içinde bulunduğu riskin net fotoğrafını çekmek olduğunu kaydediyor. Bunun için 19.06.2012 tarihinde "Riskli Alan ve Riskli Yapı Tespit Genelgesi" yayınlandığını ve sonrasında başta İstanbul olmak üzere yurt çapında afet riski altındaki illerde riskli alan tespiti yapılmaya başlandığını belirtiyor. Yetkililer, konuyla ilgili açıklamalarına şöyle devam ediyor: "Riskli Alan ifadesi kanun kapsamında teknik bir ifadedir ve 'Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alanı' ifade etmektedir. Yasa gereği riskli alan ilanı Bakanlar Kurulu yetkisindedir. Bakanlığımıza iletilen riskli alan tekliflerinden 106 alan Bakanlar Kurulu onayına müteakip Resmi Gazete' de yayımlanarak ilan edilmiştir. İlan edilen 6.931,20 hektar büyüklüğündeki bu alanlarda 377 bin 167 adet bağımsız birim bulunmakta ve 1milyon 69 bin 832 kişiyi kapsamaktadır. Riskli alan tespit ve ilan çalışmaları halen sürmektedir ve artarak devam edecektir. Halen Bakanlığımızda inceleme aşamasında olan 103 alan bulunmaktadır. 2014 yılında yaklaşık 100 adet alanın daha riskli alan olarak tespit ve ilan edilmesini öngörüyoruz."

20 yılda 6,5 milyon riskli yapı dönüşecek
Bakanlığın kentsel dönüşüm çalışmalarında önemli bir noktaya ulaştığını belirten bakanlık yetkilileri, "Bu rakamların büyüklüğüne ve kısa sayılabilecek bir zaman zarfında ciddi anlamda mesafe kat edilmiş olmasına rağmen, yapılacak daha çok şey var. Çünkü ülke genelinde devasa bir dönüşüm seferberliğidir. Toplamda 20 yıllık süreçte sayıları 6,5 milyonu bulan riskli yapının kentsel dönüşüm kapsamında dönüştürülmesini planlıyoruz. Planlanan takvim öngörüldüğü şekilde işlemeye devam etmektedir ve edecektir. Kısacası, Mart 2014 tarihi itibariyle eriştiğimiz ve sunduğumuz bu rakamlar yakın bir gelecekte çok daha büyük miktarlara ulaşacaktır"  ifadelerini kullanıyor.

Kentsel dönüşüm ülke meselesi
"Türkiye'de insanlarımız kentsel dönüşüm konusunda yeterli bilgiye sahip olmalı, yeterince bilinçlendirilmelidir" diyen yetkililer, "Bunun temel şartı ise vatandaşlarımızın kentsel dönüşümle ilgili olarak kamu mercileri ile doğru, sağlıklı, hızlı ve etkili iletişim kurabilmeleri, haberleşme ve iletişim kanallarıyla yeterince bilgilendirilebilmeleridir. Bunun için etkin ve güncel çalışmalar yürütülmüş ve bu konuda da ciddi bir mesafe kat edilmiştir. Artık kentsel dönüşüm yediden yetmişe ülke gündemi haline gelmiştir ve bundan sonra da gündemde kalmaya devam edecektir" diye konuşuyor. Yetkililer kentsel dönüşümün herkesin önem ve destek vermesi gereken bir ülke meselesi olduğunu ve can güvenliği dolayısıyla öncelik ve aciliyet arz ettiğini, dönüşümün tamamen bitti denilebilecek bir konu da olmadığını sözlerine ekliyor.


Yorumlar

Top