MARKALI KONUT PROJELERİNDE ARAşTIRMA HASSASİYETİ ARTACAK

MARKALI KONUT PROJELERİNDE ARAşTIRMA HASSASİYETİ ARTACAK

Akademetre Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Zeytin; "Gayrimenkul projeleri, yüksek maliyetler ve emlak pazarındaki yoğun rekabet sebebiyle iyi planlanması gereken çok ciddi yatırımlardır. Bu yüzden artık gayrimenkul sektöründeki büyük firmalar araştırma yaptırmadan hareket etmeme noktasına geldiler. Önümüzdeki yıllarda araştırma hassasiyetinin özellikle markalı konut projelerinde daha da artacağını ve yaygınlaşacağını düşünüyorum" dedi.

Geçtiğimiz son birkaç sene içerisinde gayrimenkul firmalarının araştırma sektörüne ilişkin yaklaşımlarının değiştiğini fark ettiklerini belirten Akademetre Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Zeytin, "Gayrimenkul projeleri, yüksek maliyetler ve emlak pazarındaki yoğun rekabet sebebiyle iyi planlanması gereken çok ciddi yatırımlardır. Bu yüzden artık gayrimenkul sektöründeki büyük firmalar araştırma yaptırmadan hareket etmeme noktasına geldiler. Önümüzdeki yıllarda araştırma hassasiyetinin özellikle markalı konut projelerinde daha da artacağını ve yaygınlaşacağını düşünüyorum" dedi.

Türk İnşaat sektörünün son yıllarda büyük bir gelişme kaydettiğini belirten Zeytin, "Düne kadar kırsal olarak bilinen lokasyonlarda bugün ardı ardına markalı konut projesi yükseliyor. Artık inşaat firmaları da yatırım konusunda daha bilinçli, doğru yerde, doğru projeyle olmak istiyorlar. Bu bağlamda projeler için yapılacak araştırmalar bu projelerin ve yatırımların geleceği bakımından büyük öneme sahiptir" dedi.

Markalı konut yatırımlarının hızlanması ile araştırma sektörünün de hareketlendiğini söyleyen Zeytin, "Bugüne kadar inşaat sektörüne yönelik pek çok araştırma yaptık. Yaptığımız araştırmalardaki bazı veriler, özellikle son yıllarda markanın, konseptin, lokasyonun fiyata etkisini ortaya koydu. Konseptin fiyata etkisine baktığımızda;  sosyal alanların etkisinin büyük olduğu göze çarpıyor.  Baz fiyatı 100,0 olan bir konutu düşünürsek, projedeki sosyal alanların hedef kitlenin ödeyebileceği fiyatı 184,7 yapabiliyor, yani başka bir deyişle sosyal alanlar, fiyatı yüzde 84,7 oranında artırıyor. Eğer projede bir AVM var ise,  AVM'nin fiyata etkisi yüzde 38,4 olurken, sağlık hizmetlerinin etkisi de bir AVM kadar katma değer sağlıyor" dedi. Zeytin, özellikle Anadolu'da sağlık hizmetlerinin etkisinin daha yüksek olduğunu vurguluyor.  
 
Zeytin, "Yine baz bir konut fiyatı ele alındığında lokasyonun fiyata etkisine baktığımızda; projenin toplu taşımaya yakın olması fiyata en çok etki eden unsur olarak karşımıza çıkıyor; toplu taşımaya yakınlık, hedef kitle nezdinde konut fiyatlarını yüzde 14,1 artırıyor. Merkezde yapılacak bir konut projesi olması durumunda fiyat yüzde 12,3 olurken, ilçede yapılacak bir konut projesi olması durumunda ise bu oranın yüzde 11,7 arttığı görülüyor" dedi.

Son olarak Markanın fiyata olan etkisiyle verileri paylaşan Zeytin, " Markalı konut projelerinin değer ortalaması genel konut projesine göre daha yüksek. Konut markasının, fiyatları etkileme oranı yüzde 15 civarında" şeklinde konuştu.


Yorumlar

Top