KENTSEL DÖNÜşÜMÜN BİLİNMEYENLERİ KONUşULACAK

KENTSEL DÖNÜşÜMÜN BİLİNMEYENLERİ KONUşULACAK

Kentsel Dönüşüm hakkında hiç konuşulmayanlar, Türkiye Müteahhitler Birliği, Urban Land Institute (ULI) Türkiye ve Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından 8-9 Kasım'da İstanbul ve Ankara'da düzenlenecek 'Kentsel Dönüşümün Bilinmeyenleri' konferanslarında ele alınacak.

1999 yılında yaşanan Marmara depreminin ardından; İstanbul gibi büyük kentler geniş çapta kentsel dönüşüm sürecine girdi. Çevre ve şehircilik Bakanlığı sadece İstanbul'da 1.100 hektarlık alanı, kentsel yenileme alanı olarak belirledi.  Bu da; içerisinde yaklaşık 150.000 kişinin yaşadığı, 50.000 haneye ve 20.000 binaya karşılık geliyor. Oysa, deprem uzmanları gerçekleşme oranı her yıl yüzde 2 olan olası bir depremde, 30.000'e yakın binanın zarar göreceğini öngörüyorlar.

Kentsel dönüşüm konusunun uzunca bir süredir Türkiye'nin gayrimenkul sektörünün gündeminde önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken ULI Türkiye Başkanı Ayşe Erktin, "Kentsel dönüşümde atılan adımlar, yapılan onca toplantı, konferans ve çıkarılan mevzuata karşın, konu ile ilgili kafa karışıklığı halen devam ediyor. Bu karışıklığı biraz olsun gidermek üzere Türkiye Müteahhitler Birliği, ULI Türkiye ve Yapı-Endüstri Merkezi bir araya gelerek, 8 Kasım'da İstanbul'da Yapı-Endüstri Merkezi'nde, 9 Kasım'da da Ankara'da Türkiye Müteahhitler Birliği'nde "Kentsel Dönüşümün Bilinmeyenleri" konferansları düzenliyoruz. Kentsel dönüşümde yoğunluk, sosyal etki, sağlıklı yaşam gibi başlıkları hiç tartışmadık. Amacımız bugüne dek konuşulmamış konuları kamuoyunun gündemine taşımak." dedi.  

Konferansın odaklanacağı ana konular, 'yoğunluk ve planlama'; 'sürdürülebilirlik ve sağlıklı şehirler' ile 'dönüşümün sosyal etkileri' olarak belirlendi. Grosvenor Sürdürülebilirlik Direktörü Kate Brown*, Kentsel Strateji kurucu ortağı Faruk Göksu, ULI Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Sağlıklı Kentler Girişimi Lideri Rachel MacCleery ve ULI Direktörlerinden Sara Hammerschmidt ise anahtar konuşmacılar olarak davet edildi.

 'Yoğunluk-Planlama' ana temalı konuşma Türkiye'de kitlesel göç alan ve deprem riski altında bulunan İstanbul gibi büyük kentlerde 'kontrollü yoğunluğun sağlanmasının' önündeki sürdürülebilir kent planlaması, yoğunluk ve trafik, sanayi ve hava kirliliği ve yönetim kalitesi gibi engelleri ele alacak. "Planlanmış yoğunluk" için, kentin ekonomik ve kültürel açıdan gerekli noktalarında yoğunluğun bilinçli şekilde artırılması, belli noktalarda da yoğunluğun özellikle düşük tutularak planlı yeşil ve sosyal alanların yer alması için yapılabilecekleri anlatacak.

'Sürdürülebilirlik ve Sağlıklı şehirler' üzerine yoğunlaşacak olan ULI Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Sağlıklı Kentler Girişimi Lideri Rachel MacCleery ve Sara Hammerschmidt, insanların; fiziksel, zihinsel ve sosyal refahını desteklemek için tasarlanmış, inşa edilmiş ve programlanmış sürdürülebilir ve sağlıklı ortamları gündeme taşıyacak.

Kentsel Strateji kurucu ortağı Faruk Göksu ise çoğu zaman göz ardı edilen kentsel dönüşüm projelerinin sosyal etkilerini masaya yatıracak. Göksu, müstakil evlerden çok katlı konutlara taşınırken, mekansal faktörler ile bireyler arası ilişkiler, topluluklar arası ilişkiler ve birey-topluluk ilişkilerinde sosyal değişimlere dikkat çekecek.

Konferans, ülkemizin en büyük kentsel dönüşüm projelerinin başındaki isimlerden GOPAş Genel Müdürü Zeyyat Gümüş, SAMPAş Genel Müdürü Selçuk Ilıkcan ve gayrimenkul alanında önde gelen kuruluşların yöneticilerinden oluşan bir konuşmacı grubunun bilgi ve deneyimlerini aktaracakları "Kentsel dönüşümde ne konuşulmadı?" başlıklı panelle sona erecek.
 

Yorumlar

Top