SAMSUNLULAR BİNALARINI TANIMIYOR

SAMSUNLULAR BİNALARINI TANIMIYOR

Samsun halkının yalnızca yüzde 23,3'ü binasına yalıtım yapılmadığını belirtirken yüzde 62,74'ü binasına yalıtım yapılıp yapılmadığını bilmiyor.

Eryap A.ş. CEO'su ve XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, Samsun'da binaların yüzde 81,3'ünün temelinin kontrol ettirilmediğini, halkın yüzde 70'inin evinde yalıtımsızlık nedeniyle ısı kaybı yaşadığını açıkladı. Eruslu "Yalıtımsızlık nedeniyle binaların taşıyıcı donatısındaki paslanma, yüksek nem oranıyla birlikte daha da hızlı ilerleyerek deprem coğrafyasında bulunan Samsun için kritik bir önem taşımakta" dedi.

Hızlı bir kentleşme gösteren Samsun'da 2013 yılı itibariyle 50 yaş ve üzeri bina sayısının 16 bin 329 olarak hesaplandığını belirten Eruslu, 2012 yılında toplam konut stokunun 321.670 adete ulaştığını, aynı yılın kentli hane halkı sayısının ise 233.444 olarak hesaplandığını söyledi. Eruslu, "Bu iki veri karşılaştırıldığında Samsun'da konut açığı yokmuş gibi görünse de, 2000 öncesinde yapılan binalar ele alındığında kentsel dönüşüm sonucunda kentte yeni bina ihtiyacı olduğu görülmektedir. Samsun'da kentleşmeden kaynaklı konut ihtiyacı 2013 - 2023 yılları arasında yıllık bazda yaklaşık olarak 7.000 konut olarak hesaplanmıştır. Öte yandan kentsel dönüşüm ve yenileme kaynaklı konut ihtiyacı ise 2013-2033 yılları arasında yıllık bazda 5.000 olarak hesaplanmıştır. Buna göre 2013-2023 yılları arasına odaklandığımızda yıllık bazda konut ihtiyacının 12.000 adet olduğu görülmektedir; 2011 ve 2012 yılları konut inşaat ruhsatları incelendiğinde yaklaşık yıllık 10.000 konutluk yapı ruhsatı, 10.000 adette iskan izni alındığı ve 11.000 adetlik konut satışı yapıldığı görülmektedir Tüm bu bilgiler ışığında Samsun ilinde yıllık 1.000 - 2.000 adetlik konut açığı bulunduğu söylenebilir" dedi.

"Sahilde ve iç kesimlerde değişiklik arz eden Samsun'un ikliminde genellikle yaz mevsiminde, aşırı sıcaklar olmamasına rağmen; deniz suyu buharlaşmasına ilaveten, çevredeki baraj göllerinin çokluğu sebebiyle nem oranı oldukça artmakta. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verileri de analiz edildiğinde Samsun'da ortalama yağış miktarının ve nispi (Bağıl) nem oranının ülke ortalamasının üzerinde olduğu açıkça görülmektedir. (Türkiye nem ortalaması %62,2 iken Samsun nem ortalaması yaklaşık %71,8'dir.)

Dolayısı ile bu denli nemli bir şehirde hem yapıların güvenliği, hem de şehirde yaşayan insanların sağlığı için yalıtım çok daha fazla önem arz etmektedir" diyen Eruslu, "Eryap olarak yaptırdığımız 'Türkiye'de Yalıtım' anketine yanıt verenlerin yaklaşık yüzde 10'u Samsun'da yaşıyor. Samsun'da ankete katılanların sonuçlarını incelediğimizde; Samsun halkının yalnızca yüzde 23,3'ü binasına yalıtım yapılmadığını belirtirken yüzde 62,74'ü binasına yalıtım yapılıp yapılmadığını bilmediğini belirtti.  Samsunluların yüzde 70,62'si binalarında ısı kaybı şikayetini dile getirirken yüzde 22,19'u dışarıdaki sesin içeriye girmesinden rahatsız. Samsunlular evlerine giren soğuk havadan da oldukça şikayetçi. Samsun'un en büyük sorunu ise ankete katılanların yüzde 81,3'ünün binasının temeli hakkında hiçbir şey bilmemesi ve binasının temelini hiç kontrol ettirmemesi. Görüldüğü üzere yalıtımsızlık nedeniyle binaların taşıyıcı donatısındaki paslanma, yüksek nem oranıyla birlikte daha da hızlı ilerleyerek deprem coğrafyasında bulunan Samsun için kritik bir önem taşıyor. Deniz kıyısına yerleştirilmiş yapılar ve tesisler taşıyıcı donatıdaki korozyon nedeniyle on yıl gibi çok kısa bir sürede taşıma kapasitesinin yaklaşık yarısını kaybederek depremde can ve mal kaybı açısından ciddi risk taşıyor" dedi.

Yorumlar

Top